Пятниця, 29.03.2024, 12:39
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Федотов М., Аналіз фондового ринку Франції - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Федотов М., Аналіз фондового ринку Франції
Федотов М., Аналіз фондового ринку Франції
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 15:18 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Максим Федотов ,


Наук.кер.- Верстяк О.М
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці


Аналіз фондового ринку Франції


Фондовий ринок - частина ринку капіталів, де здійснюються емісія, купівля і продаж цінних паперів. Він є системою економічних та правових відносин, пов'язаних із випуском та обігом цінних паперів. Суб'єкти підприєм¬ницької діяльності виступають на ринку як емітентами цінних папе¬рів, так і інвесторами. Емітуючи цінні папери та залучаючи на різних умовах вільні фінансові ресурси, вони формують свій акціонерний і борговий капітал. Корпорації використовують залучені на ринку кош¬ти для фінансування основного та оборотного капіталу, здійснення капітальних вкладень, збільшення обсягів виробництва [5, с.23].
Фондовий ринок Франції є важливою складовою частиною інструментарію державно-монополістичного регулювання. Серед семи французьких фондових бірж Паризька є яскраво вираженим лідером. Фондові біржі місцевого значення знаходяться в Бордо, в Ліле, в Ліоне, в Марселе, в Нанси і в Нанте. Державна регламентація фондової біржі має свій початок з часів панування Наполеона і була введена по його наказу після спекулятивних ексцесів, що потрясли французьку кредитно-фінансову систему. Сьогодні фондова біржа підкоряється міністерству економіки і фінансів, яке призначає маклерів (близько 80 в Парижі), що володіють монополією на фондові операції усередині і поза біржею. Державний нагляд, а також допуск до біржової торгівлі здійснюється біржовою комісією.
Встановлюється єдиний курс. Комісійні середні. Існує як касовий, так і терміновий ринок, але кожна акція допускається лише до одного виду операцій. До 1986 р. всі акції у Франції були именные, але зараз активно відбувається перехід до безготівкових акцій, які в даний час складають вже 35% від загальної кількості всіх акцій. Капіталізація французьких корпорацій істотна. Чинником її подальшого зростання є програма приватизації великої частки державного сектора. В рамках проведеної біржової реформи була створена міні-біржа і проведено певне "дерегулювання" фондового звернення. Були прийняті різні заходи для податкового заохочення вкладень в цінні папери.
З метою міжнародної конкурентноздатності планується подальше зняття різноманітних обмежень. Обговорюється навіть підрив монополії маклерів на користь розширення діапазону діяльності фінансових інститутів і притягнення іноземних посередників. Але поки міжнародні функції французького фондового ринку в силу його щодо суворої державно-монополістичної регламентації і також низького рівня лібералізації міжнародних капітальних потоків обмежені.
Дві основні реформи французького ринку цінних паперів –дематеріалізація цінних паперів(1984 рік) та впровадження системи «поставки проти платежу» (1991рік), що відповідним чином вплинуло на систему регулювання ринку. Усі рахунки в цінних паперах ведуться в електронній формі, для чого відкривається поточний рахунок, який дублюється в SIKOVAM.тобто цінних паперів у документарній формі у Франції не існує. У 1999 ринок звичайних акцій інтегрується в євроринок, зокрема акції котируються в євро. Також конвертуються в євро державні боргові папери, нові ж випускаються тільки в євро [7].
Організовані ринки:
 Товариство французьких бірж (SBF):
 Біржа опціонів( MONEP);
 Біржа ф`ючерсів(MATIF).
Регіональні фондові біржі закриті в 1991 році.
Депозитарні послуги надає центральний депозитарій –SICOVAM.
Розрахункові системи RELIT(акції та облігації) та SATYRNE (казначейські зобов`язання пов`язані з SICOVAM.
Основними фондовими індексами у Франції є індекси CAC 40 (скорочення від фр. Cotation Assistee en Contin.) і CAC General. CAC 40 розраховується Паризькою біржею і Суспільством французьких бірж по акціях 40 найбільших емітентів. За базу 1000 набуте значення індексу на 31 грудня 1987 р. CAC General обчислюється по акціях 250 емітентів.
CAC 40 є найважливішим фондовим індексом Франції. Індекс обчислюється як середнє арифметичне зважене по капіталізації значення цін акцій 40 найбільших компаній, акції які торгуються на і Euronext Paris. Початкове значення індексу 1000 пунктів було встановлено 31 грудня 1987 року. Починаючи з 1 грудня 2003 року при підрахунку капіталізації враховуються лише акції, що знаходяться у вільному плаванні. Індекс обчислюється кожні 30 секунд в робочі дні біржі з 9:00 до 17:30 по Центрально-європейському часу. На 09.09.2010 Європейські індекси становили: 11:52 MSK; FTSE: -0.13%; DAX: -0.40%; CAC 40: -0.41% [7].
Фондовий ринок сприяє обігу та раціональному розміщенню фінансових коштів, дає можливість самостійно оцінювати ефективність управління підприємством та створює умови для конкуренції. Фондовий ринок дає необмежені можливості для формування фінансових ресурсів і його роль набуває все більшого значення.
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
1. Квальова Н. А. Регулювання фінансових ринків у Франції - К.: 2000р
2. Матук Жан Денежные системы Франции и других стран М. 1998.
3. Прищепов С. Организация деятельности хранителя — как это делается во Франции // Рынок капитала. — 1998. — № 8—9.
4. Прищепов С. Система учетов депозитарных активов во Франции // Рынок капитала. — 1998. — № 16—18.
5. Ромашко О. Регулювання фондових ринків зарубіжних країн К.:2002
6. Рубцов Б.Б Зарубіжні фондові ринки: інструменти структура, механізм функціонування. К.6 1999
7. Фондові індекси Франції http:// forextrading. org.ua/ fondovi-indeksy-frantsiji. html
 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Федотов М., Аналіз фондового ринку Франції
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: