Четвер, 28.03.2024, 11:03
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Фролов Є., РОЛЬ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕРНОВИРОБНИКІВ ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Використання інформаційних технологій та економіко-математичних методів » Фролов Є., РОЛЬ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕРНОВИРОБНИКІВ ...
Фролов Є., РОЛЬ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕРНОВИРОБНИКІВ ...
conf-cvДата: Середа, 21.01.2015, 10:18 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline




Євген Фролов,





6 курс, спец. «Менеджмент ЗЕД», д/ф,
Наук. кер. – Тимофієва Г.С.,
Миколаївський національний аграрний університет,
м. Миколаїв





РОЛЬ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕРНОВИРОБНИКІВ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ
ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В СВІТІ




Тенденції розвитку світового господарства яскраво свідчать про необхідність подальшого дослідження одного з основних питань в розвитку людства – продовольчої безпеки. Так, ще у 1975 р. Міністр сільського господарства СЩА Ерл Батц зазначив: «В сучасному світі є лише два справжніх види влади: влада нафти та влада продовольства. Причому влада продовольства ще більш могутня, ніж влада нафти. Саме тому найважливішим засобом нашого спілкування з 2/3 населення планети стане продовольство» [1, с.221].
Проведені дослідження, дозволяють стверджувати, що продовольча безпека – складна, історична категорія, яку намагалися розтлумачити значна кількість науковців. Найбільш вдало з поставленим завданням, на нашу думку, впорався професор М.Й.Хорунжий, який визначає продовольчу безпеку: „…як спроможність держави за будь яких обставин гарантувати і забезпечувати потреби населення в продовольстві на рівні науково-обґрунтованих норм споживання та у відповідності з його платоспроможністю і за цінами, що складаються на ринку продовольства” [4, с. 217]
Загалом, проблема забезпечення продовольчої безпеки населення стала предметом активного розгляду світовим співтовариством, що пов’язано з соціально-економічними процесами в країнах, що розвиваються, з середини 70-х рр. ХХ ст. Загострилося глобальне протиріччя, коли перевиробництво продовольства в розвинутих країнах супроводжувалося масовим голодом і недоїданням населення в ряді країн третього світу яке найчастіше пов’язано з рівнем економічного розвитку і бідністю переважної частини населення окремих держав, що робить для нього недоступним продовольство за цінами ринку [3].
Продовольча безпека країни забезпечується у тому випадку, якщо в ній виробляється близько 80% споживаного продовольства, або ж у тому випадку, коли країна спеціалізується на виробництві того або іншого виду продовольства, експорт якого дозволяє їй отримувати позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу з продовольства [2].
Зерно є не тільки провідною сільськогосподарською культурою в Україні, а і тим джерелом експортного потенціалу, що є необхідним країні для повного забезпечення внутрішніх продовольчих потреб.
Виробництво зерна в Україні покриває внутрішнє споживання, як у продовольчому, так і в кормовому зерні. Це і створює можливість для експорту, обсяги якого залежать від залишків виробництва плюс перехідні запаси. Наразі, Україна займає 8 місце в світі по виробництву зернових культур. Слід відмітити загальну тенденцію до нарощування обсягів виробництва зернових культур в динаміці. Так, Україна збільшила об’єми виробництва досліджуваних культур з 39,3 млн.т (2009/10 МР) до 63,1 млн.т. (2013/14 МР), а отже Україна має можливості до нарощування обсягів поставок зерна на зовнішні рики.
Основна ж проблема конкурентоспроможності вітчизняного зерна – це його якість та низька ефективність виробництва. Відсутність капітальних вкладень не дає змогу господарствам вчасно змінювати основні засоби виробництва, більшість з яких уже мають бути списані. З тієї ж причини відсутності коштів багатьом аграрним підприємствам України неможливо своєчасно отримати в необхідній кількості якісний посівний матеріал, добрива, засоби захисту рослин, паливно-мастильні матеріали тощо.
Умови підвищення конкурентоспроможності виробництва та реалізації зерна, а, як наслідок, і стану продовольчої безпеки не лише країни, а і світу, напряму залежить від державної політики. Саме тому, на нашу думку, в Україні необхідно підвищити ефективність реалізації наступних заходів:
- моніторинг економіки з метою виявлення і прогнозування внутрішніх і зовнішніх загроз продовольчої безпеки;
- створення нормативно-правової бази безпеки аграрного сектору;
- кредитування та підтримка державою зерновиробників, забезпечення їх конкурентоздатності;
- підтримка партнерство та кооперація виробників зернової продукції;
- забезпечення високий рівень захисту здоров’я та життя споживачів зернової продукції та ін.

Список використаних джерел:
1. Кашенко О.Л. Екологічна складова національної продовольчої безпеки. – нова економічна парадигма формування стратегії національної продовольчої безпеки України у ХХІ столітті / О.Л. Кашенко. – К.: ІАЕ, 2001. – С. 221-223
2. Ляшенко О.М. Про стратегію забезпечення продовольчої безпеки / О.М. Ляшенко // Зб. наук. праць Луганського ДАУ. Екон. науки. – 2006. – № 9. – С. 69-73.
3. Руликівський В.П. Роль та місце продовольчої безпеки в системі забезпечення національної безпеки України. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/dutp/2007-2/txts/07rvpnbu.htm.
4. Хорунжий М.Й. Розробка аграрно-продовольчої доктрини України – імператив часу / М.Й. Хорунжий. // Основні напрями високоефективного розвитку пореформеного агропромислового виробництва в Україні на інноваційній основі. – К.: ІАЕ УААН, 2002. – С. 214-220

 
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Використання інформаційних технологій та економіко-математичних методів » Фролов Є., РОЛЬ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕРНОВИРОБНИКІВ ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: