Вівторок, 16.04.2024, 23:09
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Стасюк Наталія. Зайнятість населення в Чернівецькій області - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Трансформація економічної системи регіону в умовах євроінтеграції » Стасюк Наталія. Зайнятість населення в Чернівецькій області
Стасюк Наталія. Зайнятість населення в Чернівецькій області
conf-cvДата: Четвер, 21.05.2009, 16:58 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Стасюк Наталія,

Наук.кер. – Вардеванян В. А.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці


Зайнятість населення в Чернівецькій області


Економічно активне населення згідно з концепцією робочої сили - це населення обох статей віком 15-70 рр., яке протягом певного періоду забезпечує пропозицію робочої сили для виробництва товарів та послуг. Економічно активними вважаються особи, зайняті економічною діяльністю, яка приносить доход (зайняті), та безробітні.
Зайнятими (за матеріалами вибіркових обстежень) вважаються особи у віці 15-70 років, які:
• працювали впродовж обстежуваного тижня хоча б одну годину за наймом за винагороду в грошовому чи натуральному вигляді, індивідуально (самостійно), в окремих громадян або на власному (сімейному) підприємстві; працювали безкоштовно на підприємстві, у бізнесі, що належить будь-кому з членів домогосподарства, або в особистому селянському господарстві з метою реалізації продукції, виробленої внаслідок цієї діяльності;
• особи, які були тимчасово відсутні на роботі, тобто формально мали робоче місце, власне підприємство (бізнес), але не працювали впродовж обстежуваного періоду з незалежних від них особисто обставин.[ 2, c.47 ]
Кількість найманих працівників підприємств, установ та організацій охоплює зайнятих, які за місцем роботи уклали письмовий трудовий договір (контракт, договір цивільно-правового характеру) на постійній або тимчасовій основі. До цієї категорії віднесені працівники суб'єктів підприємницької діяльності, бюджетних і фінансових установ та громадських організацій, а також кадрові військовослужбовці (крім строкової служби), особи рядового та начальницького складу правоохоронних органів, а також іноземні громадяни.
Рівень економічної активності визначається як відношення (у відсотках) кількості економічно активного населення у віці 15-70 років до всього населення зазначеного віку чи населення за відповідною соціально-демографічною ознакою.
Рівень зайнятості визначається як відношення (у відсотках) кількості зайнятого населення у віці 15-70 років до всього населення зазначеного віку чи населення за відповідною соціально-демографічною ознакою.[ 4, c.32 ]
Безробітні (за методологією МОП) - особи у віці 15-70 років (зареєстровані та незареєстровані в державній службі зайнятості),, які одночасно задовольняють трьом умовам: не мали роботи (прибуткового заняття); активно шукали роботу або намагались організувати власну справу; впродовж найближчих двох тижнів були готові приступити до роботи, тобто почати працювати за наймом або на власному підприємстві з метою отримання оплати або доходу.
Рівень безробіття (за методологією МОП) - відношення (у відсотках) кількості безробітних віком 15-70 років до економічно активного населення (робочої сили) зазначеного віку або відповідної соціально-демографічної ознаки.
Зареєстровані безробітні згідно з чинним законодавством – це громадяни працездатного віку, які не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів, зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи.
. Рівень зареєстрованого безробіття визначається, як відношення (у відсотках) кількості безробітних, зареєстрованих .у державній службі зайнятості населення, до середньорічної кількості населення працездатного віку. [ 1, c.19 ]
Навантаження не зайнятих трудовою діяльністю громадян на одне вільне робоче місце, вакансію розраховано як відношення кількості зареєстрованих у державній службі зайнятості громадян, незайнятих трудовою діяльністю, до кількості вільних робочих місць, вакантних посад, заявлених підприємствами, установами та організаціями.
Вивільнення працівників з економічних причин - кількість осіб, вивільнених за ініціативою адміністрації підприємств, установ та організацій у зв'язку з реорганізацією, ліквідацією виробництва, скороченням кількості або штату.
Економічно неактивне населення (поза робочою силою) - особи, які не можуть бути класифіковані як "зайняті" або "безробітні".
До складу цієї категорії населення належать: учні та студенти; пенсіонери за віком, по інвалідності та на пільгових умовах; особи, які зайняті в. домашньому господарстві, вихованням дітей та доглядом за хворими; особи, які зневірились знайти роботу; інші особи, які не мали необхідності у працевлаштуванні, та ті, що шукають роботу, але не готові приступити до неї найближчим часом.
Підготовка та підвищення кваліфікації кадрів охоплює працівників підприємств, установ, організацій (без урахування статистично малих підприємств та зайнятих у громадян-підприємців), які пройшли навчання безпосередньо на виробництві та у навчальних закладах різних типів за договорами за рахунок коштів підприємств.
Підготовка новим професіям включає первинну професійну підготовку осіб, які раніше не мали професії, та перепідготовку кадрів за іншою, порівняно з раніше здобутою, професію.
Втрати робочого часу - це час, який можливо було використати для роботи,
але невідпрацьований з причини неявок з дозволу адміністрації (включаючи
неявки з ініціативи адміністрації), простоїв, прогулів та страйків. [ 3, c.54 ]

Список використаних джерел
1.Туризм-мода та місцеве,Кукурудз В.,Чернівці, 19, 2008, Туризм
Чернівецької області. c.19
2.Малий бізнес-великі перспективи, Телемаш Н, Молодий Буковинець,111,2005,Малий,Чернівецька область. c.47
3. Економічний потенціал Буковини має бути реалізований,Пушко-Цибуляк Є.М.Фінанси України,12, 2006р. Економічний потенціал Буковини.c.54
4. Заходи соціального захисту незалежного населення, 9місяців 2005р. Буковинське Віче,82,2005,зайнятість населення статистичні показники,жовтень-листопад 2008.c.32

 
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Трансформація економічної системи регіону в умовах євроінтеграції » Стасюк Наталія. Зайнятість населення в Чернівецькій області
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: