Пятниця, 29.03.2024, 15:32
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Капричук А., ОСНОВНІ АСПЕКТИ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Розвиток теорії і методики обліку, аналізу та аудиту » Капричук А., ОСНОВНІ АСПЕКТИ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ ...
Капричук А., ОСНОВНІ АСПЕКТИ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ ...
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 13:56 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Андрій Капричук,





5 курс, спец. «Облік і аудит», д.ф.н.,
Наук.кер.- Євдощак В.І.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




ОСНОВНІ АСПЕКТИ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА





Трансформація економічних відносин в Україні до системи ринкових призвела до лібералізації форм і методів ведення бухгалтерського обліку. Завдяки таким процесам на підприємствах з’явилася альтернатива в організації облікового процесу власного капіталу, що відображається в обліковій політиці підприємства. Дане питання заслуговує на детальне дослідження, оскільки достовірний та своєчасний облік власного капіталу є запорукою фінансової стабільності підприємства.
Питання формування облікової політики підприємства в частині власного капіталу вченими практично не розглядається. Це пов’язано, насамперед, з високим рівнем регламентації власного капіталу як об’єкта бухгалтерського обліку. Проте розмір та структура власного капіталу також є важливими показниками для прийняття управлінських рішень, тому дослідження факторів впливу при формуванні облікової політики щодо власного капіталу є актуальним.
Найбільш важливими об’єктами організації обліку власного капіталу в акціонерних товариствах є такі складові облікового процесу, як: облік статутного капіталу; облік викупу та розміщення акцій власної емісії; облік формування і використання фондів і резервів підприємства; визначення й облік фінансових результатів (прибутків або збитків).
Не зважаючи на існування цілого ряду завдань, які стоять перед обліковою політикою підприємства в частині обліку власного капіталу (забезпечення даних та узагальнення інформації про стан і рух власного капіталу; контроль за правильністю і законністю формування власного капіталу; своєчасне, повне, достовірне відображення розміру і всіх змін складових власного капіталу; контроль за раціональним розподілом прибутку за відповідними фондами; організація аналітичного обліку на рахунках власного капіталу для своєчасного отримання достовірної інформації; правильне відображення в регістрах обліку і звітності операцій з власним капіталом [1, стр. 176]), основним завданням облікової політики є забезпечення організації бухгалтерського обліку на підприємстві як цілісної системи, яка повинна охоплювати всі аспекти облікового процесу – організаційний, методичний, технічний.
Організаційна складова передбачає перелік осіб, відповідальних за ведення обліку власного капіталу та їх посадові інструкції; перелік сфер відповідальності; комерційну таємницю та порядок її захисту; систему внутрішнього контролю тощо.
У методичній частині облікової політики необхідно вказати: порядок формування і зміни складових власного капіталу, процедуру емісії, перепродажу та анулювання акцій, можливі джерела формування, напрями розподілу прибутку тощо.
У технічній частині облікової політики щодо власного капіталу, повинні передбачатись наступні складові: 1) робочий план рахунків з необхідними аналітичними розрізами складових власного капіталу; 2) форми первинних документів з обліку складових власного капіталу та розрахунків з акціонерами, графіки документообороту; 3) облікові регістри, технологію обробки облікової інформації; 4) склад, порядок і строки подання внутрішньої звітності; 5) порядок проведення інвентаризації власного капіталу тощо.
Отже, завдяки запропонованим основним аспектам облікової політики щодо власного капіталу, керівництво підприємства матиме змогу забезпечити максимальну ефективність господарської діяльності підприємства.
Список використаних джерел:
1. Надбережна Т.А. Вплив структури власного капіталу на організацію бухгалтерського обліку / Т.А. Надбережна / [Електронний ресурс]. − Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Evu/2010_15_1/Nadber.pdf



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Розвиток теорії і методики обліку, аналізу та аудиту » Капричук А., ОСНОВНІ АСПЕКТИ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: