Пятниця, 19.04.2024, 18:35
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Одинська М. Бухгалтерський облік грошових коштів в банках - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Розвиток теорії і методики обліку, аналізу та аудиту » Одинська М. Бухгалтерський облік грошових коштів в банках
Одинська М. Бухгалтерський облік грошових коштів в банках
conf-cvДата: Четвер, 21.05.2009, 15:37 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Одинська М.

Наук. керівник Труфен А.О..,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м.Чернівці


Бухгалтерський облік грошових коштів в банках України


Предметом бухгалтерського обліку в банках є власні та залучені кошти та операції з їх розміщення в активах кредитного й інвестиційного портфелів, основних засобах і нематеріальних активах, а також на рахунках грошових коштів. З метою їх обліку для всіх українських банків установлені єдині форми і методи для систематизації об'єктів обліку в Плані рахунків бухгалтерського обліку банків України, затвердженому постановою Правління НБУ від 17 червня 2004 року № 280 (зі змінами).
До грошових активів належать готівкові кошти в касі або в скарбниці банку, грошові документи, залишки коштів на кореспондентському та інших рахунках у Національному банку України. Готівкові кошти та кошти в НБУ — це активи, які банки можуть безпосередньо використовувати для здійснення платежів за дорученням клієнтів або власних платежів, на вимогу вкладників спрямовувати для повернення депозитів та погашення інших зобов'язань.
Банки, здійснюючи своєчасне касове обслуговування клієнтів, забезпечують збереження їхніх грошових коштів, а також сприяють дотриманню емісійно-касової дисципліни, здійснюють аналіз і прогнозування готівкового обігу, організовують і виконують оперативні функції з реалізації єдиної грошово-фінансової політики на території регіону.
Значна маса готівкових коштів проходить через поточні рахунки клієнтів, що відкриваються у банках і використовуються для обліку руху коштів. Розрахунки між суб'єктами господарювання, у яких гроші є засобом платежу, здійснюються у вигляді безготівкових перерахувань шляхом записів на рахунках у банках або готівкою і нерозривно пов'язані з доходами та витратами населення.
Для банків обидві форми грошей — готівкова і безготівкова — мають велике значення. Як складові платіжного обороту вони можуть трансформуватися. При вкладенні грошей на рахунок готівка стає безготівковими коштами, а при видачі грошей кошти на рахунках перетворюються на готівку. Отже, кошти, які є на банківських рахунках, можна в будь-який момент обміняти на готівку.
Готівка перебуває в обігу у вигляді грошових знаків — банкнот (паперових) і монет (металевих). Випуск грошей в обіг називається емісією, здійснюється виключно Національним банком і проводиться через його територіальні управління та Центральне сховище
Грошовий обіг регулюється чинним законодавством і нормативно-правовими актами Національного банку України. З метою вдосконалення бухгалтерського обліку готівкових коштів та банківських металів у касах банків України розроблено "Інструкцію з бухгалтерського обліку операцій з готівковими коштами та банківськими металами в банках України", затверджену постановою Правління НБУ від 20 жовтня 2004 року № 495.
Інструкція ґрунтується на основних принципах міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) та національних положень (стандартів) України і визначає порядок відображення банками в бухгалтерському обліку інформації про операції з готівковими коштами, ювілейними монетами, що виконують функцію засобу платежу, банківськими металами в касах банків, валютно-об мінні операції, які здійснюються згідно з чинним законодавством.

Готівкові кошти — це єдиний вид активу, який не потребує додаткових оцінок і є платіжним засобом, визнаним юридичне. Згідно з МСФЗ у балансі банку відображають загальну суму банкнот і монет, незалежно від того, в якій валюті вони є у його розпорядженні на даний час. Систему обліку організовують так, щоб у будь-який момент можна було перевірити наявність грошових коштів — окремо у національній валюті, у вільно конвертованій та неконвертованій валютах.
У бухгалтерському обліку операції з готівкою банки відображають за відповідними балансовими рахунками розділу 10 "Готівкові кошти" Плану рахунків банків України. Балансові рахунки групи 100 "Банкноти та монети" призначені для обліку готівки в національній та іноземних валютах. Усі інші цінності, які зберігаються в касі банку, обліковуються на позабалансових рахунках.
При надходженні готівкових коштів у касу банку збільшується актив балансу, тому всі прибуткові операції записуються в дебет рахунків розділу 10 "Готівкові кошти". І навпаки — при видачі готівки актив балансу зменшується, і видаткові операції записуються за кредитом даного розділу.
Облік руху грошової готівки відображається на рахунку 1001 "Банкноти та монети в касі банку". За дебетом проводяться суми готівки в національній та іноземних валютах, які вносяться в операційну касу для зарахування на рахунки банку та його клієнтів; суми обміняних пошкоджених банкнот і дефектної монети, отриманих від клієнтів банку; суми готівки, отриманої з установ НБУ та з підвідомчих установ банку; суми готівки, яка надходить з обмінних пунктів; залишок готівки з банкоматів.
Відповідно за кредитом рахунку 1001 "Банкноти та монети в касі банку" проводяться суми готівки, виданої клієнтам банку; суми готівки, що надсилається в установи НБУ та підвідомчі установи банку; суми готівки, яка видається обмінним пунктам у підзвіт, для банкоматів тощо.
Насамкінець необхідно зазначити, що в Україні готівкові кошти обслуговують в основному сферу особистого споживання і, незважаючи на те, що обсяг готівки менший від обсягу безготівкового обігу, значення готівкових платежів в організації нормальних економічних відносин у народному господарстві велике. Саме у сфері готівкового обігу відбувається кінцева реалізація створених у народному господарстві товарів і перевіряється якість зв'язку між суспільним виробництвом та особистим споживанням. Тому від стану готівково-грошового обігу багато в чому залежить нормальна циркуляція грошей у країні та стійкість їх купівельної спроможності.

Літературні джерела:
1. Постанова КМУ "Про затвердження порядку подання фінансової звітності" №419 від 28.02.2000р.
2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 4 "Звіт про рух грошових
коштів" Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21 червня 1999р. за N 398/3691
3. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств та рганізацій, затверджений наказом МФУ від ЗО. 11.1999 року №291.
4. Токар С., Мушинські Р. Щодо реалізації реформи бухгалтерського обліку // Бухгалтерський облік і аудит. - 2000. - № 4 с. 44 - 48.
Чебанов Н. В.. Василенко Ю. В. Бухгалтерський фінансовий облік : - К.: Видавничий центр " Академія", 2002 р

 
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Розвиток теорії і методики обліку, аналізу та аудиту » Одинська М. Бухгалтерський облік грошових коштів в банках
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: