Понеділок, 29.04.2024, 12:47
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Семенчук О., СПОЖИВЧІ ВЛАСТИВОСТІ СКЛЯНОЇ ПЛИТКИ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Семенчук О., СПОЖИВЧІ ВЛАСТИВОСТІ СКЛЯНОЇ ПЛИТКИ
Семенчук О., СПОЖИВЧІ ВЛАСТИВОСТІ СКЛЯНОЇ ПЛИТКИ
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 17:53 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Олеся Семенчук,


Наук. кер. – Варварюк В.О.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці


СПОЖИВЧІ ВЛАСТИВОСТІ СКЛЯНОЇ ПЛИТКИ


Скляні декори із керамічної плитки та плитка, цілком виконані зі скла, з’явилися на ринку буквально декілька років тому і з самого початку сприймалися «рафінованим шиком». Саме про скляну плитку піде мова в цій статті, адже завдяки своїм перевагам, в які крім краси можна сміливо включити також гігієнічність і довговічність, скляна плитка завойовує все більшу популярність, у цьому і полягає актуальність даної теми.
Скляна плитка – це сучасний декоративний високоякісний матеріал, виготовлений за самим новітнім технологіям у скляної промисловості, що робить її унікальною і добре впізнаваною серед інших декоративних матеріалів зі скла. Скло використовується людством вже не перше тисячоліття, і зрозуміло технологія виготовлення скла теж не стоїть на місці. Різновиди ударостійкого скла дозволили сьогодні виготовляти з нього такі здавалося б невідповідні для скла вироби як раковини, ванни, скляну плитку.
Скляна плитка за своїми позитивними властивостями ні в чому не поступається керамічній, а крім того, має ряд позитивних якостей притаманних тільки їй [4, с. 41].
Плитка зі скла має більш чисті розміри і форми, адже вона практично не деформується, що дозволяє домогтися дуже точного калібрування плитки.
Ще однією позитивною властивістю скляної плитки є її довговічність: загартоване скло з якого зроблена плитка практично вічне, адже воно не вступає в реакцію ні з якими речовинами, навіть з кислотою [3, с. 77].
Не можна не згадати також про таку властивість скляної плитки як її безпеку. Гартоване скло володіє специфічними характеристики. Якщо воно і б’ється, то за принципом автомобільного: не дає гострих країв і просто розсипається. Спеціальна фактура плитки, що призначена для обробки підлоги, така, що вона є абсолютно неслизькою. Мозаїчні ж елементи взагалі мають найвищий коефіцієнт протиковзання – за рахунок затертих зазорів між елементами, які створюють ефект рефреном підошви.
Великий безумовний плюс скляної плитки – її гігієнічність. Поверхня скла гладка і абсолютно непориста (на відміну від кераміки), легко миється будь-якими засобами для очищення скла, які підходять в тому числі і для складних фактур [1, c. 59].
Сучасний перенасичений ринок, зокрема оздоблювальних матеріалів, можна завоювати виключно цікавими дизайнерськими пропозиціями. Чимось особливим, що буде мати всі позитивні властивості попереднього матеріалу, але при цьому мати нові цікаві якості.
У нашому випадку це метод нанесення кольору, малюнка: багато виробників наносять його на зворотному боці, що надає декору зносостійкості. Фарба наноситься декількома шарами, причому останній є захисним і не дає фарбі реагувати з мастикою і навколишнім середовищем, які можуть її зіпсувати. При цьому використовується тільки чисте скло, яке не спотворює колір, тому що не переломлює світло, що проходить через нього. Навіть якщо зовнішня поверхня подряпається або зіпсується, колірний шар назавжди залишиться неушкодженим.
Дизайн скляної плитки – основний її чинник використання в інтер'єрі. Скляна плитка – відмінний вибір для тих, хто цінує в дизайні красу, витонченість і оригінальність. [5, c. 42].
Особливе місце займає плитка, що імітує лід, фосфор, кобальт, срібло, граніт і т. д. Сама ідея створювати імітації інших матеріалів за допомогою стеклоделія не нова. Знайти для такого скла нові форми, надати цим плиткам ергономічність – ось завдання, які вирішуються сьогодні виробниками.
Скляна плитка, що з'явилися на будівельному ринку зовсім недавно, і сприймалася більшістю як вишукування, а не як практичний винахід, виявилася не тільки красивою, але і на рідкість практичною. Сьогодні скляна плитка займає малу частку ринку – це всього приблизно 5% ринку, але це перше, на що звертаєш увагу в будь-якому салоні або спеціалізованому магазині. [2, с. 175].
Здешевлення технології на виробництво скляної плитки дозволить виробникам скляної плитки зробити її більш доступним товаром, а дизайнерам сміливіше використовувати її в організації інтер'єру.
Отже, скляна плитка набирає популярності за керамічною плиткою, як вибір поверхні для будинку. Скло дуже різноманітне саме по собі, а використання різних форматів, великої колірної гами, різних малюнків плитки, відкриває для дизайнера необмежене поле для творчості, є знахідкою, для втілення самих незвичайних і сміливих ідей в організації дизайну інтер'єру. Скляна плитка має свої переваги перед покриттями із кераміки і навіть каменя, адже скло – самий зносостійкий матеріал.
Список використаної літератури:
1. Михайлов В.І. Непродовольчі товари / В.І. Михайлов, Т.Г. Глушкова, О.І. Зільниченко. – Київ: Книга, 2005. – 556 с.
2. Інфраструктура товарного ринку: [навчальний посібник] / О.В. Прокопенко, В.Ю. Школа, О.О. Дегтяренко, С.М. Махнуша – К.: ЦНЛ, 2007. – 296 с.
3. Бандир М. Чарівний кришталик / М. Бандир // Контракти. – 2008. – №3. – С. 77 – 79.
4. Карнаухова И. Мир прозрачных форм / И. Карнаухова // Ресторатор. – 2008. – № 1 – 2. – С. 41 – 47.
5. Стеклянный мир иллюзий / По материалам СМИ // Мерчендайзер. – 2008. – № 9. – С.41 – 43.
 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Семенчук О., СПОЖИВЧІ ВЛАСТИВОСТІ СКЛЯНОЇ ПЛИТКИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: