Четвер, 28.03.2024, 13:29
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Малек Р., Свідерський Ю., Однією ногою в НАТО, а іншою в ЄС - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Проблеми та перспективи розвитку міжнародних економічних процесів » Малек Р., Свідерський Ю., Однією ногою в НАТО, а іншою в ЄС
Малек Р., Свідерський Ю., Однією ногою в НАТО, а іншою в ЄС
conf-cvДата: Четвер, 05.05.2011, 23:10 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Малек Роман, Свідерський Юрій

І-курс, 212 група, спеціальність «Фінанси та кредит»
Науковий керівник – Добржанська І. М.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, м. Чернівці

«Однією ногою в НАТО, а іншою в ЄС»


Європейська інтеграція, яка із запровадженням на початку 2002 р. євро перейшла у нову, вищу якість, є важливим фактором міжнародних економічних відносин України. У загальноєвропейському масштабі нова грошова одиниця дасть змогу уникнути витрат у зв’язку з переведенням однієї валюти в іншу, а саме виграш від 40 до 50 млрд. дол. щорічно.
На сьогодні НАТО вважається найкраще організованою та дієвою міжнародною організацією у сфері оборони, безпеки та політики. Ідеологія Організації Північноатлантичного договору викладена у Договорі, укладеного у Вашингтоні 4 квітня 1949 року десятьома європейськими та двома північноамериканськими незалежними країнами, які взяли на себе зобов’язання щодо забезпечення взаємної оборони [1, ст.375].
Україна, у співпраці з НАТО, більшим чином спирається на Хартію про особливе партнерство. Вона не передбачає насправді членство країни, а повідомила, що буде співпрацювати все одно в рамках тих документів, які вже були підписані з НАТО.
У листопаді 2002 року з метою поглиблення та розширення відносин Україна — НАТО був підписаний у Празі План дій Україна — НАТО, який має на меті сприяти реформаторським зусиллям України на шляху до цілковитої інтеграції до євроатлантичних структур безпеки. В рамках нього реалізується щорічний Цільовий план Україна — НАТО. Вступ до НАТО істотно знижує ризик війни проти України, різко покращить перспективи вступу України до ЄС, різке збільшення іноземних інвестицій, цілковита ліквідація можливості зовнішньополітичних провокацій проти України, на зразок конфлікту навколо Тузли [3].
Останніми роками намітився позитивний процес інтенсифікації стосунків України з Європейським Союзом. Так, на початку 2007 р. у Києві відбулося засідання Україна — трійка ЄС. Захід здійснено в контексті посиленого політичного діалогу, в ході якого розглядалося питання укладання нової рамкової угоди, регіонального співробітництва й енергетичної безпеки.
У межах діалогу Україна — ЄС з 29 січня по 1 лютого 2007 року, у Києві перебувала робоча група ЄС з питань Східної Європи та Центральної Азії. Візит мав велике значення для формування основних концептуальних підходів двосторонніх відносин напередодні переговорів з укладання рамкової угоди.
Підготовка нової рамкової угоди з ЄС, на думку української сторони, має засновуватися на принципі економічної інтеграції. Одним з її принципів має стати зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, шлях до чого відкриється після вступу країни до СОТ [2, ст.25].
Не може бути не розглянута тема ставлення Російської Федерації до того, що Україна має намір ввійти до складу двох світових організацій.
Можна сказати, що Росія шукає різні шляхи для того, щоб не втратити Україну. Раніше в архівних цитатах Путіна щодо інтеграції України в ЄС, він ніби постійно наголошував, що Росія проти вступу України до НАТО, але не проти ЄС. Зараз ми бачимо зміну цієї тактики: Росія показує, що вона не хоче втратити Україну будь-яким чином. Тобто, проти самого руху України від Росії, хоча ми від Росії не йдемо, ми йдемо, скоріше, від російського політичного способу життя.
Таким чином, Україна перебуває на важливому етапі пошуку свого місця в новій системі міжнародної спільноти, побудові нових відносин з європейськими структурами. Українська держава має вигідне геополітичне положення і всі умови для сталого розвитку. Досягти цього можливо тільки за чітко спрямованої, виваженої політики, створення чіткої законодавчої та нормативно-правової бази, відповідних інституцій, які відкривають широкі можливості для реалізації планів економічного і соціального розвитку, національної безпеки і дасть змогу посісти нашій країні належне місце у Європейській спільноті, як гідній незалежній державі [3].

Список використаних джерел:
1. Перепелиця Г. Україна і НАТО: перспективи співробітництва // Національна безпека і оборона.- 2000.- №8. - С. 482.
2. Спільна стратегія Європейського Союзу щодо України // Політика і час. – 2007. – № 3-4. – С. 27.
3. Мусафірова О., Солодкий C. Політика як першоджерело економіки // Радіо Свобода. Режим доступу: http://www.radiosvoboda.org/content/article/47457
(дата перегляду 16.04.2011р.)

 
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Проблеми та перспективи розвитку міжнародних економічних процесів » Малек Р., Свідерський Ю., Однією ногою в НАТО, а іншою в ЄС
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: