Пятниця, 19.04.2024, 10:57
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Рихло М., Ландшафтний дизайн – основні етапи проектування - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Туризм як складова сталого розвитку економіки України » Рихло М., Ландшафтний дизайн – основні етапи проектування
Рихло М., Ландшафтний дизайн – основні етапи проектування
conf-cvДата: Середа, 21.01.2015, 12:23 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline





Рихло Мар’яна Юріївна,





4 курс д.ф.н.
Науковий керівник – Ткаченко І. В.
Чернівецький торговельно-економічний інститут
м.Чернівці





Ландшафтний дизайн – основні етапи проектування




Постановка проблеми. З кожним роком ландшафтний дизайн стає популярнішим, адже це мистецтво, яке об’єднує 3 напрямки. По-перше, архітектуру, будівництво і проектування (інженерний аспект), по-друге, ботаніку (біологічний аспект) і, по-третє, в ландшафтному дизайні використовуються відомості з історії культури та філософії. Крім того, ландшафтний дизайн також називають практичні дії по озелененню та благоустрою території.
Метою дослідження є дослідження та вивчення ландшафтного дизайну, а також його основних етапів проектування.
Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженням даного питання займалися такі вчені: Нехуженко Н. О., Тадеуш Ю. Є., Черняєва К. В.
Виклад основного матеріалу. Ландшафтний дизайн – це наука створення комплексу з садово-паркових композицій на території земельних ділянок. Основний принцип ландшафтного дизайну – це гармонійне поєднання всіх компонентів на місцевості: природних об’єктів, алей, доріжок, садів, водойм і т.д. [4].
Людство дозрівало не одне сторіччя, перш ніж ландшафтний дизайн став окремою галуззю. З часів середньовіччя, як прикраса навколишнього оточення використовували сади. У ті часи на території стародавнього Сходу садівництво користувалося великим попитом і, по суті, воно є першим кроком до становлення ландшафтного дизайну. Найяскравіший приклад прояву ландшафтного дизайну тих часів – знамениті Висячі Сади Семіраміди, які завоювали титул одного з Семи Чудес світу. Таким чином, людство поступово набувало досвід у створенні краси, шляхом поєднання зелених композицій.
Дизайн ландшафту ділянки підрозділяється на кілька етапів. Кожен етап вимагає максимальної уваги і грамотного виконання. Помилка в цій справі може привести до кардинальних змін зовнішнього вигляду загальної композиції. Тому роботу з благоустрою та озеленення території варто довірити, тільки професіоналам [1, с. 15].
Процес творення ландшафтного дизайну території має чотири стадій:
1) передпроектний аналіз об’єкту та ознайомлення з побажаннями замовника; 2) створення проекту;
3) реалізація проекту;
4) здача об’єкту в експлуатацію.
Розглянемо детально кожну стадію.
1. Дослідження об’єкту проектування необхідне для ознайомлення з особливостями території й може включати наступні етапи:
1) знайомлення з баченням саду та побажаннями замовника;
2) визначення типу рельєфу території та проведення геодезичної зйомки;
3) визначення рівня залягання грунтових вод та необхідності відведення зайвої води з території;
4) аналіз грунту та води;
5) визначення мікрокліматичних особливостей території;
6) інвентаризація існуючих насаджень;
7) визначення місць проходження комунікаційних мереж;
8) заміри території та складання опорного плану, на якому відображається вся існуюча ситуація [5].
2. Розробка проекту – важливий та відповідальний процес, який дозволяє спланувати кожну деталь саду та побачити його вигляд до початку робіт з благоустрою:
1) Ескізна розробка варіантів оформлення території та її функціональне зонування. Ескізний проект відображає ідейний задум ландшафтного архітектора на основі його знань і фантазії та побажань замовника. На цьому етапі визначається розташування основних функціональних зон (господарської відпочинку, дитячої та ін.), ландшафтних об’єктів (споруди, майданчики, водойма, альтанка та ін.), та визначається стиль об’єкту.
2) Для кращого розумінні ідеї майбутнього саду спеціалісти створюють 3D та 2D візуалізації планів, що дозволяє побачити спроектований майбутній вигляд території та здійснити віртуальну прогулянку в майбутньому саду.
3) Розробка ландшафтного проект, який включає наступну документацію:
• генеральний план – основне графічне креслення, яке виконується у масштабі, що складається на основі затвердженого ескізу та відображає загальну ідею планування композиції насаджень, організації дорожньо-стежкової мережі, розміщення малих архітектурних форм та ін.;
• дендрологійний план (дендроплан) – графічне креслення, що передбачає детальне планування просторового розміщення рослин та визначає їх видовий склад;
• розбивочне креслення – графічний документ, який необхідний для перенесення на місцевість дорожньо-стежової мережі, майданчиків, водойм, малих архітектурних форм, будівель та споруд;
• посадкове креслення − графічний документ, який використовують для перенесення в натуру місць посадки рослин із складеного раніше дендроплану. На ньому вказують місця, де і яких розмірів необхідно викопати котловани та траншеї для посадки рослин;
- підбір рослин та складання асортиментної відомості;
- попередній кошторис;
- пояснювальна записка до графічних документів.
4) Ескізна розробка окремих елементів озеленення та благоустрою (квітників, водойм, альпінаріїв, альтанок, лав та ін.).
5) План окремих елементів озеленення.
6) Конструктивні креслення окремих елементів благоустрою.
7) Робочі креслення декоративних водойм.
8) Проект вертикального планування поверхні грунту.
9) Проект відводу зливних вод.
10) Проект систем поливу.
11) Проект освітлення.
12) План декоративного мощення [2, с. 34].
3. Реалізація проекту проходить під авторським наглядом ландшафтного архітектора й відбувається на основі графіку та схеми послідовності виконання робіт, складається з трьох структурних частин:
1) Підготовка території:
– прибирання будівельного та іншого сміття;
– корчування пнів та видалення небажаної рослинності;
– боротьба з шкідниками та хворобами рослин;
– санітарна обрізка рослин;
– просів та укладання родючого грунту;
– планування рельєфу та ін.
2) Благоустрій території – комплекс заходів, які спрямовані на покращення екологічного, санітарного та естетичного стану території:
– влаштування дренажу;
– влаштування ливневої каналізації;
– монтаж систем поливу;
– влаштування майданчиків та доріжок;
– влаштування підпірних стінок;
– монтаж систем освітлення;
– влаштування водних об’єктів та кам’янистих садів;
– встановлення малих архітектурних форм та ін.
3) Озеленення території – комплекс заходів по створенню зелених насаджень:
– посадка крупномірів;
– посадка рослин;
– влаштування газонних покрить;
–встановлення контейнерів з рослинами та ін.
Послідовність та види робіт виконуються відповідно до проекту та робочих креслень [3, с. 28].
4. Здача об’єкту в експлуатацію відбувається після закінчення всіх робіт та перевірки справності роботи систем і обладнання в різних режимах. Цей процес функціонально, психологічно та документально переводить об’єкт з будівництва у статус готового до експлуатації. На цьому етапі підписуються гарантійні обов’язки з виконаних робіт, встановленого обладнання та висаджених рослин. Власнику чи підряднику надається вся графічна документація та інструкції по експлуатації об’єкту [3, с. 30].
Висновки. Отже, на відміну від садівництва і городництва, основне завдання яких має сільськогосподарську спрямованість (підвищення врожайності садово-городниіх культур), ландшафтний дизайн – більш загальна і універсальна дисципліна.
Головне завдання ландшафтного дизайну – створення гармонії, краси в поєднанні зі зручностями використання інфраструктури будівель, вирішення конфліктності між урбанізаційними формами і природою, яка часто від них страждає.
В наш час існує дуже багато стилів ландшафтного дизайну, проте незважаючи на різноманіття цих стилів, кожен має змогу відшукати свій унікальний, який відобразить його духовний світ.

Список використаних джерел
1. Нехуженко Н. О. Основи ландшафтного проектування і ландшафтної архітектури : [навчальний посібник]/ Н. О. Нехуженко. –
Санкт-Петербург:2011. – 192 с.
2. Тадеуш Ю. Є. Ландшафтний дизайн на невеликій ділянці: [підручник]/ Ю. Є. Тадеуш . – Санкт-Петербург: 2012. – 96 с.
3. Черняєва К. В. Основи ландшафтного дизайну: [підручник]/ К. В. Черняєва. – М.:Фітон, 2010. – 120 с.
4. Основи ландшафтного дизайну: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://uastudent.com/osnovi-landshaftnogo-dizajnu/
5. Ландшафтний дизайн – етапи створення: [Електронний ресурс] – Режим доступу:http://remonty.co.ua/raznoe/6552-Landshaftnyiy-dizaiyn-etapy-sozdaniya.html


 
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Туризм як складова сталого розвитку економіки України » Рихло М., Ландшафтний дизайн – основні етапи проектування
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: