Понеділок, 29.04.2024, 17:13
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Микитчук Т., Рихло А., Основні тенденції розвитку... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Микитчук Т., Рихло А., Основні тенденції розвитку...
Микитчук Т., Рихло А., Основні тенденції розвитку...
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 17:56 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Микитчук Т.О., Рихло А.


Наук. кер.-Москальов М. А.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНЕУ
м.Чернівці


Основні тенденції розвитку вітчизняного ринку деревостружкових плит.


Для розвитку меблевої галузі необхідне вітчизняне виробництво конструкційних матеріалів, якими є деревостружкові плити. Це обумовлено насамперед тим, що основними виробниками меблів у країні є малі та середні підприємства. Така структура виробництва існує в Європі і складається в Україні. Зрозуміло, що ці меблеві фірми не можуть бути активними учасниками зовнішньоекономічної діяльності і здійснювати прямий імпорт матеріалів.
Метою даної статті є підтвердження проблемності і вагомості ситуації, що склалася на вітчизняному ринку деревостружкових плит та ламінованого ДСП.
Насамперед, це пов'язано зі значними витратами на проведення зовнішньоторговельних операцій, з наявністю висококваліфікованого персоналу, великих складських приміщень, вантажно-розвантажувальних машин, значних обігових коштів. Із більш ніж 2005 меблевих фірм здійснювати безпосередній імпорт ламінованих ДСП від іноземних виробників можуть не більше двох десятків. Інші дві тисячі фірм змушені купувати плиту навіть не у великих оптовиків, а в роздрібних торговців, що значно підвищує її вартість. Споживачі плит, зокрема підприємства меблевої промисловості, повинні пам'ятати що після завоювання ринку іноземними фірмами, вітчизняного виробника деревинних плит чекає банкрутство, з одночасним зростанням цін на імпортні плити.
І це є фактом - треба згадати ситуацію кількарічної давності, яку пам'ятають виробники меблів, що вже довгий час працюють в Україні. Очевидно, що будувати перспективу меблевої промисловості на цій схемі забезпечення плитними матеріалами неможливо. Тільки наявність численних вітчизняних виробників комплектуючих дозволяє розвиватися меблевій промисловості. Аналізуючи динаміку росту меблевої та плитної галузі (таблиця №1), можна, з упевненістю, зробити висновок: такі значні темпи росту меблевого виробництва були забезпечені перш за все випереджуючим зростанням виробництва деревностружкових плит в Україні. З урахуванням імпорту видно, що в Україні в 2009 р. спожито 1 млн. куб.м деревностружкових плит. З огляду на вищенаведене стає зрозумілим занепокоєність компаній-виробників деревностружкових плит імпортом аналогічної продукції з Польщі та Словаччини за демпінговими цінами. Проаналізувавши обсяги та ціни імпорту деревностружкових плит, вищеназвані компанії склали скаргу, на основі чого Міністерство економіки 19 грудня 2008 р. порушило антидемпінгове розслідування. Слід відмітити, що скарга підписана не лише ТОВ „Свиспан Лімітед" та ТОВ „ЛК Інтерплит Надвірна", а також ТОВ „Комбінат деревинних плит", ТОВ „СП „Інтерплит", ВАТ „Костопільський домобудівний комбінат", тому нарікати, що ТОВ „Свиспан Лімітед" та ТОВ „ЛК Інтерп-лит Надвірна" були зареєстровані лише у 2008 році і не можуть бути скаржниками - недоречне. Мабуть, якби підприємства не були належними скаржниками, то розслідування не було порушене Міністерством економіки.

Таблиця №1
Темпи росту виробництва меблів та деревостружкових плит
Роки 2006 рік 2007 рік 2008 рік
2009 рік

Обсяг Темпи Обсяг Темпи Обсяг Темпи Обсяг Темпи
Меблі, млн.грн 115,8 941,4 100,7 440,9
138,9

807,2 114,6 935,1
Деревостружкові плити 377,5
142,8 550,0 144,6 734,0 133,5 286,0 116,9

Що є насправді - демпінг чи "сірий імпорт"? Наведемо деякі дані про кількість продукції, що виробляється в Польщі та Словаччині. На рік в цих країнах виробляється не менше 4,0 мільйонів кубічних метрів ДСП ламінованої. З цієї кількості в Україну імпортується 5-7% (250 тисяч м. куб. на рік). Таким чином, прибутки від продажу ДСП ламінованої на внутрішньому ринку цілком дають можливість продати продукцію в Україну по занижених цінах і не відчути негативних фінансових наслідків. На ринку як Польщі, так і Словаччини діють монопольні утворення, що можуть в значній мірі координувати свої зусилля і підривати ринок в Україні (як на території Польщі, так і Словаччини діють підприємства, що належать до однієї групи підприємств - австрійської групи Кроно; що не треба плутати зі швейцарською Кроно, що має заводи в Україні). Зрозуміло, що знищивши національного виробника іноземні виробники отримають змогу заробляти більше, встановивши високі відпускні ціни в країни, де немає власного виробництва сировини.
Нагадаємо ситуацію 2006-07 pp., коли ДСП ламіновані в Україні практично не виготовлялись - тоді ціна на імпортну плиту з Польщі становила 250-312,5 дол. США/куб.м. Зрозуміло, що демпінг - це реальні кроки до знищення внутрішнього українського виробництва. Підтвердженням цього є ті факти, що під час підвищеного сезонного попиту на продукцію іноземні виробники цілком можуть підняти ціни і заробити додаткові кошти, але чомусь не роблять цього. Намагання перевести тему демпінгу в тему „сірого" імпорту - це намагання пустити вирішення проблеми іншими шляхами, уникнути застосування антидемпінгових заходів. Якщо це „сірий" імпорт, то чому він йде лише з Польщі та Словаччини, а не йде так само з Австрії, Німеччини? Адже, якщо імпортери штучно занижують ціну в інвойсах, вони мають змогу зробити-це незалежно від країни.
Щодо перспективи розвитку, то для усунення існуючого дефіциту ламінованих деревостружкових плит вітчизняного виробництва іноземними компаніями інвестуються великі кошти на створення додаткових потужностей. Це сучасний завод "Кроно-Осмолода", проектною потужністю 150 тис. куб.м на рік, який уже працює в налагоджувальному режимі, а також нова лінія німецького виробництва в м. Костопіль на підприємстві "Свиспан Лімітед" потужністю 150 тис. куб.м. Є інформація щодо початку проектних робіт по створенню виробництва Іевностружкових плит на Волині. Таким чином вже з кінця 2009 року виробництво ДСП ламінованих буде перевищувати потреби українського ринку. Прогнозні показники підтверджують, що в разі успішної реалізації планів по встановленню додаткових виробничих потужностей на українських підприємствах, протягом 2011 року обсяги випуску продукції в Україні зростуть практично в 2 рази. І це переконливо свідчить, що проблеми меблярів України лежать сьогодні в іншій площині. Це, перш за все, засилля імпортних меблів з Італії, Польщі, Німеччини, Росії та Білорусії. Поряд з контрабандним та "сірим" ввозом використовується схема ввозу меблів під виглядом ламінованої плити. Це дає можливість мінімізувати затрати та демпінгувати на ринку меблів.
Особливу занепокоєність законослухняних виробників викликає тіньовий ринок. Експертний перерахунок спожитої плити дає можливість стверджувати, що, поряд з м'якими меблями та меблями з масивної деревини, в Україні у 2008 р. вироблено меблів на суму близько 5-6 млрд. грн. (приблизно 1 млрд. дол. США), що в 5-6 раз більше офіційної статистики. Вищенаведені цифри свідчать, що тіньовий ринок дуже великий і в 3-4 рази перевищує прозорий. Тіньові виробники меблів не виконують вимог державних стандартів щодо постановки продукції на виробництво та підтвердження її відповідності, що призводить до недобросовісної конкуренції, підриву економічного стану законослухняних виробників меблів та їх банкрутства. До негативних результатів призводить також використання адмінресурсу при проведенні тендерів на закупівлю меблів за державні кошти. Для усунення цих причин необхідно ввести обов'язкову сертифікацію меблів в Україні за прикладом Росії, Білорусії, Казахстану. Така міра стає необхідною з огляду на вступ України в ЄЕП.
На сьогоднішній день на вітчизняному ринку працює 9 суб'єктів - виробників деревостружкових плит, що забезпечує достатнє конкурентне середовище і гарантує стабільність цін та високу якість продукції на ринку плитних матеріалів. Асортимент продукції українського виробника не відрізняється від імпортного. Це, практично, той самий асортимент.
Якщо взяти прайс-лист польського або словацького виробника - він так само вміщує біля 70 основних текстур. Виготовлення інших текстур можливе під замовлення, так само це можливе і в Україні. Щодо якості української плити повідомляємо, що дійсно були певні проблеми. Це було як мінімум 4 роки тому. Меблярі відчували на собі ці негаразди. Але думка про те, що тільки українська плита може бути бракована, є хибною. Така сама плита може прийти і з Німеччини, і з Польщі. Питання в іншому - наскільки ефективно проходить заміна неякісної плити, тобто у сервісі.
На даний час національні виробники, по-перше, мають необхідне обладнання, що дозволяє не допускати в плиті сторонніх включень і стабільну якість плити, а по-друге, гарантує необхідний сервіс, тобто заміну плити, якщо дійсно з нею виникають якісь проблеми. Підприємства, які реально працюють як з національним виробником, так і на імпортній плиті, не можуть підтвердити претензій, висловлених окремими поодинокими суб'єктами до національних виробників.
Щодо збільшення ціни на меблі. Аналіз ситуації на ринку показує, що, в .разі застосування антидемпінгових заходів, можливе незначне підвищення цін на меблі, що виробляються з польської та словацької ДСП ламінованої. Частка ламінованих ДСП в ціні продажу меблів, що виробляються з імпортної плити, складає від 10 % до 20%.
Тобто, в разі застосування антидемпінгових заходів, ціни можуть вирости на 2-4% на меблі, що вироблені з польської та словацької плити. Таке зростання є просто неістотним, а тим більше в порівнянні з кількома підйомами цін тими ж словацькими та польськими виробниками протягом 2008-2009 років, загальний масштаб яких склав біля 20 % і не викликав такої бурхливої реакції зі сторони меблевих підприємств, які використовують польські та словацькі ДСП ламіновані. У разі ж придбання для виробництва меблів ДСП ламінованої українського виробництва собівартість меблів практично не зміниться, оскільки застосування антидемпінгових заходів не спричинить збільшення відпускних цін на продукцію українського виробництва. В подальшому ж розвиток здорової конкуренції на українському ринку може призвести до зниження відпускних цін на ДСП ламіновані, а відповідно і до здешевлення меблів.
Отже, якщо ще весною для них нормальною на внутрішньому ринку Польщі та Словаччини була ціна 170-190 доларів США за 1 м.куб., то вже в червні, за даними Української асоціації меблевиків, нормальна ціна на внутрішньому ринку Польщі та Словаччини становить 250-256,25 доларів США за 1 м.куб. Враховуючи наведене, підтверджує вагомість і небезпечність ситуації на ринку щодо деревостружкових ДСП ламінованих є досить небезпечним для українського виробника.

Список використаної літератури:
1. Джерело: РІТ "Прес Біржа" №30(705) від 04.08.2004.
2. За матеріалами business.ua «Ринок деревообробного обладнання України 2010»
3. РІТ "Прес Біржа" №30(705) - 04.08.2004.

 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Микитчук Т., Рихло А., Основні тенденції розвитку...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: