Пятниця, 29.03.2024, 01:03
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Толошняк Марина. Новітні технології страв з водоостей. - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Актуальні проблем розвитку харчових виробництв, ресторанного госп. і торгівлі » Толошняк Марина. Новітні технології страв з водоостей.
Толошняк Марина. Новітні технології страв з водоостей.
conf-cvДата: Вівторок, 14.12.2010, 14:28 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Марина Толошняк


Науковий керівник - Антонюк І.Ю.

Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

м. Чернівці


НОВІТНІ ТЕХНОЛОГ СТРАВ З ВОДОРОСТЕЙ


Екологічна ситуація, що склалася в Україні за останні 30 рок в, ускладнилась розповсюдженням радіонуклідів внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС . з більше ніж 200 радіонуклідів, що виходили з ушкодженого реактора, найбільшу шкоду завдали ізотопи йоду, цезію та стронцію. Рівні забруднення ними харчових продуктів, особливо в перші місяці та роки після аварії, були значними, що створювало підвищені дози внутрішнього опромінення. якщо йод-131 розпався до серпня 1986 року, то довго живучі радіонукліди цезію та стронцію ще багато десятиліть будуть тривожити світову громадськість науку, шкідливо впливати на здоров'я людей.

Все разом взяте - забруднення харчових продукт в радіонуклідами, недостатня кількість привізних продуктів, бідність хімічного складу місцевих продуктів харчування, самообмеження населення в споживанні деяких продуктів, погіршення економічної ситуації в країні, а з нею купівельної спроможності громадян - призвело до значно деформації раціонів харчування, що разом з дією інших негативних факторів спричинило ріст захворюваності, інвалідності та смертності населення постраждалих регіонів.

На сьогоднішній час найбільшою небезпекою значний ріст патолог щитоподібної залози, як результат д радіаційного, ендемічного фактор в незбалансованого харчування. При сумісній дії радіації та ендемії страждають також імунна кровотворна системи, а тиреоїдна патологія виникає частіше, в більш ранні строки в значно важчих формах, ніж тільки при опроміненні або ендемії.

Основним патогенетичним фактором цієї патології вважається дефіцит йоду в організмі. Проблему йоду в добовому раціон намагались зараз намагаються вирішити шляхом забезпечення населення йодованою сіллю та йодованими продуктами, але ця профілактика не завжди ефективна, тому проблема йоддефіцитних станів залишається до кінця не вирішеною.

У зв'язку з вищевикладеним я вважаю, що потрібна розробка та впровадження спеціальних харчових продукт в БАР з морськими водоростями, як засобів зниження дози внутрішнього опромінення попередження виникнення патолог щитоподібної залози еритроїдної ланки кровотворної системи у людей, що підпали впливу радіаційного й ендемічного чинників.

Можна зазначити, що ламінарія - це джерело вітамінів, мікроелементів амінокислот, це також відмінний засіб для очищення організму від шлаків, сприяє поліпшенню травлення обмінних процесів, зміцненню імунітету, нормалізації функцій щитовидної залози (у складі морської капусти велика кількість легко засвоюваного йоду, який сприяє нормалізації функції щитовидно залози), центрально нервово системи серцево-судинно системи, виводить токсини, радіонукліди (завдяки змісту альгінатів), холестерин, усуває вітамінно-мінеральну недостатнсіть. Ламніарія також сприяє очищенню крові в організмі. У крові йдуть безперервні процеси руйнування старих клітин створення нових, для чого необхідний постійний приток активних речовин, вітамінів (особливо важливі вітаміни групи В), мікроелементів, зокрема заліза, а все це якраз таки в морській капусті.

Морська капуста містить велику кількість йоду, який просто незамінний для нашого організму. Вона благотворно впливає на функцію щитовидно залози, захворювання якої сьогодні схильна кожна людина. Однак застосування неорганічного йоду часто призводить до негативних наслідків, викликаючи таке явище, як йодизм. Цього ніколи не трапляється при вживанні морської капусти. Йод, що міститься в ламінарії, добре засвоюється організмом.
Водорості більшою мірою, ніж інші живі істоти підводного царства (креветки, мідії, краби), володіють здатністю витягувати з морської води й акумулювати корисні елементи. Якщо хоча б раз на тиждень ви будете вживати в їжу ламінарію, то отримаєте місячний запас вітамінів, як якщо б приймали їх у таблетках. При чому потрібна організму доза капусти невелика: 300 грам в на день у вареному, маринованому тушкованому вигляді, або дві чайні ложки сухої ламінарії. Але все ж будьте обережні: водорість не рекомендується вживати при загостреннях хвороб нирок шлунково-кишкового тракту, геморагічних діатезах, деяких ендокринних порушеннях підвищеної чутливості організму до йоду.

На підставі комплексних експериментальних досліджень науково обґрунтована доцільність розробки спеціальних харчових продукт в біологічно активних добавок з використанням морських водоростей як високоефективних профілактичних засобів мінімізації дози внутрішнього опромінення попередження виникнення патології тиреоїдної системи, еритроїдної ланки кровотворної системи, збереження зміцнення загального здоров'я у населення, що проживає на радіоактивно забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС ендемічних територіях.

Впровадження у харчування населення України, що піддається впливу радіаційного й ендемічного факторів, спеціальних продуктів харчування БАР з використанням морських водоростей збагачує раціон харчування вітамінами, макро- та мікроелементами, знижує дозу внутрішнього опромінення, позитивно впливає на функцію щитоподібної залози, тиреоїдної системи еритроїдної ланки кровотворної системи, що, в кінцевому рахунку, сприяє збереженню та зміцненню здоров'я населення країни.

 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Актуальні проблем розвитку харчових виробництв, ресторанного госп. і торгівлі » Толошняк Марина. Новітні технології страв з водоостей.
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: