Пятниця, 19.04.2024, 06:42
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Олексюк І., ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ УКРАЇНИ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Інвестиційна та інноваційна діяльність у економічній системі України » Олексюк І., ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ УКРАЇНИ...
Олексюк І., ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ УКРАЇНИ...
conf-cvДата: Середа, 04.05.2011, 17:13 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Інна Олексюк,


5 курс, спец. «Фінанси», д.ф.н.,
Наук. кер. – Кадебська Е. В.,
Волинський інститут ім. В. Липинського МАУП,
м. Луцьк

ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ:ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ


На сьогодні становлення нових та розвиток діючих фінансових інститутів, передусім, залежить від інвестиційної привабливості країни. Саме тому, першочерговим завданням для стабільного економічного розвитку є визначення та детальне вивчення основних факторів, що впливають на неї.
Для того, щоб визначити рівень інвестиційної привабливості необхідна система певних критеріїв, які характеризують перспективи економічного розвитку. На відміну від таких країн, як США, Німеччина та Франція, Україна і досі немає єдиної, загальновизнаної методики оцінки реального інвестиційного середовища.
Основними причинами низької інвестиційної привабливості регіонів України насамперед є:
– недостатня ємність внутрішнього ринку;
– високий податковий тиск на бізнес та його адміністративна зарегульованість;
– нерозвинутість ринку цінних паперів, землі, нерухомості, інших ринкових інститутів і корпоративного сектору в цілому;
– низька конкурентоспроможність багатьох українських товарів на світових ринках, що робить невигідним вкладення в їх виробництво;
– недостатня інтегрованість у глобальну економіку;
– відсутність послідовної інвестиційної політики держави та відповідних механізмів її втілення на місцевому рівні;
– брак достовірної та оперативної інформації, що зменшує ефективність співпраці між суб’єктами ринку;
– інертність місцевої влади, значною мірою викликана відсутністю стимулів і механізмів для залучення інвестицій у реальну економіку [1, с. 40].
Для усунення цих недоліків та з метою заохочення інвесторів працювати в Україні необхідно, перш за все, забезпечити однакові умови діяльності місцевих та іноземних компаній, створити широке поле для чесної конкуренції та ефективне антимонопольне законодавство, гарантоване урядом і правовою системою.
У процесі підвищення інвестиційної привабливості регіонів України провідна роль має належати державі. Саме вона повинна в масштабах усієї країни визначити перспективні напрями та об’єкти інвестування і створювати умови для виконання відповідних державних програм незалежно від джерела фінансування інвестицій.
Проте, незважаючи на вищезазначені недоліки, в Україні існує ряд переваг для залучення інвестицій, зокрема:
– вона становить один з найбільших ринків Європи, який характеризується великим, з точки зору природних і людських ресурсів, потенціалом, що, в свою чергу, значно підвищує інтерес до неї з боку світових ТНК, яким для збільшення своїх капіталів необхідно шукати нові ринки збуту товарів;
– доступ до стратегічних ринків, зокрема ЄС – одного з найбільших світових ринків; Росії – найбільш динамічного світового ринку; сусідство із Середнім Сходом;
– інтерес інвесторів до гірничодобувної промисловості, сільського господарства, хімічної промисловості та металургії може бути використаний для залучення коштів у ці найперспективніші галузі [2, с. 78].
На нашу думку, в Україні для досягнення позитивного інвестиційного результату необхідно орієнтуватися не тільки на крупні інвестиційні країни, а й на невеликі держави. Першочергову увагу слід приділити країнам ЄС, в яких функціонує велика кількість середніх ТНК – потенційних інвесторів.
Ще однією важливою умовою успішної інвестиційної діяльності нашої країни є низький рівень інфляції та передбачуваність рівня цін в економіці. Для цього, перш за все, необхідний контроль за доходами та видатками бюджету та розв’язання проблем боргового тягаря.
На цьому рівні слід здійснити реструктуризацію банківської системи, оскільки приплив іноземних капіталів через банківський сектор може позитивно вплинути на зростання та розвиток української економіки за рахунок ефекту присутності іноземних банків на вітчизняному ринку, розробити систему оподаткування, яка б передбачала формалізований, а не індивідуальний характер стягнення податків, реформувати українську судову систему, яка на даний момент має невисокий рівень довіри з боку іноземних інвесторів та запровадити надання пільг малому та середньому бізнесу для стимулювання внутрішніх інвестицій в регіоні.
Отже, однією з передумов стабільного економічного розвитку країни та її регіонів є формування та підтримка сприятливого інвестиційного іміджу в потенційних інвесторів. Покращення інвестиційної привабливості можна досягнути лише шляхом рішучих, комплексних, швидких, прозорих і послідовних ринкових реформ, які дадуть поштовх до нової підприємницької ініціативи, створять конкурентне середовище й дадуть економіці стимул для ефективного розвитку.
Список використаних джерел
1. Дрич А. Основні способи досягнення інвестиційної привабливості України / А. Дрич // Вісник НБУ. – 2010.– № 4. – С. 40-41.
2. Іванова А. Г. Інвестиційна привабливість України та шляхи її поліпшення / А. Г. Іванова, А. В. Череп // Формування ринкових відносин. – 2010. – № 5. – С. 76-79.

 
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Інвестиційна та інноваційна діяльність у економічній системі України » Олексюк І., ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ УКРАЇНИ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: