Пятниця, 29.03.2024, 13:15
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Дутчак Ніна. Аналіз сучасного стану ринку праці України... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Трансформація економічної системи регіону в умовах євроінтеграції » Дутчак Ніна. Аналіз сучасного стану ринку праці України...
Дутчак Ніна. Аналіз сучасного стану ринку праці України...
conf-cvДата: Четвер, 21.05.2009, 17:20 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Дутчак Ніна,

Наук.кер. – Кравчук І.П.,
Буковинська державна фінансова академія,
м. Чернівці


Аналіз сучасного стану ринку праці України та особливостей його функціонування в Чернівецькій області в умовах світової економічної кризи


Вирішення широкого спектру проблем у соціально-трудовій сфері може бути забезпечене шляхом підвищення ефективності функціонування ринку праці, що припускає, з одного боку, підвищення гнучкості ринку праці, а з іншого – забезпечення дотримання соціальних прав і гарантій.
Ринок праці дзеркально відображує більшість політичних і соціально-економічних процесів, що відбуваються в державі, та фокусує в собі найгостріші проблеми: високий рівень безробіття, посилення структурних диспропорцій зайнятості, зміни в якості робочої сили і мотивації праці.
Проблемам державного регулювання ринку праці та управління трудовими ресурсами, забезпечення економічно активного населення держави робочими місцями, розвитку соціального партнерства на ринку праці присвячені роботи А.Ачкасова, В.Близнюк, Д.Богині, Н.Нижник, Б.Бодрова, А.Чухна та ін.[1-3].
Сучасна економічна наука довела, що на стан зайнятості населення справляють безпосередній вплив на процентні ставки по кредитах та депозитах, інвестиційна активність суб’єктів підприємництва, система оподаткування тощо. Усе це підкреслює значення вивчення закономірностей організації робочих місць і функціонування ринку праці в тісному взаємозв’язку з вказаними економічними явищами.
Знизився інтелектуальний потенціал України, який визначає її роль і місце у світовому «табелі про ранги». Виходячи з зазначеного, для організації робочих місць і підвищення рівня зайнятості населення головним є розвиток промисловості, яка має базуватися на нових технологіях з урахуванням вимог часу, а для цього потрібні капітальні вкладення.
Починаючи з 2001 року в Україні спостерігається позитивна тенденція зростання зайнятості населення. На сьогоднішній день, більшість українців працюють на підприємствах недержавної сфери. Продовжується розвиток сфери послуг, що призводить до скорочення зайнятості товарного виробництва, хоча в сьогоднішніх умовах число безробітних значно зросло.
Сьогодні у світі спостерігається падіння інтересу до інституту неповної зайнятості. В Україні також скорочується неповна зайнятість, яка ще недавно була одним з найпопулярніших у нас інструментів регулювання ринку праці.
В умовах світової фінансової кризи негативні тенденції розвитку торкнулися і ринку праці в нашій країні, хоча за даними Державного комітету статистики в останньому кварталі минулого року число безробітних, обчислене за методологією МОП становило 6,4 % у віці 15-70 років та 6,9 % працездатного віку до економічно активного населення відповідної вікової групи [4]. Загальне безробіття, визначене за методикою МОП, більше, ніж у два рази перевищує зареєстроване (2,9 і 2,1% відповідно). Це може бути пов’язане з політикою уряду, що перешкоджає реструктуризації економіки та вивільнення робочої сили.
Стосовно Чернівецької області, то можна сказати, що показники безробіття та заборгованості по виплаті заробітної плати зросли, хоча не суттєво. В основному за останній рік рівень безробіття зріс на 4-5% [5]
Отже, як висновок можна сказати, що сучасний стан ринку праці доводить необхідність формування сильного апарату державного управління як ринком праці, так і національною економікою взагалі. Метою організаційно-економічного механізму регулювання ринку праці має стати створення правових, економічних, соціальних і організаційних засад забезпечення розширеного відтворення та формування раціональної пропозиції праці, її ефективної реалізації в пріоритетних для країни напрямках.
В умовах світової фінансової кризи необхідно своєчасно реагувати на всі наявні проблеми та своєчасно вирішувати їх.
Список використаних джерел
1. Ачкасов А.Е. Проблемы мотивации трудовой деятельности в процессе обеспечения устойчивого развития городов // Коммунальное хазяйство городов. Науч-техн.сб. – К.: Техника, 2006. - №37. – с.157-164.
2. Лібанова Е.М. Подолання бідності: погляд науковця // Україна: аспекти праці. – 2007. - №7. – с.26-53.
3.Степура Т. Удосконалення нормативно-правового забезпечення та механізмів реалізації державного регулювання ринку праці // Вісник ЛДАУ. Економіка АПК. – 2008. -№11(2). – с.153-158.
4. http://www.ukrstat.gov.ua/
5. Статистичний бюлетень Стан виплати заробітної плати працівникам області на 1 жовтня 2008 року / Головне управління статистики у Чернівецькій області. – Чернівці-2008.-с.4-7.
 
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Трансформація економічної системи регіону в умовах євроінтеграції » Дутчак Ніна. Аналіз сучасного стану ринку праці України...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: