Субота, 20.04.2024, 12:00
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Чернівчан Валентина Інвестиційна привабливість.... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України » Чернівчан Валентина Інвестиційна привабливість....
Чернівчан Валентина Інвестиційна привабливість....
conf-cvДата: Середа, 20.05.2009, 13:28 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Чернівчан Валентина


Наук. кер. Вардеванян В.А.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці

Інвестиційна привабливість Чернівецької області


В стабільному економічному розвитку вкрай важливим є вивчення інвестиційної політики. Оскільки, рано чи пізно Україна вийде на стабільну економічну дорогу і для нашої країни питання інвестиційної політики в стабільному економічному розвитку буде досить важливим.
На сьогоднішній день Україна знаходиться на шляху всебічних економічних перетворень. За таких умов, налагодження стабільного інвестиційного процесу є справою особливого значення.
Головною проблемою перехідної економіки є нестача капіталу. Важливість грошей для економічної системи можна без сумніву порівняти із важливістю крові для організму людини, особливо в той момент, коли в світі вирує фінансова криза. Економічний організм знаходиться на початку процесу свого відновлення, йому вкрай необхідні додаткові ін’єкції, тобто, фінансові вливання, які б були каталізатором економічного розвитку.
Таким чином, можна зробити висновок, що першочерговою умовою процесу інвестування є наявність джерел фінансових коштів. Нажаль інвестиційний клімат в Україні не можна назвати сприятливим. Він характеризується загальною економічною нестабільністю, нестабільністю законодавства, нерозвиненістю банківської системи та банком фінансових ресурсів всередині країни [1, c.24].
Звичайно, у таких умовах, шляхи отримання грошей для реалізації певних задумів ведуть за кордон. При умові неможливості використання внутрішніх ресурсів, дуже привабливими стають кредитні кошти іноземних інвесторів. Основними напрямами інвестиційної політики в Україні є: зниження соціальної напруги, досягнення остаточного підходу у виділенні коштів на потреби соціальної сфери; формування надійних інвестиційних джерел, в першу чергу з власних коштів підприємств; створення ефективних форм і механізмів управління інвестиційною діяльністю.
Усі ці перераховані напрями розвиваються за рахунок формування ринкового механізму. Тому трансформація інвестиційного механізму на мікрорівні, наприклад у промисловості, повинно проводитися в межах макроекономічної стабілізації [2, c.52-53].
Одним з найперспективніших регіонів з точки зору потенціалу економічного розвитку та інвестиційної привабливості за даними 2008 року є Буковина. Основною причиною інвестиційної привабливості регіону, в першу чергу є її унікальне географічне положення і багатство природних ресурсів. Буковина – соціально та політично стабільний регіон. Тут відсутні міжконфесійні та міжетнічні конфлікти. Протягом десятиліть у регіоні в злагоді та мирі проживає майже 80 національностей і народностей. За рівнем злочинності область займає одне з останніх місць на Україні.
Аналіз економічних показників свідчить про те, що Чернівецька область є привабливим регіоном для розвитку плідної міжнародної співпраці та вкладення іноземного капіталу [4]. Область займає вигідне транспортно-географічне положення, має досить щільну мережу залізниць, автомобільних шляхів, трубопроводів та ліній електропередач. Обласний центр має зручне залізничне сполучення. В області традиційно склалися і розвиваються регіональні зв’язки з адміністративно-територіальними структурами Австрії, Угорщини, Німеччини, Канади, Молдови та Румунії.
Суб’єкти підприємництва області здійснювали експортно-імпортні операції товарами і послугами з партнерами 91 країни світу.
У зовнішніх зв’язках переважають експортно-імпортні операції підприємницьких структур області з країнами далекого зарубіжжя. Основними торговими партнерами з цієї групи країн залишаються Німеччина, Італія, Болгарія, Польща. У загальній структурі експорту товарів переважаючими є товари народного споживання, сировина та матеріали. Постійно вживаються відповідні заходи щодо збільшення притоку інвестицій в область. Забезпечено оперативне реагування органів виконавчої влади на пропозиції інвесторів. Відкрито Центр надання економічних транскордонних консультацій генерального консульства Румунії.
Для активізації зовнішньоекономічних зв’язків підписано угоди про співробітництво між Чернівецькою областю та Лодським воєводством Польщі, Вітебським обласним виконавчим комітетом Республіки Білорусь. Вжито заходи із налагодження співпраці Чернівецької області з китайською провінцією Цзянсі, Архангельською областю Російської Федерації.
Активізація економічної діяльності у промисловості, сільському господарстві та інших галузях економіки, прискорений розвиток підприємства сприяли збільшенню заробітної плати населення.
Інтеграційні процеси в Європі зумовлюють особливу актуальність для Чернівецької області вибору цивілізованих форм європейського співробітництва.
Як відомо, однією з історично перших форм міжрегіонального та транскордонного співробітництва є прикордонна (міжнародна) торгівля. Тому стимулювання саме такої форми співпраці стало невід’ємним елементом стратегії трансформування економічного комплексу області [1, c.55].
Місцева господарська система Чернівецької області має також свої особливості. Успішно здійснюється реформування відносин власності, створюються нові підприємства малого та середнього бізнесу, хоча на даний момент у зв’язку з кризою відбувається процес закриття малих підприємств, через неможливість оплати оренди. Буковина вважається праценадлишковим регіоном. Наявність висококваліфікованої робочої сили суттєво знижує витрати виробництва. Природно-ресурсний потенціал краю створює необхідні умови для вкладення інвестицій з метою розвитку таких високорентабельних галузей як: легка промиcловість, харчова, деревообробна, електронна промисловості та розвиток туризму.
Область зацікавлена в налагодженні співробітництва з метою випуску конкурентноспроможних виробів, скорочення трудомістких технологічних процесів, ввезення сучасного обладнання, нових технологій по виробництву одягу; спецодягу; текстильної галантереї; виробництву тканин і виробів з бавовни; організації виробництва шкіряного взуття.
Інвестиційні проекти, розроблені підприємствами харчової промисловості діють перш за все у напрямку технічного переоснащення виробництв та виробництва і переробки продукції.
Існуючий дерервообробний комплекс області потребує створення нових та вдосконалення діючих технологічних процесів з використанням сучасного високопродуктивного обладнання та ресурсозберігаючих технологій переробки деревини для виготовлення конкурентноспроможної продукції.
Науково-виробничою Асоціацією «Технологічний парк: енерго- і матеріалозберігаюча фото- і мікроелектронна техніка. Нетрадиційні джерела енергії» були розроблені інвестиційні проекти спрямовані на впровадження енерго-, ресурсозберігаючих, інформаційних технологій та виробництво нових матеріалів, речовин та виробів з високоякісними властивостями.
Область потребує інвестувань у розвиток інфраструктури транскордонного туризму, а також у розбудову системи оздоровчих закладів, як одного з найбільш ефективних шляхів використання унікального ландшафтно-рекреаційного потенціалу регіону [3, c. 96].
З метою розвитку туризму на Буковині прийнято Програму розвитку туризму у Чернівецькій області на 2004-2010 роки. Розроблено схеми розвитку туризму та розміщення з’їздів з автомагістралей Чернівецької області для облаштування майданчиків короткочасного відпочинку автотуристів. Обстежено і визначено понад 100 інвестиційно-привабливих земельних ділянок під розміщення об’єктів туризму, переважно гірські плата та узбережжя Дністра.
Усі вищенаведені фактори обумовлюють вигідність інвестицій в економіку Буковини,роблять край привабливим для відпочинку, туризму, зустрічей з цікавими людьми та обміну досвідом [3, c.87].
Найбільш інвестиційно привабливими в області залишаються такі види економічної діяльності, як операції з нерухомістю, здавання в оренду та надання послуг юридичними особами, виробництво деревини і виготовлення виробів, готелі, харчова промисловість і переробка сільськогосподарських продуктів та надання колективних, громадянських і особистих послуг, легка промисловість ( виробництво текстилю, пошиття одягу, виготовлення шкіри та шкіряного взуття), торгівля транспортними засобами та їх ремонт, оптова торгівля і посередництво в торгівлі.
Отже, можна зробити дещо оптимістичний висновок, що українська економіка знаходиться на шляху до повної реалізації свого потенціалу, та однією з необхідних передумов стимулювання цього процесу є професійна організація планування та здійснення інвестиційних проектів, хоча перешкодою на шляху до цього є світова фінансова криза. Щодо Чернівецької області, то вона є однією з найперспективніших інвестиційних областей в нашій державі і для подальшого її економічного розвитку необхідна також організація і втілення інвестиційних проектів.
Список використаних джерел:
1. Інвестиції в Україні/Під. ред. С.І. Вакаріна. – К., 2003;
2. Макарій Н. Оцінка інвестиційної привабливості українських
підприємств //Економіст. – К., 2001. - №10;
3. Захарін С.В. Стратегія підвищення інвестиційної привабливості
економіки України для іноземного капіталу // Фінанси України. – К.,
2000. - №12.;
4.Офіційній сайт Державного комітету статистики України –
www.ukrstat.gov.ua.
 
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України » Чернівчан Валентина Інвестиційна привабливість....
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: