Четвер, 28.03.2024, 12:17
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Петрусенко О., РОЗВИТОК КАЗНАЧЕЙСЬКОЇ СИСТЕМИ. - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Петрусенко О., РОЗВИТОК КАЗНАЧЕЙСЬКОЇ СИСТЕМИ.
Петрусенко О., РОЗВИТОК КАЗНАЧЕЙСЬКОЇ СИСТЕМИ.
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 15:35 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Оксана Петрусенко


Наук. кер. - Ковалевич Д. А.
Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ
м. Чернівці


РОЗВИТОК КАЗНАЧЕЙСЬКОЇ СИСТЕМИ


Облік виконання Державного бюджету України та місцевих бюджетів за доходами здійснюють органи Державного казначейства.
Стратегія розвитку державного органу влади, яким є Державне казначейство України, має відповідати меті його створення й політичній та економічній ситуації в країні. Тому подальший розвиток послуг системи Державного казначейства України треба пов'язувати із удосконаленням наявних та створення нових механізмів у таких напрямках, як:
- зосередження та централізація фінансових ресурсів держави в системі органів Державного казначейства України;
- посилення контролю з боку держави за своєчасним і повним надходженням фінансових ресурсів до відповідних бюджетів та їх ефективним використанням;
- приведення законодавчих актів у відповідність до діяльності Державного казначейства України та його органів.
На сьогодні також потребує врегулювання питання розмежування відповідальності органів Державного казначейства й органів місцевого самоврядування, а також посилення відповідальності останніх.
В роботі Держказначейства широко застосовуються інформаційні технології, які спрощують та прискорюють численні процедурні моменти в процесі казначейського виконання держбюджету. Під час обслуговування останнього реалізуються наступні інформаційні процеси: опрацювання, обмін, накопичення та управління даними, а також формування звітів.
На даний момент в системі Державного казначейства для обслуговування бюджетів діє програмний продукт - автоматизована система "Казна", що дає можливість спостерігати за рухом грошових коштів бюджетних установ. Одним із основних завдань, які стоять перед розробниками цієї програми, є спрощення та уніфікація звітності з обліку виконання бюджетів за доходами та видатками. Перспективним напрямком у створенні комп'ютерних систем бухгалтерського обліку є використання мережевих комп'ютерних систем. Побудова комп'ютерного робочого місця бухгалтерів на базі мережевих комп'ютерів, замість персональних, дозволяє фінансовим структурам заощадити значні кошти.Удосконалення казначейського виконання бюджетів передбачає покращення функціонування АС "Казна". За для цього, промисловий продукт - ЕКР, система, яка має стати інструментом накопичення, систематизації будь-якої фінансової звітності, консолідації звітних даних, аналітичного опрацювання масиву облікової інформації стосовно виконання бюджетів, що сприятиме оперативності і повноти обміну інформацією про доходи й видатки з органами державної влади, банківською системою, фінансовими, податковими, митними органами, що дасть змогу підвищити оперативність, достовірність і повноту даних бюджетів, і особливо скоротити паперовий документообіг і обсяг ручної праці при обробці інформації.
Удосконалення єдиної автоматизованої інформаційної системи дасть змогу на підставі чітко визначених обсягів реальних потреб проводити оптимізацію бюджетних потоків, зробити процес виконання бюджету достовірним і прозорим. Водночас фінансові державні інститути України будуть позбавлені необхідності постійно звіряти свої звітні дані, виявляти причини і характер можливих розбіжностей, зможуть використовувати єдині стандарти й правила ведення документообігу і вихідної інформації. Створення єдиних телекомунікаційних мереж дасть можливість здійснювати комплексний моніторинг й економічну діагностику бюджетної системи держави, ефективно вирішувати завдання, що стоять перед Державним казначейством України.
Отже, до найважливіших стратегічних завдань розвитку вітчизняної казначейської системи слід віднести вдосконалення функціонування її нормативно-законодавчої бази, розмежування відповідальності органів Державного казначейства й органів місцевого самоврядування, удосконалення автоматизованої системи АС "Казна" та запровадження промислового продукту ЕКР, що в комплексі сприятиме удосконаленню управління бюджетними коштами.

 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Петрусенко О., РОЗВИТОК КАЗНАЧЕЙСЬКОЇ СИСТЕМИ.
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: