Субота, 20.04.2024, 04:16
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Сібгатулін К., ОСОБЛИВОСТІ ТА ПОРЯДОК ЗДІЙСНЕННЯ ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Сібгатулін К., ОСОБЛИВОСТІ ТА ПОРЯДОК ЗДІЙСНЕННЯ ...
Сібгатулін К., ОСОБЛИВОСТІ ТА ПОРЯДОК ЗДІЙСНЕННЯ ...
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 14:04 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline


Сібгатулін Костянтин,





5 курс, спец. «Фінанси», д.ф.н.,
Наук. кер. – Москальов А.А.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці





ОСОБЛИВОСТІ ТА ПОРЯДОК ЗДІЙСНЕННЯ РОЗРАХУНКОВО-КАСОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ





Розрахунково-касові операції полягають у забезпеченні руху грошових коштів на рахунках клієнтів банків за їхніми дорученнями. Ці операції посідають особливе місце у банківській діяльності і відіграють важливу роль у забезпеченні успішного перебігу економічних процесів на мікрорівні та макрорівні.
Актуальність даної теми полягає в тому, що у зв'язку зі швидким ростом на фінансовому ринку банків-конкурентів, постає важливе питання правильності організації та процесу здійснення розрахунково-касових операцій, які надаються фізичним особам. Відбувається стрімке насичення ринку банківськими послугами і для виживання в складному ринковому середовищі для банка є дуже важливим проведення аналізу касового обслуговування і як результат постійне удосконалення послуг, що надаються банком.
Головна ідея статті полягає в аналізі організації послуг банку з касового обслуговування провідних банків України, розгляді їхньої діяльності та умов надання послуг. Тому мета дослідження – з'ясування сутності розрахунково-касового обслуговування, а також визначення проблем і перспектив розвитку касових послуг банків в Україні.
Відповідно до Положення «Про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» касові операції – операції підприємств (підприємців) між собою та з фізичними особами, що пов'язані з прийманням і видачею готівки під час проведення розрахунків через касу з відображенням цих операцій у відповідних книгах обліку[1].
Правовою підставою здійснення розрахункових операцій є інструкції «Про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», прийнята постановою Правління НБУ від 12 жовтня 2003 р. № 499; «Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті», прийнята постановою Правління НБУ від 21 січня 2004 р. № 22.
Відповідно до ст. 1066 Цивільного Кодексу України за користування грошовими коштами, що знаходяться на рахунку клієнта, банк повинен сплачувати проценти, сума яких зараховується на рахунок клієнта, якщо інше не встановлено договором або законом. Сума процентів зараховується на рахунок клієнта у строки, встановлені договором, а якщо такі строки не встановлені договором – зі спливом кожного кварталу [2].
Таким чином, можна констатувати, що в Україні існує достатньо розгалужена система правового регулювання здійснення розрахунково-касового банківського обслуговування суб'єктів підприємницької діяльності. Основою цієї системи слід вважати, перш за все, Цивільний Кодекс України, положення якого, визначають досить складну договірну природу розрахунково-касового обслуговування.
Удосконаленню договірних відносин між банками та їх клієнтами повинно слугувати:
1) розробка єдиного нормативно-правового акта стосовно відкриття, ведення та закриття поточних рахунків, ведення безготівкових розрахунків, розрахунків готівкою та організації касової роботи;
2) розробка та запровадження безготівкових розрахунків із застосуванням розрахункових документів не тільки на паперових носіях, але і в електронному вигляді.
Розглянуто розрахунково-касове обслуговування деяких провідних банків України, а саме: Приватбанк, OTP Bank, ВТБ.
Розрахунково-касове обслуговування "Приватбанку" це: відкриття й обслуговування поточних рахунків у національній валюті організацій всіх форм власності, у тому числі й підприємців; Ескпрес-платежі – потрібен тільки телефон – будь-який підприємець має можливість відправити невідкладний платіж маючи під рукою тільки телефон; послуга «Рахунок для бізнесу за 1 хвилину» - зарезервований спеціально для клієнта номер рахунку в банку, який можна вказувати в договорах, контрактах і рахунках, і навіть направляти на нього гроші; відкриття й обслуговування поточних валютних рахунків; система електронних платежів «Клієнт-Банк» і «Приват 24» [3].
З початку 2009 року OTP Bank запровадив додаткові продукти та послуги. Картку преміум классу VISA PLATINUM PRIVATE BANKING, що підкреслює довіру Банку до Клієнтів Private Banking та надає можливість держателю отримати значний кредитний ліміт, а також широкий перелік додаткових послуг і програм, які відповідають винятковому статусу Клієнта.
ВТБ здійснює наступні види розрахунково-касового обслуговування клієнтів: розрахункове обслуговування в російських рублях; розрахункове обслуговування в іноземних валютах; обслуговування через системи вилученого доступу «Банк-клієнт» і «Банк-клієнт онлайн»; касове обслуговування; інкасація й перерахування; конверсійні операції; розрахунки акредитивами; гарантії; операції з векселями; валютний контроль; надання інформації про залишки на рахунку з використанням кодового слова.
З початку серпня 2010 майже немає установ і тарифних пакетів, у яких зняття готівки з рахунку юридичної особи було б безкоштовним (у липні такі програми на ринку були - при тому далеко не одиничні).
Опираючись на дані офіційних джерел про базові тарифи на РКО з найдешевшим обслуговуванням рахунку в роботі, розраховано середні значення по банках:
1) вартість відкриття рахунку складає 175 грн.;
2) вартість обслуговування рахунку за місяць – 60 грн.;
3) вартість платежу в інші банки (паперовий носій) – 25 грн.;
4) вартість зняття готівки з рахунку, відсоток зі суми зняття - 0,35%.
Як правило, банк бере платіж за підключення до системи Клієнт-Банк (0,01 – 500 грн.), щомісячну плату за обслуговування в системі (від 10 до 540 грн.), плату за проведення платежів в інші банки через Клієнт-Банк (0,47 грн.)[5].
У цілому Клієнт-Банк має велику пропозицію у бізнесі, і з кожним роком популярність системи росте. З подальшим розвитком надання послуг банками ще більше клієнтів переходять на Клієнт-Банк. Один зі стимулів такого переходу - цінова політика банків відносно платежів на паперових носіях - практично всі оператори піднімають вартість обслуговування таких платежів. Це дуже трудомісткий процес, що має потребу в постійному контролі щоб уникнути помилок. У свою чергу Клієнт-Банк, завдяки своїй технологічності дозволяє знизити ризик допущення помилки й приблизно в три рази зменшить потреби в залученні людського ресурсу за рахунок високої автоматизації процедури проведення платежу.
Згідно зі статистичними дослідженнями в Україні більшість переказів проходить у національній валюті, на другому місці – доллар США, далі – євро.
Згідно загального рейтингу систем грошових переказів перше місце з великим відривом зайняв «Western Union». Його мережа, яка у десятки разів перевищує мережі своїх конкурентів, дає значну перевагу цій системі. З великим відривом на другому місці йде «Anelik», яка має досить велику кількість пунктів переказу грошей та заманює клієнтів низькими тарифами та можливістю переказувати гроші в будь-яку країну. Єдиним мінусом можна назвати те, що вона не має можливості переказувати гроші по Україні, відповідно переказ робить тільки в доларах та євро та має досить високі тарифи. Третє місце займає система «PrivatMoney», яка поступається «Anelik» лише розвиненістю своєї мережі. Четверте та п'яте місце посіли системи «Coinstar (Travelex)» та «Contact», які мають середні показники в усіх критеріях [4].
У 2010 році тарифи по РКО залишилися на нинішньому рівні. Основні зміни очікувались з початку 2011 року. Однак справжній бум попиту на послуги РКО відбувся в середині 2011 року, це було пов'язано з активним кредитуванням економіки. Тоді ж сталось підвищення вартості послуг на РКО. Сьогодні в банківській системі України є багато проблем, які потребують свого практичного вирішення. Вони зачіпають перед усім питання, які пов'язані з подальшим розвитком банківських послуг, які мають концентруватися на таких напрямах:
1) покращення рівня сервісу у сфері «якості» обслуговування клієнтів;
2) необхідність вдосконалення існуючого програмного забезпечення;
3) використання традиційних засобів зв'язку одержувати необхідну для клієнта інформацію і здійснювати ряд операції з банківськими інструментами прямо з будинку або офісу;
4) постійне підвищення професіоналізму та компетенції персоналу банку, активна кадрова робота з підбору персоналу з високим рівнем відповідальності, професійних знань, новаторським хистом;
5) впровадити такі бізнес-напрямки: «персональні» фінанси, «корпо¬ративні» фінанси, приватні банківські послуги;
6) диверсифікація діяльності за різними напрямами з метою зниження рівня банківських ризиків;
7) збільшення клієнтської бази, активне залучення корпоративних клі¬єнтів та розвиток роздрібного бізнесу;
8) розробка та впровадження нових банківських продуктів з викорис¬танням інформаційних технологій високої якості.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1. Положення «Про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» затверджене постановою НБУ від 29.04.2009р. № 252.
2. Цивільний кодекс України [Електронний ресурс]. - Режим доступу до ресурсу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/435-15.
3. Розрахунково-касове обслуговування в «Приватбанку» [Електронний ресурс]. - Режим доступу до ресурсу: http://privatbank.ua/pay/
4. Системи грошових переказів [Електронний ресурс]. - Режим доступу до ресурсу: http://privatbank.ua/perevody/sistemi-perevodov/
5. Про затвердження переліків і тарифів банківських операцій (послуг), що надаються установами та територіальними управліннями НБУ за операціями (послугами), пов'язаними з діяльністю клієнтів і банків-кореспондентів Національного банку України: Постанова Правління НБУ від 08.08.2000 № 311.14.


 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Сібгатулін К., ОСОБЛИВОСТІ ТА ПОРЯДОК ЗДІЙСНЕННЯ ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: