Четвер, 28.03.2024, 20:40
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Пасько М., СУЧАСНИЙ СТАН БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Пасько М., СУЧАСНИЙ СТАН БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ...
Пасько М., СУЧАСНИЙ СТАН БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ...
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 15:36 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Мирослава Пасько


Наук. кер. – Краснянська Н. Л.,
Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Вінниця


СУЧАСНИЙ СТАН БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ ВІННИЦЬКОГО РЕНІОНУ


Банківська діяльність – це залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб [1, с.1].
В ринковому господарстві банки виконують наступні важливі функції:
• посередництво в наданні кредиту між грошовими та функціонуючими капіталістами;
• посередництво у платежах;
• мобілізація грошових доходів та збережень й перетворення їх у капітал;
• створення кредитних знарядь обігу.
Виконуючи перераховані функції, банки сприяють розширеному відтворенню шляхом:
• надання позичок в розпорядження підприємців, використовуючи їх для розширення підприємств;
• скорочення невиробничих витрат обігу завдяки концентрації касових операцій, розвитку безготівкових розрахунків і заміни металевих грошей кредитними знаряддями звернення;
• мобілізація грошових збережень і частини особисто споживаних доходів і перетворення їх у додатковий капітал.
На сьогодні сталий розвиток банківської системи України стримується значними територіальними дис¬пропорціями щодо забезпечення банківськими послугами окремих регіонів в тому числі Вінницького регіону. Причому за цим показни¬ком Україна відстає від багатьох інших держав. Так, у країнах ЄС на 100 тис. осіб припадає 40 - 50 кредитних установ, Центральної та Східної Євро¬пи - 7, в Україні 3.2 (в столично¬му регіоні - 5.7., на решті території України, без урахування столичного регіону, - 3.0) [2, с.68].
Рівень розвитку регіональних банківських систем значною мірою залежить від соціально-економічного розвитку регіонів, чисельності насе¬лення, розвитку ринкової і транспорт¬ної інфраструктури, мережі зв'язку тощо [3, с. 123].
У сучасних умовах банківська систе¬ма відіграє стратегічну роль у соціально-економічному розвитку Вінницького регіону та економіки України в цілому. Банки істотно підтримують вітчизняну економіку. В основному це вияв¬ляється у фінансуванні інвестиційного процесу на підприємствах, наданні коштів для задоволення споживчих по¬треб населення, розрахункових послуг тощо.
Таблиця 1
Показники діяльності банківських установ у Вінницькому регіоні за 2009 рік [4, с.109].
Січень - квітень Травень-серпень Вересень-грудень
Кількість банків-юридичних осіб, одиниць - - -
Кількість філій банківських установ області, одиниць 42 41 40
Кількість безбалансових відділень, одиниць 421 468 555
Облікова ставка НБУ, відсотків 9,5 8,5 10,0
Вимоги банків за наданими кредитами, млн. грн. 1654,0 3216,7 5317,4
Із загальної суми вимог за кредитами, млн. грн. 1011,3 1778,8 2795,5
Із загальної суми кредитних вкладень, млн. грн. 535,6 855,4 1011,6
Середньозважена відсоткова ставка по банківських установах області, відсотків 13,3
11,9
11,6

Фінансовий результат діяльності банківських установ з врахуванням прибутків минулих років всього, млн. грн. 50,4
134,2 239,2
Аналіз даної таблиці показує, що кількість філій банківських установ Вінницького регіону протягом 2007-2009 років неістотно зменшилась та основним напрямком їх діяльності є операції з кредитами. Також спостерігається підвищення кількості безбалансових відділень у регіоні.
Особливу увагу потрібно звернути на регіони, спеціалізацією яких є сільське госпо¬дарство, переробна промисловість. Саме до таких можна частково віднести Вінницький регіон. Порівняно з іншими регіонами України ці регіони мають низькі показники що¬до кредитування (насамперед довго¬строкового кредитування), що призводить до диспропорцій у розвитку банківської системи Вінницького регіону та економіки України в цілому, також призводить до так званого «вимивання коштів» з регіонів із низьким рівнем розвитку фінансової інфраструктури і низькою інвестиційною привабливістю в більш розви¬нуті та інвестиційно-привабливіші регіони.
Необхідно розробити нові шляхи стабілізації руху фінансових ресурсів у регіоні. Один із них — підви¬щення ролі регіонального банку у фінансовому секторі економіки регіону та інших регіонів нашої держави. Кроком до цього має стати підтримка діяльності в Україні регіональних банків місцевими та центральними органами влади, а та¬кож створення в Україні спеціалізованих регіональних банків [5, с.97].
Список використаних джерел:
1. Закон України «Про банки і банківську діяльність», 2003.
2. Патрикац П.І. Актуальні проблеми та перспективи розвитку фінансово-кредитної системи України // Вісник НБУ. – 2003. - № 1. – С.46-49.
3. Грудзевич У.Я. Особливості розміщення та діяльності банків у регіонах України //Регіональна економіка. – 2003. - № 3. – С.127.
4. Головне управління статистики у Вінницькій області. «Статистичний щорічник Вінниччини», 2009. – 638с.
5. Шлапак О., Пушкарьов В., Корчева Г. Основні тенденції і проблеми діяльності банків України //Вісник НБУ. – 2003. - № 6. – С.2-5.

 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Пасько М., СУЧАСНИЙ СТАН БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: