Пятниця, 29.03.2024, 11:51
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Ірха І., НЕОБХІДНІСТЬ УДОСКОНАЛЕННЯ БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Ірха І., НЕОБХІДНІСТЬ УДОСКОНАЛЕННЯ БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІ
Ірха І., НЕОБХІДНІСТЬ УДОСКОНАЛЕННЯ БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІ
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 16:40 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Ігор Ірха


Наук.кер. - Бак Н.А.,
Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича.
м. Чернівці


НЕОБХІДНІСТЬ УДОСКОНАЛЕННЯ БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ


В сучасних умовах гроші є невід’ємним атрибутом господарського життя. Тому всі угоди, які пов’язані з поставкою матеріальних цінностей і наданням послуг, завершуються грошовими розрахунками. Останні можуть набувати як готівкової, так і безготівкової форми. Організація грошових розрахунків з використанням безготівкових грошей має більше переваг на відміну від розрахунків із застосуванням готівкових платіжних засобів.
Удосконалення безготівкових розрахунків є важливою умовою забезпечення грошовими коштами процесу виробництва, зміцнення комерційних засад і підвищення ефективності господарювання. Це передбачає, з одного боку, своєчасне здійснення з покупцями платежів за одержані від постачальників товарно-матеріальні цінності, роботи та послуги, з іншого, - прискорення документообороту.
В сучасних умовах досить чітко проявилися основні проблеми подальшого розвитку системи безготівкових розрахунків у національній економіці України, а саме:
Ø необхідність форми і способи безготівкових розрахунків, їх організація;
Ø вибір найраціональніших у певних економічних умовах форм розрахунків, якій давали б найбільший ефект;
Ø постійний пошук нових механізмів організації безготівкових розрахунків, які дозволили б на економічній основі подолати кризові явища і процеси в грошовій сфері.
При здійсненні безготівкових розрахунків сільськогосподарські підприємства керуються Інструкцією „Про безготівкові розрахунки в господарському обороті України”, діючим законодавством України, іншими нормативно-правовими актами [1]. Для вдосконалення безготівкових розрахунків на сільськогосподарських підприємствах пропонуємо:
-запровадити автоматизацію розрахунків на поточному рахунку, використовуючи систему „Клієнт-банк”;
- доцільно використовувати такі форми розрахунків, як розрахунки за допомогою платіжних карток і електронних переказів [2].
При автоматизації розрахунків на поточному рахунку з використанням системи „Клієнт-банк” забезпечується :
- передача повідомлень між клієнтом та банком у зашифрованому вигляді за допомогою сертифікованих засобів захисту;
- автоматичне ведення протоколу та захист цього протоколу від модифікації передавання розрахункових документів між банком та клієнтом, як у банк, так і в автоматизоване робоче місце клієнта;
- автоматичне архівування протоколів наприкінці дня.
При застосуванні комп’ютерних технологій одержується інформація про стан господарювання, зміни, які відбуваються, стан взаєморозрахунків із дебіторами та кредиторами, визначаються результати господарювання, надається користувачам для прийняття рішень повна і достовірна інформація про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства від усіх видів діяльності. Такий порядок оформлення руху грошових коштів набуває останнім часом все більшого застосування.
Автоматизований варіант ведення руху грошових коштів підвищує свою дієвість, оскільки скорочує розрив між реєстрацією первинних документів і використанням його результату. Наявність таких даних за декілька років дозволяє розглядати результати господарської діяльності в динаміці, забезпечує наступність за окремі періоди часу.
Останнім часом все ширшого використання набувають такі форми розрахунків, як розрахунки за допомогою пластикових карток, електронні перекази. Обидві ці форми суттєво спрощують механізм оформлення проведення оплати розрахунків. Адже для здійснення перерахування грошей вони не вимагають присутності уповноваженої особи від підприємства в банку, а це заощаджує час на переїзди до установи банку. Головна перевага цих форм безготівкових розрахунків - значне прискорення здійснення самих розрахункових операцій. Але неоснащеність банкоматами сільської місцевості та відсутність доступу до Інтернет – мережі робить запропоновані форми розрахунків для сільськогосподарських підприємств перспективними [2].
Однією з актуальних задач в удосконаленні розрахунків є розширення сфери застосування прямих зв'язків між сільськогосподарськими підприємствами і споживачами їх продукції. Виключення з розрахунків проміжних ланок забезпечує прискорення обороту коштів, скорочення документообороту.
Однією з важливих проблем, яку потрібно вирішити на державному рівні, є бартерні розрахунки. У вітчизняній нормативно-правовій базі весь час впроваджуються нові методи оподаткування бартеру, хоча необхідно його зменшувати. Необхідно сприяти обмеженню бартерних розрахунків із резидентами та збільшення обсягів грошових платежів [3].
При вдосконаленнї організації безготівкових розрахунків виникають такі проблеми, як наближення моменту отримання продукції і забезпечення гарантій платежу, дотримання дисципліни поставок і прискорення здійснення розрахункових операцій. Такий контроль можна було б покласти на юридичну службу. Бо велике значення в здотриманні платіжної дисципліни має організація розрахунків. Отже, необхідно підвищити роль юристів в реалізації розрахункових взаємовідносин з постачальниками і заготівельними організаціями, надати цій роботі систематичний та обов'язковий характер, забезпечити захист законних інтересів сільськогосподарських підприємств.

Список використаних джерел :

1. Інструкція „Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті”, затверджена постановою Правління Національного Банку України № 22 від 21.01.2004 р. зі змінами і доповненнями. // www. nbu. gov. ua.
2. Ткач Т.В. Пластиковые карточки, как новый платёжный способ в Украине // Финансы Украины. - 2000. - № 10.
3. Мороз М.І. Про розрахунки із сільськогосподарськими виробниками // Податки та бухгалтерський облік. - 2000. - № 31.

 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Ірха І., НЕОБХІДНІСТЬ УДОСКОНАЛЕННЯ БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: