Четвер, 28.03.2024, 17:13
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Боревич Уляна. Значення та перспективи розвитку... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Трансформація економічної системи регіону в умовах євроінтеграції » Боревич Уляна. Значення та перспективи розвитку...
Боревич Уляна. Значення та перспективи розвитку...
conf-cvДата: Четвер, 21.05.2009, 17:16 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Боревич Уляна,

Наук.кер. – Вардеванян В. А.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці


Значення та перспективи розвитку
єврорегіону "Верхній Прут"


Успішне функціонування єврорегіону, яке об’єднало території прикордонних адміністративно-територіальних одиниць суміжних держав, таких як Молдова(Белцький і Єдинецький повіти), Румунія(Ботошанський і Сучавський повіти)[2,c.67], що периферійно розміщені і характеризуються, як депресивні, сприятиме розвитку інфраструктури, ефективному використанню природних і рекреаційних ресурсів.
Існування єврорегіону «Верхній Прут» є важливим не тільки для підвищення конкурентоспроможності Чернівецької і Івано-Франківької областей, але й для підвищення конкурентоспроможності національної економіки України в цілому.
Єврорегіон успішно розробляє програми по вирішенню досить актуальних проблем для кожної із учасників, а саме такі як: розвиток і гармонізацію торговельних і економічних відносин, розробку проектів транскордонного співробітництва, впровадження передових технологій, нові екологічні проекти, розширення меж співробітництва у деяких сферах(науки, освіти, культури, спорту та інші).
Таке співробітництво ефективно розширює межі економічного розвитку підприємств, завдяки чому велика маса підприємців здійснює економічну співпрацю на контрактних засадах.
Економічне співробітництво має значний вплив не тільки на торгові зв’язки, але й на загальне виробництво продукції, а також надання послуг. Це не тільки теоретично можна передбачити, адже досить велика кількість даних доводять нам неодноразово такі факти, особливо за останні шість років. Крім того стрімко знижується загальна кількість безробітніх. (Наприклад кількість безробітніх у 2007р. порівняно із 2002р. у 2 рази[2,c.66]).
Саме тут можна знайти ряд проектів ефективних механізмів транскордонного співробітництва. Слід звернути увагу на один із них – встановлення відносин партнерства з адміністративно-територіальними одиницями інших європейських країн.
Досить висока стабільність даного регіону приводить його на першість не лише у вирішенні економічних питаннях, але й у питаннях організації нових моделей єврорегіонів.
Кроки щодо скасування місцевих зборів і платежів за перетин кордону для жителів і юридичних осіб зареєстрованих на території єврорегіону стимулюють транскордонну співпрацю діяти і розвиватись за європейськими стандартами. Це сприяє економічному і політичному розвитку держави, що зосереджує її увагу на питаннях участі і різних міжнародних організаціях.
Сьогодні функціонування єврорегіону «Верхній Прут» у геополітичній зацікавленості усіх трьох країн щодо розширення співробітництва відкриває для України досить багато нових ефективних можливостей, а саме можливості для ефективної реалізації транзитної ролі України по основних транспортних шляхах від Середземного та Чорного морів до Балтики та із Сходу до Півдня Європи.[3,c.23]
Проте не слід забувати про розширення розвитку регіону, піднесення його на більш офіційний рівень існування а також заглибитись у найголовніші недоліки та не вирішенні питання єврорегіону. А також усі не доопрацювання, що стають на шляху ефективного розвитку регіону. Наприклад, відсутність механізмів взаємодії урядових та парламентських структур щодо розгляду та узгодження на рівні трьох держав питань транскордонного співробітництва між членами єврорегіонів та їхніми європейськими партнерами.[1,c.88]
Список використаних джерел:
1.А.О.Касич Структурні характеристики зовнішньої торгівлі України.// Актуальні проблеми економіки. – 2008. – №1. – С.85-90.
2.В.Кифяк Функціонування єврорегіону “Верхній Прут” та його роль в інтеграційних процесах України.//Економіка України. – 2008. – №6. – С.65-72.
3.О.Г.Мельник Сутність інновацій і інноваційного розвитку.//Актуальні проблеми економіки. – 2008. – №12. – С.21-40.
4.В.Б.Цеханович Еврорегиональная деятельность Украины: проблемы и перспективы.//Актуальні проблеми економіки. – 2008. – №8. – С.71-77.

 
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Трансформація економічної системи регіону в умовах євроінтеграції » Боревич Уляна. Значення та перспективи розвитку...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: