Вівторок, 16.04.2024, 20:50
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Марковська А., Проблеми розвитку сучасної промисловості... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Економічна теорія та історія економічної думки » Марковська А., Проблеми розвитку сучасної промисловості...
Марковська А., Проблеми розвитку сучасної промисловості...
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 10:26 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Марковська Анастасія






Студентки І курсу
Обліково-економічного факультету
Науковий керівник:
Старший викладач
Вардеванян В.А.





Проблеми розвитку сучасної промисловості в Україні





Рівень розвитку промисловості і характер її розміщення в країні не відповідають сучасним вимогам. Це стосується в першу чергу організації виробництва і його технічного оснащення. Надто велика частка застарілого і спрацьованого обладнання. Темпи росту, рівень розвитку і структура промисловості – важливі показники не тільки кількісної, але і якісної характеристики народного господарства та життєвого рівня населення. Від рівня розвитку індустрії залежить технічний рівень виробництва, структура господарства, його територіальна організація.
Серед широкого кола проблем хочемо зосередити увагу на таких:
По-перше, структура промислового виробництва, тобто співвідношення галузей, у країні весь час змінюється. Так, протягом останнього десятиліття поступово зростає частка машинобудування, деревообробної і целюлозно-паперової промисловості і зменшується – чорної металургії, харчової та хімічної і нафтохімічної промисловості. Це, у свою чергу викликано нестабільною зовнішньою економічною кон’юнктурою.
По-друге, донедавна Україна входила до складу іншої держави і її спеціалізація зумовлювалася потребами територіального поділу праці тієї, вже неіснуючої країни. Тому одні галузі у нас розвинуті надмірно, перевершуючи власні потреби України (добування залізної й марганцевої руди, виробництво чорних металів), а інші — розвинуті слабко, невідповідне до її економічного потенціалу (наприклад, легка промисловість).
По-третє, на території України зосереджені матеріало- та енергомісткі види виробництва, що зумовлює невідповідність національних промислових комплексів сучасним стандартам виробництва, знижує конкурентоспроможність вітчизняної продукції, сприяє загостренню екологічних проблем.
По-четверте, недостатній розвиток інтелектуальних можливостей, великого контингенту висококваліфікованих робітників та інженерів уповільнює бажаний розвиток економіки країни.
По-п’яте, каталізатором загострення проблем розвитку сучасної промисловості нашої країни та її кризовим станом, стало відсутність ініціатив з проведення радикальних економічних реформ. Продовжує діяти віджила соціалістична система організації виробництва. Зростають простої, безробіття, виробничо-територіальні зв’язки. Вони зумовлені нерівномірністю розвитку промисловості, нераціональним розміщенням багатьох підприємств, територіальна несумісність, неефективна система виробничо-територіальних зв’язків. Вирішення можливе лише шляхом радикальних економічних реформ.
Значну увагу слід звернути на структурну перебудову промислового виробництва, значно більше слід приділити розвитку тих галузей які з найменшими витратами зможуть забезпечити випуск експортно-орієнтованої конкурентоспроможної продукції. Крім того, для подальшого розвитку промисловості Україні потрібна структурна перебудова промисловості в напрямі зменшення частки матеріало- і енергомісткнх галузей. Слід вдосконалювати технології виробництва, залучати молодих кваліфікованих фахівців, оновлювати техніку, та поступово розвивати кожну галузь промисловості, адже кожна з них надзвичайно важлива для населення, як в якості задоволення потреб, так і в наявності занятості населення.

Лтература:
1. Іщук С. І. Розміщення продуктивних сил (теоретико-методо¬логічні основи). — К.: Українсько-Фінський інститут менеджменту і бізнесу, 1997. — С. 11 — 30
2. Географічна Енциклопедія України.-К.:УРЕ, 1991.-Т.1-3
3. Розміщення Продуктивних Сил / Ковалевський
4. Розміщення продуктивних сил України - Дорогунцов С.І
5. http://www.referatik.in.ua
6. Розміщення продуктивних сил / РПС- Тарангул



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Економічна теорія та історія економічної думки » Марковська А., Проблеми розвитку сучасної промисловості...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: