Четвер, 28.03.2024, 19:46
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Пєтух А., Мельник В., ВИКОРИСТАННЯ НОВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Товарознавство та експертиза продовольчих і непродовольчих товарів » Пєтух А., Мельник В., ВИКОРИСТАННЯ НОВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ...
Пєтух А., Мельник В., ВИКОРИСТАННЯ НОВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ...
conf-cvДата: Середа, 04.05.2011, 22:00 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Анна Пєтух, Василь Мельник,


3 курс,
спец. «Товарознавство та комерційна логістика», д.ф.н.,
Наук. кер. – Григоренко І.В.
Вінницький торговельно – економічний інститут КНТЕУ,
м. Вінниця

ВИКОРИСТАННЯ НОВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ У ВИГОТОВЛЕННІ ТЕКСТИЛЮ ДЛЯ ОДЯГУ


Нині вже існують текстильні матеріали, одяг з яких в недалекому майбутньому автоматично підігріватиметься, охолоджуватиметься, підтримуватиме певну температуру тіла людини за екстремальних умов, зніматиме втому або алергію, відштовхуватиме електричні заряди, бруд. Білизна з вологопоглинаючим кремом; костюми, сукні, які відштовхують рідину, і практично будуть чистими; деякі речі зможуть лікувати рани та інфекційні захворювання, контролювати найважливіші життєві функції організму людини; знаходити шлях у незнайомих місцях; спостерігати за поведінкою дітей; перетворювати пальта чи куртки у міні-комп'ютери - це новітні напрямки виготовлення одягу з текстильних матеріалів, які мають покращені властивості завдяки застосуванню нових видів сировини, технологій виготовлення і обробки. Реалізувати подібне і зробити дійсністю можна через інтеграцію в текстильне виробництво hi-tech технологій, провідну роль в цьому матимуть нанотехнології [ 1, с. 5 ].
На сьогодні в текстильній промисловості провідних країн упроваджується виробництво нановолокон і завершальна обробка тканин на нанорівні. Волокна, наповнені наночастинками, мають знижену усадковість, горючість, підвищену міцність, витривалість та зносостійкість. Хімічні волокна набувають високих електро- і теплопровідних властивостей, хімічної активності, стійкості до УФ-випромінювання, підвищеної міцності і витривалості при згині.
Асортимент текстильних виробів із захисними функціями включає трикотажну білизну, спортивні вироби, спецодяг і одяг для військових [2].
Сучасні тенденції застосування нанотехнологій у сфері текстилю дають змогу поліпшити його властивості не тільки за допомогою наноматеріалів, а й на етапах заключної обробки наноемульсіями і нанодисперсіями. При цьому матеріалам надаються такі властивості, як водо- і маслостійкість, м'якість, стійкість до забруднення, антистатичність, термостійкість, формостійкість, антибактеріальні ефекти тощо. Дослідні лабораторії проводять дослідження щодо нанесення на поверхню бавовняних, вовняних, шовкових і синтетичних тканин наношару, який діятиме протягом всього «життєвого циклу одягу» і не пропускатиме ультрафіолетове проміння [1, с. 5].
Суттєво збільшується асортимент повсякденного одягу завдяки інтеграції в текстиль мікронаноелектроніки, МЕМС (мікроелектромеханічних систем), гібридизації та біоміметричних систем. Мікро- і наноелектроніку, МЕМС в текстилі застосовують як засіб зв'язку та персональний комп'ютер, для моніторингу стану тіла людини через вбудовані датчики. Дизайнер компанії «France Telecom» Елізабет де Сеневіль розробила на основі світловипромінюваних діодів низку гнучких дисплеїв, які вшивають у одяг і використовують як записники. Крім того, провадиться передача на мобільний телефон зображення з нашивок на одязі у вигляді MMS [1, с. 6].
Компанія «International Fashion Machines» виготовляє тканину із запатентованої «електронної» пряжі-набору провідних і непровідних ниток, покритих чорнилами, які змінюють колір залежно від температури ниток. Плащ, який має такий дисплей, змінюватиме колір залежно від погоди [ 1,c .6].
Сучасна нанотехнологія використовує також метод біоміметики, за допомогою якої утворюється полімерний гідрофобний шар, що здатний відштовхувати краплі води, примушуючи їх скочуватися по тканині й збирати бруд. Це нове покриття нешкідливе для тканин та довкілля і дає змогу надати тканинам корисних властивостей: від поглинання неприємних запахів до знищення мікроорганізмів. Завдяки біометричній нанотехнології споживачі через 5-10 років зможуть використовувати легкі трикотажні покривала, які акумулюють тепло вдень, а вночі віддають його людині; рушники, які не треба сушити тощо. Розумний килимок для фіззарядки, зроблений з фотонного текстилю, реагує на лінощі й стає брутально червоним, стимулюючи людину прискорювати виконання вправ.
Компанія «Sun Dry» розробила модель купальника з наноматеріалу, який не поглинає воду, а скидає її як шкіру. Ця нанотканина нешкідлива для шкіри людини, не деформується під промінням сонця і швидко висихає [ 1, с. 7] .
Нові технологічні матеріали для створення комфортного і функціонального одягу мають такі назви:
«Космето-текстиль». Він містить капсули з косметичними речовинами для надання вологості шкірі, поглинання неприємних запахів, схуднення, непомітної депіляції волосся, стимуляції мікроциркуляції крові;
«Тестикаменти». Це матеріали, які мають протизапальні, протимікробні або анальгетичні дії, знімають біль у м'язах, стимулюють кровообіг. Застосовують їх для виготовлення футболок, шортів, пов'язок для суглобів і попереку.
В Японії з'явилися джинси, які зволожують шкіру людини. У Франції компанія «Voriance» виготовляє бюстгальтери Hydrabra із зйомними прокладками з підтягуючими і зволожуючими властивостями (їх оброблено екстрактом коричневих водоростей), а також колготки Beativa, які зволожують, розслабляють м'язи і мають ефект схуднення тощо [ 1, с. 7].
В даному досліджденні наведено лише невелику кількість результатів наукових досягнень, які в майбутньому сприятимуть розширенню асортименту комфортного і розумного одягу.
Список використаних джерел:
1. Дрегуляс Е.П., Рибальченко В.В. Використання новітніх технологій у виготовленні текстилю для одягу // Легка промисловість.- 2009.-№4.- С 5-7
2. www.newchemistry.ru.

 
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Товарознавство та експертиза продовольчих і непродовольчих товарів » Пєтух А., Мельник В., ВИКОРИСТАННЯ НОВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: