Пятниця, 19.04.2024, 00:58
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Чигрин А., , Карабій А., ДО ПИТАННЯ ПРО ГАРАНТІЇ ВИРОБНИКІВ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Товарознавство та експертиза продовольчих і непродовольчих товарів » Чигрин А., , Карабій А., ДО ПИТАННЯ ПРО ГАРАНТІЇ ВИРОБНИКІВ
Чигрин А., , Карабій А., ДО ПИТАННЯ ПРО ГАРАНТІЇ ВИРОБНИКІВ
conf-cvДата: Середа, 04.05.2011, 21:56 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Аліна Чигрин, Анна Карабій,


3 курс, спец. «Товарознавство та комерційна діяльність», д.ф.н.,
Наук. кер. – Тернова А.С.,
Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Вінниця

ДО ПИТАННЯ ПРО ГАРАНТІЇ ВИРОБНИКІВ ВЗУТТЯ ДЛЯ МОЛОДІ


Сучасне взуття виготовля¬ють з використанням складних технологій і широ¬кого спектру матеріалів, які можуть по-різному ре¬агувати на умови його експлуатації. Це об'єктивна причина надання споживачеві інформації про гарантійні строки експлуатації взуття, регламентовані законодавчо-нормативними документами.
Щодо регламентованого часу використання взуття, то воно включає в себе два поняття. Це,зокрема, га¬рантійний строк носіння (експлуатації) взуття – три¬валість експлуатації взуття, виражена у днях, протя¬гом якої не виникають будь-які істотні недоліки ок¬ремих деталей взуття, а також строк служби взуття – календарний строк ви¬користання конкретної пари взуття за призначенням, протягом якого виробник гарантує його безпечність і несе відповідальність за істотні недоліки, що виникли з його вини. Для взуття строк служби практично дорівнює гарантійному строку експлуатації взуття (ГСЕВ). З позицій сучасного товарознавства ГСЕВ є однією з його найваж¬ливіших характеристик, оскільки відображає здатність конкретної пари взуття зберігати функціональне призначення протягом встановленого терміну експлуатації чи зберігання за певних умов, а також спроможність цієї пари взуття задовольняти потребу даного споживача у часі. Тому ГСЕВ – вагома складова частина якості взуття, що істотно впливає на його конкурентоспроможність.
Перевірки суб'єктів контролюючими органами госпо¬дарювання вказують, що основними порушеннями вимог законодавства про захист прав споживачів під час реалізації взуття є відсутність інформації про гарантійний термін носіння.
Метою даного дослідження є аналіз результатів дослідження реальних гарантійних строків експлуатації, які декларувалися продавцем під час продажу кон¬кретної пари взуття конкретному споживачеві й тривалості експлуатації взуття до виникнення недоліків в межах гарантійного строку експлуатації.
Об'єктом дослідження були вироби реального наявного гардеробу взуття, молоді м. Вінниці. Дослідження провадили анкетуванням 257 осіб респондентів віком 18-23 роки, які придбали чи розпочали експлуатацію взуття протягом 2010 р. (орієнтовно з 01.01.2010 р. по 01.01. 2011 p.). Досліджено 594 пари взуття.
Дослідження показали, що в торговельній мережі, яка реалізує взуття в м. Вінниця, до січня 2011 р. фактично найчастіше мали місце такі ГСЕВ: «без гарантій виробника», 1 тиждень, 10 днів, 14 днів, 1 місяць, 2 місяці. Після 01.01. 2010 p., коли законодав¬чо ГСЕВ в Україні скоротили до 30 днів, практично жоден продавець не дає гарантій, більших за цей термін.
Хоча практика європейських держав з високим рівнем соціального захисту населення свідчить, що ГСЕВ мають тенденцію до значного зростання (з усіма юридичними наслідками, зокрема це - обмін неякісного взуття в межах ГСЕВ, повернення грошей за неякісне взуття тощо). Напри¬клад, на підошву Krushers її виробники надають гарантію 12 місяців [2].
Практично кожен другий респондент (46,8%) купує взуття, яке має гарантійні строки експлуатації і погод¬жується на тривалість гаранта виробника протягом 2 місяців. Водночас, майже третина молодих людей погоджуються мати взуття, ГСЕВ якого виробник встановлює лише 1 місяць (27,2%) і майже третина (26%) купують взуття, яке взагалі не має гарантій виробника [1].
Приблизно у половини респондентів (46,2%) найчастіше виявлені недоліки виникали на 4-6-му тижнях ек¬сплуатації взуття; приблизно однаковою є частота виникнення недоліків на 2-4-му (18,7%) і на 6-8-му тижнях (20,6%); найрідше (14,5%) недоліки виникають у разі експлуатації взуття до 2-х тижнів (14,5%) [1].
У юнаків і дівчат означені характеристики мають певні особливості: в межах 2-х тижнів недоліки виникають у взутті 4,1% дівчат і 10,4% юнаків, а в межах 6-8-ми тижнів, навпаки, - у 13,7% дівчат і 6,9% юнаків. Таким чином, з дослідженого гардеробу взуття 86,3% взуття юнаків і 79,4% взут¬тя дівчат відповідають встановленим з 01.01.2010 р. ГСЕВ в межах 30 днів.
Таким чином:
1. Майже кожен п'ятий (19,4%) молодий споживач взуття в м. Вінниці не знає про існування ГСЕВ або не на¬дає їм належного значення.
2. Найчастіше недоліки взуття виникають на 4-6-му тижнях його експлуатації молодими людьми.
4. Беручи до уваги безумовне експлуатаційне і вагоме економічне, соціальне та психологічне значення ГСЕВ, доцільним є повернен¬ня до практики заохочення його збільшення і закріплення зако¬нодавчо, як це практикують країни з високим рівнем соціально¬го захисту населення.
Список використаних джерел:
1. www.vzuttya.blogspot.com .
2. www.webcache.googleusercontent.com

 
CrazyCompДата: Четвер, 05.05.2011, 17:02 | Повідомлення # 2
Учасник конференції
Група: Користувачі
Повідомлень: 3
Нагороди: 0
Репутація: 0
Статус: Offline
smile
 
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Товарознавство та експертиза продовольчих і непродовольчих товарів » Чигрин А., , Карабій А., ДО ПИТАННЯ ПРО ГАРАНТІЇ ВИРОБНИКІВ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: