Пятниця, 19.04.2024, 12:32
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Боднар Ю., ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПОДАТКОВОГО... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Роль фінансово-кредитної та банківської систем у розвитку економіки країни » Боднар Ю., ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПОДАТКОВОГО...
Боднар Ю., ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПОДАТКОВОГО...
conf-cvДата: Середа, 21.01.2015, 11:47 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline





Юлія Боднар,





4 курс, спец. «Облік і аудит», д/ф,
Наук. кер. – Зеленська О.З.,
Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича,
м. Чернівці





ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА В УКРАЇНІ




У сучасних умовах господарювання важливим чинником зростання рівня життя населення, покращення діяльності господарюючих суб’єктів та держави загалом є удосконалення податкового законодавства України. Адже податки та збори являються джерелами наповнення державного бюджету країни.
Актуальність теми полягає у тому, що податкове законодавство завжди потребує удосконалення та оновлення, оскільки його зміни можуть призвести до економічно кращого рівня розвитку держави.
Дослідженням питань оподаткування в Україні займаються багато вчених-економістів, зокрема таких як: М. Д. Білик, І. А. Золотко, О. Д. Василик, Л. В. Дикань, Т. С. Воїнов, В. П. Вишневський, А. М. Соколовська та ін.
З періоду введення податкового кодексу України в дію відбулося багато змін, що призвели до запровадження нових законодавчих і нормативних актів, з появою яких з’явилися нові проблемні питання. Тобто вирішення одних проблем податкового законодавства призводить до появи інших.
Однією із вагомих проблем податкового законодавства в Україні є велика кількість податків і зборів, що повинні бути сплачені до державного чи місцевих бюджетів. Це призводить до ухилення платників податків від їх сплати і тим самим підвищення рівня тіньової економіки на території України.
Проблемним питанням податкового законодавства є також його нестабільність. Тобто за період застосування Податкового кодексу України до нього дуже часто вносилися зміни. Безумовно, можна погодитися з тим, що іноді такі зміни були просто необхідними, проте не слід забувати в такому випадку про платників податків, які не встигли ще звикнути до порядку обчислення податків і зборів, як уже в них відбулися зміни і потрібно звикати до іншого, вже нового, порядку. Вирішення цього питання полягає у тому, що будь-які законодавчі зміни в системі оподаткування повинні прийматися з урахуванням періоду, протягом якого платники податку повинні підготуватися до нових змін.
Також до інших проблем системи оподаткування можна віднести такі:
- неузгодженості та протиріччя окремих податкових законів, їх нестабільність, безсистемне надання пільг та перекручування суті окремих видів податків;
- значна кількість нормативно-правових актів з питань оподаткування, якими повинні володіти та керуватись на практиці як платники податків, так і працівники органів державної податкової служби України;
- велика кількість малоефективних податків, які потребують істотних адміністративних витрат, що перевищують доходи бюджету та ін. [2].
Варто зауважити, що до проблемних питань податкового законодавства слід відносити також недотримання потенційними платниками податків і зборів норм визначених Податковим кодексом України, тобто ухилення від сплати податків і зборів. Таку проблему слід усувати негайно, адже податки і збори являються джерелом наповнення державного бюджету України. Вирішити дане питання можна шляхом збільшення повноважень контролюючих органів за дотриманням чинного податкового законодавства, а також збільшення розмірів штрафів за ухилення від сплати податків і зборів. Це слід зробити для того, щоб платники податків зрозуміли, що їм вигідніше добровільно зареєструватися і сплачувати податки і збори, ніж заплатити величезний штраф і примусово стати платником податку чи збору.
Виходячи з вищенаведеного переліку проблем, що існують у податковому законодавстві України слід зазначити, що необхідно шукати перспективи розвитку податкового законодавства. До них можна віднести зокрема такі як:
1) зміна податкового законодавства відповідно до міжнародних стандартів;
2) зменшення кількості податків і зборів, які справляються в Україні, а саме: вилучення тих податків, які потребують великої кількості адміністративних витрат, що призводять до зменшення доходів бюджету;
3) анулювання нормативно-правових актів, які є не зовсім точними та доречними (тобто у зв’язку з тим, що зменшиться кількість податків, зменшиться і кількість нормативно-правових актів, що їх регулюють);
4) впровадження нових ставок податків та зборів із застосуванням тенденцій до їх зменшення;
5) контроль за дотриманням податкового законодавства та мінімізації тіньової економіки.
Отже, на сьогодні існують проблеми податкового законодавства, які не дозволяють ефективно наповнювати державний бюджет, тому необхідно вдосконалювати податкове законодавство України для забезпечення ефективного розвитку як держави так і громадян.

Список використаних джерел:
1. Податковий кодекс України із змінами та доповненнями від 07 жовтня 2014 р. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2755-17
2. Фінанси держави та суб’єктів господарювання: проблеми та перспективи розвитку оподаткування в Україні; Є. О. Белкіна, Д. В. Веремчук. Молодіжний науковий вісник УАБС НБУ, Серія: Економічні науки, № 5/2013.
3. Гармонізація податкового законодавства: українські реалії: монографія; Г.М. Білецька, М.В. Кармаліта, М.О. Куц та ін. – В-тво: Алерта, 2012. – с. 222. [Електронний ресурс]. Режим доступу: Ошибка! Недопустимый объект гиперссылки..


 
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Роль фінансово-кредитної та банківської систем у розвитку економіки країни » Боднар Ю., ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПОДАТКОВОГО...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: