Пятниця, 29.03.2024, 10:37
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Прокопюк А., Розвиток лакофарбових матеріалів ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Прокопюк А., Розвиток лакофарбових матеріалів ...
Прокопюк А., Розвиток лакофарбових матеріалів ...
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 14:25 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Прокопюк А.І.,





3 курс, спец. «Товарознавство», д.ф.н.
Наук. кер. – Клевчук О.Г.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці






Розвиток лакофарбових матеріалів на сучасному ринку






З розвитком ринку, лакофарбові матеріали почали використовуватись дуже широко, а їх виробництво перетворилося на велику галузь промисловості.
Лакофарбовими називають матеріали, які здатні при нанесенні на поверхню утворювати тонкі плівкові покриття. Такі покриття зручні за методом нанесення, вигідні по вартості робіт та відзначаються довговічністю. Вони повинні відзначатись високою адгезією до покритих поверхонь, стійкістю до тепла, світла та хімічних реагентів, водонепроникністю, гладкістю, твердістю та еластичністю утворюваної плівки, добрими захисними і декоративними властивостями [3].
На даному етапі дослідження, сучасні виробники пропонують нові види ЛФМ для покращення зовнішнього вигляду виробу, декоративного покриття, захисту та терміну служби.
Світовий ринок лакофарбових матеріалів оцінюють у 83 млрд. дол. США. Поділ ринку за видами використання в кожному регіоні практично однаковий: домінують архітектурні лакофарбові матеріали – їх частка складає близько 50%, частка індустріальних ЛФМ становить близько 35%, спеціального призначення – 15%[4].
Статистика виробництва лакофарбових матеріалів в Україні свідчить про зменшення темпів росту. Загальний обсяг виробництва ЛФМ у 2012 році збільшився на 1,1% порівняно з 2011р. (з 172,4 до 174,3 тис. т), проте цей показник значно менший, ніж у 2004-2008рр.[5].
Вченими і фахівцями розроблено і освоєно ряд нових лакофарбових матеріалів, які дозволяють комплексно вирішувати завдання декоративного та захисного покриття, пропонуючи споживачеві не окремі види фарб і лаків, а практично повний набір систем покриттів для будь-яких типів поверхонь та умов експлуатації.
До матеріалів, що захищають вироби від корозії, іржі, водопроникнення тощо, належать фарби на основі цинку, емаль текстурна, емаль універсальна.
Матеріал «рідкий цинк» призначений для холодної оцинковки чорних металів. Таке покриття (воно містить більше 94% металевого цинку) забезпечує довготривалий захист металу від корозії – до 15 років і більше.
Для фарбування іржавих металоконструкцій створена емаль, яка наноситься прямо «на іржу». Новинка одночасно поєднує в собі властивості модифікатора іржі, інгібітору корозії, ізолюючого грунту і декоративного глянсового фінішного покриття. Її використання дозволяє відразу отримувати достатньо міцне і красиве захисне покриття. Це значно знижує трудомісткість і матеріальні витрати як при ремонті металоконструкцій, так і при захисно-декоративної забарвленні нових металевих поверхонь.
Розробниками не забуті й оздоблювальні покриття. Це фасадні фарби, які являють собою покриття на основі розчинника та призначені для фарбування фасадів будівель, а також стін, стель, елементів інтер'єру всередині приміщень.
Емаль текстурна застосовується для фарбування дерев'яних поверхонь під цінні породи дерева: дуб, горіх, каштан, тик тощо.
Універсальна емаль, проста у використанні, довговічна в експлуатації і відносно недорога. Цю термо-і водостійку емаль можна використовувати скрізь – для захисту та оздоблення більшості зовнішніх і внутрішніх поверхонь, в тому числі для фарбування металевих, бетонних і дерев'яних підлог, фарбування радіаторів опалення, віконних рам, приладів, будівельної техніки, металоконструкцій і т.д. , для яких потрібне міцне глянсове або напівглянсове покриття. До складу входять спеціальні зміцнюючі і ізолюючі пігменти, що дозволяє наносити її на підготовлені поверхні без попереднього грунтування.
З розвитком науково-технічного прогресу збільшується роль декоративних покриттів, які створюють гарний зовнішній вигляд та покращують термін служби. В даний час на ринок вийшли нові лакофарбові матеріали, які при висиханні утворюють різні декоративні властивості.
До нових декоративних покриттів належать мозаїчні, люмінесцентні, флуоресцентні, перламутрові фарби тощо.
Люмінесцентна фарба – це світлонакопичувальна фарба, яка може самостійно акумулювати світло в темноті протягом 8-9 годин за одну добу, що і є її головною відмінністю. Виробляється на основі пігменту люмінофора, який безпосередньо накопичує і випромінює світіння в темряві. Використовується в самих різних областях і сферах – у будівельній сфері, ландшафтному дизайні, автомобільному тюнінгу, сувенірній галузі, рекламній продукції тощо[2].
Мозаїчні покриття – це «фарба у фарбі». Капсули з одним кольором фарби (еластичні кольорові гранули) плавають у фарбі іншого кольору, відділяючись захисною оболонкою, і не перемішуються як при змішуванні, так і при тривалому зберіганні. При висиханні капсули перетворюються в цілісний дихаючий полімер, який захищений тонким шаром політетрафторетилена від впливу води. Також до складу можуть входити перламутрові, золотисті, сріблясті вкраплення, або добавки, що роблять поверхню бархатною, схожою на замшу, шкіру, велюр, джинс.
Флуоресцентна фарба – ця фарба має здатність світитися під дією ультрафіолетових, видимих фіолетових, синіх і зелених променів. Має властивість при опроміненні посилювати свою яскравість, що використовується при декораційних ефектах в темряві. Флуоресцентні фарби розбавляють водою. Ці фарби мають низьку покрівельну здатність, тому рекомендується наносити їх на білу підкладку – білий ґрунт, папір тощо, що робить їх яскравішими.
Фарба з ефектом «велюру» – в основу фарби додані тверді частинки пігменту, що створюють ефект бархатистості, м'якості і глибини поверхні, яка насправді абсолютно гладка. Дана фарба не тільки володіє хорошими експлуатаційними властивостями, але й принесе додатковий затишок в приміщення.
Фарба з ефектом старовини – надає поверхням шорсткий і потертий вигляд.
Перламутрові фарби – напівпрозорі фарби, які містять у своєму складі натуральний перламутр. Пофарбована поверхня має дуже ошатний вигляд і змінює колір залежно від освітлення.
Кракелюрні фарби – однокомпонентні фарби різних кольорів, які сильно всідаються при висиханні і на поверхні утворюються тріщини [2].
Таким чином, можна зробити висновок, що лакофарбові матеріали відіграють важливу роль в житті людини. Вони знаходять широке застосування при будівництві житлових будинків, адміністративних і виробничих будівель, мостів, споруд, а також при захисті, ремонті та декорі.
Список використаних джерел
1. Михайлов В.І. Непродовольчі товари: підручник / В. І. Михайлов, Т.Г. Глушкова, О.І. Зельніченко. – К.: Книга, 2005. – 556 с.
2. Електронний ресурс: режим доступу [www.dokatorg.com/pokraska.htm‎]
3. Зрезарцев М.П. Товарознавство сировини та матеріалів: Навч.пос./ М.П. Зрезарцев, В.М. Зрезарцев, В.П. Параніч – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 404с.
4. Переход к замещению органорастворимых материалов в водно-дисперсионными поддерживают правительства и ассоциации всех стран // Химия Украины. – 2012. - № 21(315). – с.53
5. Статистичний бюлетень Виробництво промислової продукції за видами в Україні за січень-грудень 2012 року. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Прокопюк А., Розвиток лакофарбових матеріалів ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: