Пятниця, 29.03.2024, 13:56
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Винник К., Використання системи «Електронної митниці» - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Міжнародна конкурентоспроможність України в умовах євроінеграційних процесів » Винник К., Використання системи «Електронної митниці»
Винник К., Використання системи «Електронної митниці»
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 12:33 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Винник Кристина Віталіївна






Наук. кер. – Галушка Є.О.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці





Використання системи «Електронної митниці» суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності





Одним із перспективних напрямів розвитку митних органів України є запровадження сучасних систем і технологій. Прикладом цього є запровадження системи “електронної митниці”, яка є продуктом сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій. Із введенням в дію нового Митного кодексу України, використання такого способу декларування значно спростилося. На даний момент усі бажаючі суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) без будь-яких обмежень можуть здійснювати декларування у електронному вигляді.
«Електронна митниця» забезпечує постійне надходження інформації від суб’єктів ЗЕД, автоматизацію всіх процесів митних процедур, інформаційне забезпечення правоохоронної діяльності та контролю за переміщенням товарів, що визначає актуальність дослідження.
Протягом 2005-2006 років багато держав світу прийняли програму «Електронна Європа», що передбачала перетворення країн ЄС на провідний регіон світу з упровадження електронної торгівлі. Країни-члени ЄС схвалили Рішення Ради ЄС щодо простого та безпаперового середовища для митних адміністрацій і суб’єктів міжнародної електронної торгівлі та визначили, що для виконання цих завдань необхідно зменшити різницю між митними процедурами країн світу із застосуванням нового механізму – систем «е-Customs» [4].
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.09.08 р. №1236-р була схвалена Концепція створення багатофункціональної комплексної системи «Електронна митниця» протягом 2009-2013 років, яка повинна була гармонізувати виконання митних процедур в Україні та ЄС. Концепція визначила принципи побудови електронної митниці, основні положення з формування її інформаційного і телекомунікаційного забезпечення, етапи упровадження, і створювала передумови для інтеграції України у світовий інформаційний простір. Концепція враховувала вимоги законодавства України, міжнародних митних конвенцій та досвід зарубіжних країн [1].
Для прикладу, у Японії автоматизована система електронного декларування побудована на базі NACCS (Nippon Automated Cargo and Port Consolidated System), яка суттєво покращує роботу митниці та полегшує співпрацю митних органів держави. Для оформлення вантажів декларанту потрібно лише ввести в цю систему зі свого персонального комп’ютера дані про товар, його найменування, країну походження, контрактну вартість, а також вартість транспортування.
Американська система АКС (автоматизована комерційна система) є прототипом японської. Електронне декларування товарів у країнах ЄС є обов’язковим. Воно створено на базі автоматизованої системи NCTS (New Computerized Transit System), яка дає можливість декларантам подавати декларації в електронному вигляді до прибуття вантажу, проводити аналіз ризиків та прискорювати обробку даних [5].
Аналізу міжнародного досвіду з використання вищезазначених систем і, зокрема, системи «Електронна митниця», дозволив оцінити економічну ефективність застосування останньої. Введення останньої в експлуатацію зменшило витрати на зв’язок на 7,5%, економія робочого часу склала 22,3%, за рахунок підвищення продуктивності скоротилися помилки при здійсненні митного оформлення на 6,8%, фінансові витрати скоротилися на 17,9%, зменшилися фіксовані платежі за рахунок автоматизації на 24,2%. Міжнародний досвід електронного декларування підтверджує, що використання єдиних інформаційних центрів дає позитивні результати: вплив людського фактора зводиться до нуля, а сама система видає не тільки рекомендації, а й контролює їх виконання [3].
В Україні електронне декларування здійснюється з використанням електронної митної декларації, засвідченої електронним цифровим підписом, та інших електронних документів або їх реквізитів у встановлених законом випадках. Спеціально розроблена Автоматизована система митного оформлення (АСМО) «Інспектор-2006», яка призначена для автоматизованого оформлення митних документів у структурних підрозділах митного органу, зайнятих у процесі митного оформлення вантажів. Програма здійснює автоматизовану підтримку технології митного оформлення, прийнятої в митному органі; форматно-логічний контроль електронних копій документів, необхідних для митного оформлення та перевірки митної декларації згідно з критеріями ризику. Вона забезпечує ведення бази даних митного органу; обмін інформацією з іншими його підрозділами; формування інформації для подальшого введення її до центральної бази даних Єдиної автоматизованої інформаційної системи [2] .
Отже, електронна митниця є важливим чинником регулювання зовнішньо-економічних зв’язків. Електронне декларування товарів митному органу, незалежно від заявленого митного режиму – це багаторазове скорочення часових рамок, як і можливість оперативно обмінюватися з митницею інформацією щодо вантажу та митних процедур. Розвиток системи «Електронна митниця» шляхом впровадження міжнародних норм і правил, спрощення і гармонізації єдиних стандартів у галузі митної справи, уніфікація процедур з європейськими. Все це впирається недосконалість законодавства у сфері електронного декларування, неготовність деяких міністерств та відомств до переходу на повномасштабний електронний документообіг. Необхідно внесення змін до чинного законодавства у сфері електронного декларування та електронного документообігу, модернізація локальних мереж, що полегшить і спростить самі процедури електронного декларування і збільшить кількість суб’єктів ЗЕД, які подаватимуть електронні декларації.

Список використаних джерел:
1. Концепція створення багатофункціональної комплексної системи «Електронна митниця»: Розпорядження КМУ №1236-р від 17.09.2008 [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/ show/1236-2008-%D1%80
2. Положення про Єдину автоматизовану інформаційну систему Держмитслужби України: Наказ ДМСУ № 13413 від 04.11.10 р. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://minrd.gov.ua/baneryi....tnitsya 62603.html
3. Абсалямова Ю.Г. Підвищення ефективності здійснення митних процедур в Україні шляхом впровадження системи «Електронна митниця» / Ю.Г. Абсалямова, І.А.Чекмасова // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.kpi.kharkov.ua/archive/Conferences/VI%
4. Муратов І. Із впровадженням електронного декларування ми входимо на якісно новий рівень митногоконтролю і оформлення / І. Муратов // Митниця. - № 5 (78). - 2011. – С. 14.
5. Переверзєва Г.Г. Удосконалення митно-тарифного регулювання в Україні шляхом впровадження системи «Електронна митниця» / Г. Г. Переверзєва // Вісник КрНУ ім. М. Остроградського. - Випуск 4/2012 (75). – С.79-82



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Міжнародна конкурентоспроможність України в умовах євроінеграційних процесів » Винник К., Використання системи «Електронної митниці»
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: