Пятниця, 19.04.2024, 10:26
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Якуб’як В., ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНОЇ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Туризм як складова сталого розвитку економіки » Якуб’як В., ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНОЇ...
Якуб’як В., ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНОЇ...
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 18:08 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Віта Якуб’як


Наук. кер. – Пожарук С.Ю.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці


ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ У КОНТЕКСТІ ЄВРО-2012


18 квітня 2007 року для України стала одним з переможців у тендері на проведення чемпіонату з футболу Євро-2012 [1]. Ця подія дає великі перспективи розвитку туристичної галузі для нашої країни. Хоча туризм в Україні набуває все більшого розвитку, але стан інфраструктури даної економічної діяльності залишається досить незадовільним.
Проблемами проведення Євро-2012 в Україні є нерозвиненість трьох складових: транспортної, спортивної та готельної інфраструктур. Актуальним на сьогодні залишаються всі три проблеми, але особливо хочеться звернути увагу на стан готельної інфраструктури, що і зумовило вибір даної теми.
Питання підготовки готелів до Євро-2012 є настільки актуальним, що знаходить своє відображення у працях вітчизняних, іноземних науковців, державних діячів, а також у засобах масової інформації. Зокрема, серед праць, які порушують дану проблему можна виокремити праці Антоненка І.Я., Мігущенка Ю.В. [6], Охріменка А.Г. [2].
Метою написання роботи є дослідження сучасного стану готельного господарства та вирішення проблем, які перешкоджають розвитку готельної інфраструктури у контексті до підготовки Євро-2012.
На нашу думку, у проведенні чемпіонату з футболу повинні бути зацікавлені, насамперед, ми – приймаюча сторона. Оскільки з однієї сторони, завдяки Євро – 2012 Україна зможе показати мільйонам уболівальникам красу та неповторність своїх міст, що зберегли свою історичну привабливість, підтвердити гостинність та високу культуру, а з іншої – поповнить бюджет країни. І це ще далеко не всі можливості для нашої країни, а для нас – фахівців в галузі туризму – це чудова можливість працевлаштування.
Як відомо, Україна займає одне з останніх місць в списку європейських країн по кількості готелів. У наший країні на 1000 жителів припадає в середньому 2 готельні номери, тоді як в Європі цей показник складає не менше 14-18 [2].
За даними Державної служби туризму i курортiв України, нинi в нашій країні налічується 2,5 тис готелiв та iнших засобiв розмiщення, якi пiдлягають сертифiкацiї, зокрема 13 п'ятизiркових готелiв та 68 - чотирьохзiркових.
Українську частку чемпіонату Європи приймуть чотири міста: Київ, Львів, Донецьк та Харків. І в кожному з міст підготовка готельної інфраструктури проходить по-різному. А офіційним туроператором УЄФА є компанія TUI Travel Plc. Звичайно, було б добре, якщо держава фінансувала розвиток готельної інфраструктури, але нажаль, цей сектор економіки розвивається за рахунок приватних інвестицій. Наприклад, 2008 р. вартість укладених угод близько з 240 інвесторами склала 46,5 млрд грн.. Загальний обсяг капіталовкладень в готелі перевищуватиме 320 млрд.грн [3].
Згідно завдань Державної програми передбачено створення 327 нових готелів на 11 557 номерів, з них частка новозбудованих складає 132 об'єкта, 153 готелі будуть переоснащені, решта 42 готелю піддаються модернізації. Відповідно кількість готелів для Києва має бути – 110, Донецька – 52, Харкова -69, та Львова – 97.
Загалом можливості Києва щодо розміщення уболівальників – до 150 тисяч місць, Донецька – до 70 тисяч, Львова та Харкова – відповідно до 35 та 30 тисяч.
На сьогодні найкраща ситуація з підготовки готельної інфраструктури є Львові. Адже готельний ринок Львова – надзвичайно привабливий і перспективний сектор. Згідно Державної цільової програми з підготовки до Євро 2012 очікується будівництво 14 готелів та реконструкція 26 готелів, а по області – 10 планується збудувати, і провести реконструкцію 27. З вже виконаної роботи можна виділити відкриття готелю бельгійського оператора Reikartz Hotels & Resorts у січні 2010 року. Також розпочато вже підготовчі роботи з будівництва 4-зіркового готелю мережі «Accor Hospitality – Novotel», і 5-зіркового готелю мережі «Sheraton». Після реконструкції та переобладнання студентських гуртожитків місто планує отримати загальну кількість місць - 21 700. На ці потреби готельної інфраструктури краю буде спрямовано 3625,13 мільйона гривень.
Готельна інфраструктура Харкова також може бажати кращого. Дефіцит номерів у місті складає 930 у 5-зіркових готелях. У місті залучено понад 70 об’єктів готельної інфраструктури, з них: 5 «зірок» – 1, 4 «зірки» – 12, 3 «зірки» – 7, 2 «зірки» – 2, 1 «зірка» – 1, без категорії з сертифікатом – 5, без категорії – 26. Успішною роботою на шляху до підготовки Євро-2012 є отримання харківськими готелями сертифікації: готель «Мир» та «Баден-Баден» - 4 зірки, а також готель « Сан Лайт» - 5 зірок [4]. Також реконструюється готель «Київський» під п'ятизірковий. Окрім того, майже всі готелі Харкова на разі працюють над підвищенням категорії, тобто покращують умови проживання у номерах.
Готельне господарство в м. Києві представлене: 3 готелями категорії 5* на 661 номер –Intercontinental 5*, Hyatt Regency Kiev5 *, Опера 5 *, Premier Palace Hotel; 9 готелями категорії 4 зірки на 1204 номери (Редісон САС, Дніпро, Київ, Президент готель Київський, Національний, Рів’єра, Поділ-Плаза, Паллада-2002 та Перлина Дніпра); 33 три- та двохзірковими готелями на 4328 номерів.
Згідно з вимогами УЄФА, Київ для проведення фіналу чемпіонату має підготувати для цільових груп УЄФА («родина УЄФА», команди, лікарі з антидопінгового контролю, рефері, медіа та ін.) - 7300 номерів, в тому числі:
у п’ятизіркових готелях — 1950 номерів; у чотиризіркових — 4950 номерів;
у тризіркових — 400 номерів. Значна проблема полягає щодо контрактів на номери категорій 4 «зірки» та 5 «зірок» у Києві. У столиці поки що вимогам УЄФА відповідає 741 номери, а необхідно 1950. Щодо чотирьохзіркових кімнат, то нестача чимала – 3137 номери. Водночас спорудження об’єктів значно відстає у будівництві.
Згідно даних Головного управління статистики в Донецькій області, станом на 2010 рік, область налічує 79 об’єктів готельного типу, серед них: 56 готелів, 2 мотелі, 2 готельно-офісні центри та інші підприємства. А необхідну сертифікацію пройшло 20 готельних підприємств, з яких: 8 готелів отримали категорію «1 зірка», 2 готелі – «2 зірки», 8 готелів – «3 зірки», і по одному готелі отримали категорії «4 зірки» і відповідно «5 зірок».
Основною проблемою на сьогоднішній день залишається недостатня кількість готелів. Насамперед, це зумовлюється тривалою процедурою отримання земельних ділянок, необхідних дозволів для будівництва, а також нестабільною політичною та економічною ситуацією в країні. Також відсутність номерного фонду, невідповідність цін якісному сервісному обслуговуванні, кваліфікованого персоналу, відсутність засобів розміщення таких як, хостелів, мотелів, відсутність готелів для людей з обмеженими фізичними можливостями – ось неповний перелік проблем, з якими зустрілася наша країна при підготовці до чемпіонату [5].
Також у розселенні вболівальників планується залучити гуртожитки вищих навчальних закладів. Розміщення в гуртожитках пов’язано з багатьма проблемами. Насамперед, це те що всі наші гуртожитки будувалися ще часів Радянського Союзу, і не відповідають сучасним вимогам щодо будівництва готелів. Тому Держпрограмою з підготовки до Євро-2012 передбачено кошти на реконструкцію гуртожитків. Відповідальність за це покладено на Міністерство освіти й науки України. Очікується, що пік реконструкцій припаде на 2011 рік.
Вирішенню вищенаведених проблем передує план дій, який включає:
- створення центрів підготовки кваліфікованого персоналу. Підготовка кваліфікованого персоналу для готелів планується розпочати вже 2011 року. Відкриються тренінгові центри та школи. Також, очікується, що вищі навчальні заклади відкриють короткострокові курси і готуватимуть обслуговуючий персонал. Одним із завдань таких підготовок буде вивчення іноземних мов. Підготовка сервісного працівника готелю – не надто тривалий процес. Обслуговуючий персонал для засобів розміщення будь-якого рівня можна навчити за один рік;
- планується перевірка усіх засобів розміщення на відповідність сертифікації, а також заходи щодо реєстрації таких закладів.
Отже, виходячи з вищенаведеного, можна сказати, що Україна успішно рухається у підготовці до чемпіонату Євро-2012. Незважаючи на проблеми, пов’язані з інфраструктурою готельного господарства: нестача коштів та інвестицій, недосконалість сервісу тощо, а також негативні відгуки зарубіжних ЗМІ, наша держава досягла значного розвитку готельної інфраструктури до початку чемпіонату.
Список використаних джерел
1. http://www.pravda.com.ua/articles/2007/04/18/3229749/ «Україна і Польща - господарі Євро-2012»
2. http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/znpnudps/2009_2/pdf/09aiypte. Антоненко І.Я., Охріменко А.Г. «Проблеми та перспективи інвестиційної діяльності в туризмі в рамках підготовки до Євро-2012»
3. http://euro-2012.unian.net/ukr/detail/56 «Ринок готелів в Україні: чи стане Євро-2012 визначальною подією для готельного бізнесу»
4. http://www.rbc.ua/ukr....0142100 «А.Пахля: Для підготовки готелів до Євро-2012 треба 320 млрд. грн.»
5.http://ukraine2012guide.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=6%3Aanother-3-hotels-have-been-certified-in-kharkiv&lang=uk «3 готелі Харкова пройшли сертифікацію»
6. http://www.donnu.edu.ua/ec/nauka/BSEC_2009/492. Мігущенко Ю.В. «Стан та перспективи розвитку туристичної сфери України у контексті підготовки до проведення Євро 2012»
 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Туризм як складова сталого розвитку економіки » Якуб’як В., ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНОЇ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: