Вівторок, 23.04.2024, 20:58
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Ярмолюк Я., Перспективи розвитку виробництва соняшникової ол - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Ярмолюк Я., Перспективи розвитку виробництва соняшникової ол
Ярмолюк Я., Перспективи розвитку виробництва соняшникової ол
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 14:25 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Ярослава Ярмолюк,





2 курс, спец. "Тов-ство та комерц. д-сть", д. ф. н.,
Наук. кер. – Шкабара Т.Л.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці






Перспективи розвитку виробництва соняшникової олії в Україні





Розвиток олійно-жирового виробництва в Україні має великі перспективи з позиції забезпечення як внутрішніх потреб, так і задоволення споживчого попиту на глобальному, зокрема, європейському ринку. Зазначене обґрунтовується процесами переорієнтації структури харчування населення економічно розвинених країн в бік здорового харчування, а саме збільшення кількості споживання рослинних олій в порівнянні з тваринними жирами. Харчова важливість рослинних олій пояснюється їх значною енергетичною цінністю, а також підвищеною біологічною та фізіологічною корисністю як продуктів, що містять комплекс функціональних інгредієнтів – поліненасичених жирних кислот, жиророзчинних вітамінів та добре засвоюються організмом людини.
Сьогодні Україна займає перше місце у світі за експортом соняшникової олії, займаючи близько 60% глобального ринку. Масовому вирощуванню соняшника сприяють не лише природно-кліматичні умови, але й високий рівень рентабельності цієї культури. За різними оцінками, рентабельність вирощування соняшника складає від 30 до 70% і вище, що є надзвичайно вигідним показником для аграрного сектора економіки [1].
У відповідності до розглянутого слід зазначити, що тема дослідження є важливою та актуальною як в теоретичному аспекті, так і практичному значенні, як для розвитку олійно-жирової галузі харчової промисловості України, так і для удосконалення харчування населення на основі споживання рослинних олій.
Ґрунтовні дослідження олійно-жирової продукції з позицій її ринкового забезпечення, технічних та технологічних параметрів виробництва привертає багатьох дослідників, серед яких: В. Вітвицький, Л. Кричковська, О. Іваницька, Н. Кузьмінська, О. Мордвінов, О. Шпичак Л. Дейнеко, М. Сичевський, В. Юрчишин, Т. Мостенська, А. Домарецький, П. Саблук й інші [2-5]. Однак аналіз стану вітчизняного олійно-жирового виробництва на сучасному етапі розвитку економіки вимагає додаткового висвітлення на основі якісних та безпечних підходів.
Метою нашого дослідження є аналіз сучасного стану та особливостей функціонування підприємств олійно-жирової галузі харчової промисловості України, визначення передумов їхнього подальшого прогресивного розвитку, акцентування уваги на питаннях технологічного забезпечення якості та безпечності – від отримання олійної сировини до виготовлення готової продукції.
Сировиною для розвитку вітчизняної олійно-жирової галузі є насіння соняшнику, як основної культури, а також ріпаку, сої, льону, рижію, але в нашій країні понад 90 % олії виробляють саме із соняшника. Підприємства олійно-жирової галузі розміщені, в основному, у районах інтенсивного сільськогосподарського вирощування культури соняшнику. В найбільшій кількості такі підприємства зосередженні у Дніпропетровській, Донецькій, Луганській та Кіровоградській областях.
Успішний розвиток олійно-жирових підприємств на сучасному ринку можливий за умови належного відношення до забезпечення параметрів якості у широкому розумінні:
- якість як абсолютна оцінка діяльності підприємства та рівня його конкурентоспроможності;
- якість як відповідність технічним стандартам та умовам;
- якість як оптимальне співвідношення споживчої корисності та ціни продукту;
- якість як ступінь задоволення вимог споживачів.
З метою забезпечення якісних параметрів рослинних олій, гарантування стабільного виробництва якісної та безпечної рослинно-олійної продукції на вітчизняних підприємствах відповідної галузі промисловості впроваджуються системи управління якості (СУЯ) та безпечності НАССР. Такі підходи дають можливість вітчизняним підприємствам ефективно використовувати основну сировину, контролювати технологічний процес виробництва рослинних олій, забезпечувати стандартизовані вимоги що показників якості та безпечності відповідної продукції.
Найбільш досконалим і ефективним підходом до управління безпечністю харчових продуктів вцілому, рослинних олій зокрема, є визнана на міжнародному рівні Концепція аналізу безпечних чинників та критичні точки контролю – НАССР. НАССР можна використовувати на будь-яких етапах виробництва, споживання відповідних харчових продуктів та сільськогосподарської продукції. Систему управляння безпечністю на основі концепції НАССР сьогодні розробляє та впроваджує значна кількість вітчизняних підприємств олійно-жирової галузі, що дає змогу контролювати основні технічні та технологічні процеси від переробки олійної сировини до торговельної реалізації готової продукції.
Для подальшої успішної діяльності на світовому ринку, зокрема європейському вітчизняним підприємствам потрібно розширювати застосування інноваційних технологій, створювати вертикально інтегровані структури, підвищуючи ефективність виробництва з одночасним забезпеченням високої якості та безпечності олійно-жирової продукції.

Список використаних джерел:
1. Ринок соняшникової олії в Україні, // Маркетингові дослідження. – 2013. – №6 (55). – С. 50-52.
2. Кричковська Л Функціональні компоненти в купажованих рослинних оліях із каротином / Л. Кричковська, А. Белінська, О. Жулінська // Товари і ринки. – 2010. – №1. – С.97–103.
3. Кузьмінська Н.Л. Особливості функціонування олійно-жирової галузі України // Н.Л. Кузьмінська // Економіка АПК. – 2011. – № 12. – С. 161–165.
4. Цобер Ю.І. SWOT-аналіз підприємств олійно-жирової промисловості України / Ю.І. Цобер // Вісник ХНУ. – 2009. - №3. - С. 225-227.
5. Тищенко Є.В., Харчові жири / Є.В.Тищенко, П.Х. Пономарьов – К.: "Товарознавство", 2005. – 226с.



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Ярмолюк Я., Перспективи розвитку виробництва соняшникової ол
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: