Четвер, 28.03.2024, 21:19
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Дячук Тарас Значення гармонізації П(с)БО та МСБО.... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Розвиток теорії і методики обліку, аналізу та аудиту » Дячук Тарас Значення гармонізації П(с)БО та МСБО....
Дячук Тарас Значення гармонізації П(с)БО та МСБО....
conf-cvДата: Четвер, 21.05.2009, 16:02 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Дячук Тарас

Наук. керівник Грінчук М.С.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м.Чернівці


Значення гармонізації П(с)БО та МСБО для підприємств торгівлі


Інтегація України в міжнародні структури, зокрема вступ до СОТ призвело до необхідності реформування всіх галузей економіки та удосконалення бухгалтерського обліку у відповідності до міжнародних стандартів. Питанням гармонізації обліку згідно з міжнародними стандартами займалися Ф.Ф.Бутинець, В.В.Качалін, С.Ф.Голов, В.М.Костюченко та ряд інших дослідників.
Оскільки «рушієм економіки» є торгівля, то нашу думку, необхідно дослідити чи відповідає існуюча система бухгалтерського обліку на даних підприємствах потребам ринкової економіки.
Торговельна діяльність – це самостійна, ініціативна діяльність юридичних осіб та громадян, пов’язана із купівлею та продажем товарів народного вжитку та з метою отримання прибутку. Зважаючи на те, що існуюча система бухгалтерського обліку на підприємствах торгівлі в більшості відповідає вимогам командно-адміністративній економіці, можна зробити висновок про доцільність впровадження на даних підприємствах і в цілому по Україні міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.
Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО) – це цілісна, постійно вдосконалювана система обліку та фінансової звітності, що узагальнює облікові принципи і правила складання фінансових звітів, яка виникла внаслідок посилення процесів економічної інтеграції країн і спрямована на зближення методології обліку та звітності в різних країнах світу. Міжнародні стандарти – узагальнення досягнень теорії та практики бухгалтерського обліку країн з розвиненою економікою і стосуються питань, які мають найважливіші значення на міжнародному рівні [1, ст 10].
Як правило, найбільшу питому вагу в структурі доходів підприємств торгівлі займає виручка від реалізції товарів. Оскільки товари – це активи, що утримуються підприємствами з метою подальшого продажу, то порядок їх придбання, утримання і вибуття регламентує П(с)БО 9 «Запаси». Міжнародним аналогом П(с)БО 9 є МСБО 2 «Запаси». Даний стандарт було прийнято ще у 1975 році, але в подальшому він був переглянутий та набрав чинності лише з 1 січня 1995 року. Отже логічно виникає думка про гармонізацію П(с)БО 9 та МСБО 2.
У вітчизняному положенні визначено порядок визнання, оцінки та документального оформлення руху запасів, а в міжнародному аналозі більша увага приділяється визначенню термінів, пов’язаних із використанням запасів. Отже, на нашу думку, П(с)БО 9 необхідно доопрацювати в контексті тлумачення термінів, що безпосередньо стосуються запасів.
В МСБО 2 при обліку вибуття запасів дозволено використовувати метод LIFO (останнє надходження – перше вибуття). Даний метод базується на припущені , що одиниці запасів , котрі надійшли останніми, вибувають першими, а отже залишок одиниць запасів на кінець звітного періоду вважаються тими, що надійшли першими. Використання даного методу дає можливість маніпулювати показником прибутку у звітному періоді, залежно від часу придбання запасів. В багатьох країнах метод LIFO заборонено використовувати, зокрема і в Україні. На нашу думку даний метод взагалі необхідно виключити із МСБО 2.
Підбиваючи підсумки, варто зазначити наступне, а саме: вступ до СОТ та євроінтеграція України вимагає гармонізації П(с)БО та МСБО. Безумовно це призведе до полегшення співпраці вітчизняних підприємств з іноземними партнерами, особливо в торгівельній галузі, оскільки значна кількість продукції, що реалізується населенню України є імпортованою. Але при узгодженні П(с)БО та МСБО потрібно проаналізувати до чого це може призвести в кінцевому результаті, оскільки МСБО також мають певні недоліки, а економіка України має ряд особливостей, не характерних іншим європейським країнам.
Список використаних джерел:
1. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (перекл. з англ.) за ред. С.Ф.Голова. – К.: ФБАУ, 2000.
2. Положення (станндарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси»: Наказ Мінфіну України від 20.10.1999 р. .№ 246.
3. С.Ф.Голов, В.М.Костюченко. Бухгалтерський облік за міжнародними стандартами: приклади та коментарі. Практичний посібник. – К.: Лібра, 2001 – 840 с.

 
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Розвиток теорії і методики обліку, аналізу та аудиту » Дячук Тарас Значення гармонізації П(с)БО та МСБО....
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: