Пятниця, 19.04.2024, 09:35
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Варварич В., Аналіз фондового ринку Німеччини - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Варварич В., Аналіз фондового ринку Німеччини
Варварич В., Аналіз фондового ринку Німеччини
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 16:58 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Валентина Варварич,


Наук.кер.- Верстяк О.М
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці


Аналіз фондового ринку Німеччини


Фондовий ри¬нок - це ринок, на якому продаються і купуються цінні папери з метою вкладення капіталу, тобто основного компонента ринкової економіки. Фондовий ринок охоплює частину кредитного ринку, зокрема ринок облігацій, і повністю ринок акцій. Інакше кажучи, це ринок цінних паперів, на якому здійснюються їх випуск, розміщення та продаж [2, с.27].
Характерною рисою фондового ринку Німеччини є величезний вплив на біржовий ринок монопольних банків, які займаються емісією та розміщенням цінних паперів, активно діють на вторинному ринку і володіють великими пакетами цінних паперів. До 10% акцій належать комерційним банкам.
Ринок Німеччини також відрізняється досить стійкою структурою національного акціонерного капіталу. Близько половини всіх акцій знаходяться у постійному володінні й практично не перебувають в обігу на ринку.
В Німеччині найбільша економіка в Європі. На її території розміщено вісім фондових бірж, з яких Франкфуртська найбільша і найважливіша. Інші знаходяться в Берліні, Бремені, Дюссельдорфі, Гамбурзі, Ганновері, Мюнхені, Штутгарді, серед яких виділяються фондові біржі Франкфурта і Дюссельдорфа, що реалізують 51% і 39% усього біржового обороту.
Найбільшою є Франкфурська фондова біржа (ФФБ), на яку припадає понад 75% всієї біржоаої торгівлі. Згідно з німецьким законодавством фондова біржа єустановою пуьлічного права –некомерційною організацією. Члени біржі розподіляютьс яна три картегорії:банки, офіційні маклери(Kursmakler) та вільні маклери( Freimakler). У цілому на біржі домінують три найбільші німецькі банки: Дойче банк, на який пирпадає 1/3 всього обігу ФФБ, Дрезднер банк та Комерц банк. Перші два на початку 2000 року оголосили про злиття, в наслідок чого може утворитися одна з найбільших фінансових установ у світі [4, с.63].
Фондові біржі є публічно-правовими заснуваннями і підпорядковуються, відповідно до федеральної структури країни, землям. Керуюча діяльністю біржі рада обирається її членами - маклерами, серед яких переважають представники банків. Ринок переважно касовий. Термінові угоди дозволені тільки у виді опціонів. Для більшості акцій установлюється єдиний курс, для акцій значних монополій визначається поточний курс. Комісійні середні. В 1993 році була створена спільна для всіх восьми холдінгова компанія Deutsche Borse. Найбільшими акціонерами в Німеччині являються банки.
Відмінною рисою німецького фондового ринку є величезний вплив монопольних банків, що робиться ними протягом усього їхнього розвитку. Ринок акцій незначний, капіталізація корпорацій складає біля 580 млрд. марок. Ринок облігацій більш розвинутий, але там обертаються, насамперед, державні і банківські облігації. Традиційно тісні зв'язки між банківським і промисловим капіталом пояснює превага використання середньо- і довгострокових банківських кредитів стосовно використання цінних паперів. Німецькі банки "віддають перевагу видавати кредити, чим опосередковано виходти на фондову біржу". Монопольні банки майже цілком монополізують фондовий ринок. Вони займаються емісією і розміщенням цінних паперів, активно беруть участь на повторному ринку і самі володіють значними пакетами цінних паперів. Вплив, заснований на власному, безпосередньому володінні акціями (біля 9% всіх акцій), умножається акціями, що знаходяться в траст-отделах. Таким чином, частка німецьких банків у розпорядженні капіталу дуже значна.
Фінансовий капітал Німеччини відрізняється високою організованістю і відносною усталеністю структур. Біля 48% всіх акцій знаходиться в постійному володінні й обертається лише формально. Повторний ринок тому не дуже активний, хоча оборот на біржі - лише частина фондового обороту, тому що багато угод реалізуються прямо між банками в обхід біржі. Державне втручання слабке. Лише 6% населення Німеччини володіє акціями.
Особливості організації німецького фондового ринку:
 Особлива роль банків в економіці та на фондовому ринку;
 Цінні папери на пред`явника ;
 Переважає ринок облігацій, насамперед державних,
 Певна недовіра населення до акцій;
 Обмеження на придбання контрольних пакетів, практична відсутність ворожих поглинань [3, с.46].
Усі біржі об`єднані в Акціонерному товаристві « Німецька біржа АГ». У статутному капіталі товаритва 80 % належить банкам, 10% -біржам, 10 % -маклерам. Основними завданнями товариства є: об`єднання провідних інститутів фондово ринку в єдину систему; створення торговельно-інформаційних систем; використання єдиної депозитарно-клірингової установи.
Центральний депозитарій «Німецька біржа –кліринг АГ» -дочірнє підприємство «Німецька біржа АГ». Сьогодні в рамках європейських інтеграційних процесів розпочалось його об`єднання з депозитарієм « Седел».
Основний фондовий індекс –DAX30. Німецький фондовий індекс DAX за підсумками 2009 року впав на 40%. Наступний рік, по прогнозах експертів нових приголомшений не принесе. Німецький експерт по цінних паперах Клаус Нідінг не схильний до песимістичних прогнозів. Не дивлячись на катастрофічне падіння курсів на світових біржах, в акціонерів з середньостроковими і довгостроковими внесками немає причини терміново позбавлятися ось акцій, заявив Нідінг в інтерв'ю агентству AP. "Той, хто не випробовує термінової необхідності в наявних засобах, не повинен продавати акції", - упевнений експерт. Втім, на думку Нідінга, в 2010 році акціонерам краще запастися терпінням і обзавестися міцними нервами. "Наступний рік не принесе позитивних змін, швидше спостерігатиметься легка негативна тенденція", - вважає економічний фахівець. Згідно його прогнозу, німецький фондовий індекс DAX впродовж наступних 12 місяців коливатиметься в межах 3800-4700 пунктів. Але це лише в тому випадку, якщо в новому році не відбудеться ніяких політичних приголомшений - терористичних актів, воєн або крупних катастроф, підкреслює експерт. Протягом 2009 року індекс DAX опустився на 40%. У останній день торгів 2008 року он складав 8067 пунктів. На торгах 30 грудня 2009 року індексу DAX вдалося досягти лише 4800 пунктів. Рекордне падіння біржового індексу спровокувало різке зменшення кількості приватних акціонерів в Германії. За підрахунками газети Handelsblatt, сьогодні на руках у фізичних осіб знаходяться лише 22% акцій тих, що входять в DAX підприємств. Для порівняння: у 2003 році приватні акціонери володіли майже третю всіх акцій DAX. Згідно з результатами експертного опиту, проведеного Центром європейського розвитку економіки (ZEW), в 2010 році очікується деяке зміцнення позицій німецьких і американських акцій. Фахівці, що брали участь в опиті, чекають, що до кінця нового року індекс DAX складе 5400 пунктів, а Dow Jones, який в даний час знаходиться на позиції 8500 пунктів, підніметься до 9500. Експерти ZEW упевнені, що в умовах нинішньої економічної кризи даний прогноз свідчить про позитивну тенденцію розвитку ситуації [5].
Біржове право Німеччини є федеральним, хоча нагляд за його виконанням входить до компетенції земельних урядів.
У 90-х роках у Німеччині змінилися уявлення про регулюючі механізми ринку цінних паперів. « Якби в Німеччини діяли такі ж жорсткі правила щодо зловмисників, як у США, - зазначив один з американських брокерів на початку 90-х років, - то всі німецькі торговці цінними паперами давно сиділи б за гратами».
Після зняття кордонів на пересування капіталів в об`єднаній Європі було потрібно привести національне законодавство у відповідність із загальноприйнятими європейськими юридичними нормами (директивами Європейського Союзу). У 1994 році ухвалено Закон про торгівлю цінними паперами, в якому впроваджені положення про заборону операцій з цінними паперами з використанням інформації, невідомої широкому загалу. Внаслідок прийняття Закону був створений федеральний орган –Комісія з цінних паперів(ВAWe), що налічувала в середині 1999 року понад 150 працівників, основним завданням яких є боротьба з використанням інсайдерської інформації на ринку цінних паперів. Порушників (інсайдери, що використали інформацію в корисливих цілях) можуть бути ув`язнені на термін від одного до трьох років.
У зв`язку з особливостями організації ринку значна роль у регулюванні фондового ринку належить: Земельним органам нагляду за біржами; Органам регулювання банківської діяльності. Відомства по нагляду за ринком: Федеральне відомство по нагляду за торгівлею цінними паперами BAWe; Федеральне відомство по нагляду за діяльністю фінансових установ(BAKred); Земельні органи біржового нагляду; Біржові органи по нагляду за торгівлею HUST. Представниками земельних урядів на біржах є призначені державні комісари [3, с.49].
У загальновживаній термінології для позначення організації внутрішнього нагляду використовується спеціальне поняття - коплайнс. У широкому значенні під ним розуміється порядок ведення фондових операцій у відповідності з чинним законодавством; у вузькому –це система заходів, започаткованих на солідарній і довірчій взаємодії клієнтів,банку та його працівників, які забезпечують захист інвесторів у рамках прийнятих законів та інших нормативних актів.
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
1. Карпенко Г.В. Досвід розвитку фондового ринку країн Європи та його використання в Україні // Фінанси України. – 2008. – № 6.– С.90-96.
2. Мозговий О.Н. Зарубіжний Фондовий ринок. – К.: УАННП, 1998. – 56 с.
3. Ромашко Регулювання фондових ринків зарубіжних країн К.:2002
4. Рубцов Б.Б. Зарубежные фондовые рынки: инструменты, структура, механизм функционирования: учебное пособие - М.: ИНФРА-М, 2007.
5. Обзор фондового рынка за неделю: http:// old.teletrade.ru/ analytics/ stocknews/ show/239032
 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Варварич В., Аналіз фондового ринку Німеччини
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: