Пятниця, 29.03.2024, 00:29
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Боршан О., РОЗВИТОК ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Міжнародна конкурентоспроможність України в умовах євроінеграційних процесів » Боршан О., РОЗВИТОК ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ
Боршан О., РОЗВИТОК ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 12:35 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Боршан Олена,





3 курс, спец. «Товарознавство», д.ф.н.,
Наук. кер. – Галушка Є.О.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці





РОЗВИТОК ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ





Зовнішня торгівля є пріоритетним напрямком зовнішньоекономічної стратегії України, оскільки сьогодні вона забезпечує значні надходження до державного бюджету країни. Основними експортно-орієнтованими галузями національної економіки є металургійна, хімічна промисловість, сільське господарство.
Для розвитку зовнішньої торгівлі Україна має значний експортний потенціал, під яким розуміється здатність національної економіки виробляти конкурентоспроможні товари та реалізовувати їх на міжнародних ринках за умов постійного зростання ефективності використання природних ресурсів, розвитку науково-технічного потенціалу, валютної і фінансово-кредитної систем [1]. Україна володіє унікальними природними ресурсами, має вигідне географічне розташування, кваліфіковану і порівняно дешеву робочу силу, співпрацює з високорозвиненими країнами Європи, і розвиває такі галузі промисловості, як металургійна, хімічна, сільське господарство, високі технології тощо. Тому, дана тема є нині актуальною.
Проблеми розвитку зовнішньої торгівлі розглядали такі економісти як: Л.А. Вірван, Т.М. Мельник, В.Я. Дубик, О.С. Власюк, Т.М. Циганкова, А.С. Філіпенко, В.О. Сизоненко, В.Г. Андрійчук, А.І. Мокій, Бельтюков Е.А та інші науковці.
В сучасних ринкових умовах значення зовнішньої торгівлі для економіки України надзвичайно велике. Проте процес розвитку зовнішньої торгівлі є досить складним, оскільки Україна переживає процес трансформації своєї економіки із адміністративної у ринкову, що створює умови для розвитку процесу її інтеграції у систему світового господарства.
Поступове входження України у світовий економічний простір виявляється в розширенні її економічних, політичних, торгових, фінансово-кредитних, господарських і технологічних зв'язків з іншими країнами світу. За їх допомогою господарство України формує єдину господарську систему, яка розвивається на основі міжнародного поділу праці.
Зовнішньоторговельну діяльність України не можна назвати успішною, що обумовлено негативними передумовами її розвитку. Економіка України і до сьогодні має ізольований характер і функціонує з відривом від світового ринку, що призводить до консервації економічного, технічного і наукового відставання.
Наявність зазначених негативних факторів формує перед Україною потребу у зміні державної політики у сфері зовнішньоторговельної діяльності. На думку фахівців, слід використати такі заходи для поліпшення зовнішньої торгівлі України [2, c. 80] :
 підвищити якість продукції чорної металургії, важкого машинобудування
та технічно і технологічно переозброїти ці галузі;
 розвивати конкурентоспроможні виробництва АПК;
 розвивати і модернізувати транспортну інфраструктуру;
 залучати іноземний капітал для прискорення модернізації національної
економіки;
 створювати нові галузі та виробництва;
 розвивати міжнародний туризм;
 залучати новітні, зарубіжні технології для створення нових конкурентоспроможних національних виробництв;
 активно впроваджувати міжнародні стандарти і процедури сертифікації;
 забезпечити інформатизацію зовнішньоекономічної діяльності.
Досягнення цих завдань є створити необхідні умови для подолання депресивних тенденцій у національній економіці України та її інтегрування у світове господарство.
Для досягнення вищезазначених пріоритетів розвитку зовнішньої торгівлі України, необхідно спрямувати зусилля держави на [3, c. 9] :
 удосконалення нормативної бази, організаційного, технічного та іншого забезпечення експортної діяльності;
 розвивати співробітництво з розвиненими країнами, організувати ефективну систему сертифікації експортної продукції, за міжнародними нормами;
 стабільне просування конкурентоспроможних товарів і послуг на світові ринки;
 залучення іноземних інвестицій, як додаткового чинника зростання експорту.
Основним напрямком зовнішньоекономічної діяльності України є розвиток і поглиблення торгово-економічного співробітництва з державами СНД, країнами Східної Європи, особливо з тими, що мають численну українську діаспору. Таким чином, перспективи розвитку зовнішньої торгівлі в Україні є. Пріоритетами мають бути активний розвиток експорту, зокрема збільшення експортних послуг та розвиток транскордонного співробітництва. Реалізація вищезазначених завдань дозволить Україні посісти гідне місце на світових ринках та забезпечити реалізацію своїх інтеграційних намірів до міжнародної економіки.
Список використаних джерел
1. Регіональні аспекти розвитку зовнішньої торгівлі [Електронний
ресурс]. - Режим доступу : http://asconf.com/ukr/archive_view/253.
2. Вірван Л.А. Проблеми і перспективи України у міжнародній торгівлі /
Л. А. Вірван // Фінанси України. – 2003. - №5. – С. 78-88
3. Мазаракі А. Сучасні тенденції ти чинники розвитку зовнішньої
торгівлі України / А. Мазаракі, Т. Мельник // Держава та економіка. – 2011. – №2. – С. 5-14.



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Міжнародна конкурентоспроможність України в умовах євроінеграційних процесів » Боршан О., РОЗВИТОК ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: