Четвер, 28.03.2024, 23:17
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Ківін М., СУТНІСТЬ ЗМІСТ ТА ЗНАЧЕННЯ ЛОГІСТИКИ ТУРИЗМУ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Туризм як складова сталого розвитку економіки України » Ківін М., СУТНІСТЬ ЗМІСТ ТА ЗНАЧЕННЯ ЛОГІСТИКИ ТУРИЗМУ
Ківін М., СУТНІСТЬ ЗМІСТ ТА ЗНАЧЕННЯ ЛОГІСТИКИ ТУРИЗМУ
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 14:31 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Ківін Михайло,





4 курс, спец. «Менеджмент готельного, курортного і туристичного сервісу»
Наук. кер. – Березовська В.О.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, м. Чернівці





СУТНІСТЬ ЗМІСТ ТА ЗНАЧЕННЯ ЛОГІСТИКИ ТУРИЗМУ





Туристична галузь щороку розвивається, управління туристичної сферою та людьми стає все складнішим питанням. Клієнт стає все більш критичним, вибагливішим. Допомогти підвищити якість послуг, розвинути організацію, вивести її на новий рівень зможе в деякій мірі – логістика туризму.
Логістика туризму – новітній науково-практичний напрямок, який досліджує логістичні особливості туристичної галузі, зокрема прикладає логістичні засади до її геопросторової організації та управління [1].
Метою логістики туризму є підвищення якості туристичних послуг, наближення їх до світових стандартів, детальне дослідження матеріальних та інформаційних потоків та їх оптимізація, скорочення витрат щодо туристичного супроводу, сервісу та обслуговування.
Важливим є на сьогодні вивчення питань логістичної організації та управління в туризмі, логістичних основ сталого розвитку туризму, проблем готельного, інформаційного, фінансового та транспортного обслуговування, зокрема в контексті розбудови мережі міжнародних транспортних коридорів.
Комплексна структура логістики туризму охоплює її компонентну, регіональну та функціональну структури.
До компонентної структури належать:
1) логістика рекреаційно-туристичних ресурсів (ресурсної бази туризму);
2) логістика матеріально-технічної бази туризму, у тому числі логістика сфер розміщення туристів (готельного господарства) та харчування (ресторанного господарства);
3) логістика інформаційної інфраструктури (інформаційна логістика в туризмі);
4) логістика транспортної інфраструктури туризму (логістика туристичних перевезень);
5) логістика екскурсійного обслуговування;
6) логістика супутніх послуг у туризмі;
7) логістика виробництва та збуту туристичних товарів [2].
За допомогою логістичного підходу розв'язується проблеми сталого розвитку туризму, збереженості та відновлення рекреаційно-туристичних ресурсів; зменшуються (а в ідеалі їх слід виключити) ризики погіршення екологічної ситуації, знижується якість наданих туристичних послуг, загрози здоров'ю та безпеці туристів. Отже, такий підхід може бути основою для визначення стратегії сталого розвитку туризму в країні та її регіонах.
Головними напрямами дослідження сучасної логістики туризму у вітчизняній науковій літературі є: розробка науково-практичних концепцій логістики туризму, що визначається як складова логістики послуг; розгляді логістичних підстав сталого розвитку туризму, ознайомлення з особливостями транспортної логістики в туризмі та з перспективами його розвитку в Україні в контексті розбудови міжнародних транспортних коридорів [3].
Використовуючи логістичні засади в сфері туризму підприємства мають змогу збільшити свою прибутковість та зменшити витрати за рахунок підвищення рівня логістичної координації всіх операцій з обслуговування туристів.
Логістика туризму на рівні фірми охоплює такі функціональні сфери:
1) інформаційна, що передбачає: планування туру; обробку замовлень; прогнозування попиту;
2) транспортна, до складу якої входять: вибір виду транспорту; вибір компанії-перевізника;
3) обслуговуючі виробництва, у тому числі: ті, що обслуговують процес формування туру; ті, які надають послуги туристам;
4) кадрова, що передбачає: підбір кадрів; їх підготовку та перепідготовку; їх розподіл [5].
До сфери транспортної логістики в туризмі належать класифікація транспортних подорожей та транспортних засобів у туризмі, вибір виду транспорту та компанії-перевізника, а також висвітлення специфіки логістики повітряних, автомобільних та залізничних подорожей туристів, логістичного забезпечення морських круїзів та логістичної організації річкових круїзів та прогулянок [1].
Отже, використання логістичних принципів і прийомів в управлінні туристичними фірмами дає змогу значно підвищити прибутковість туристичного бізнесу шляхом зменшення витрат та підвищення рівня логістичної координації всіх операцій з обслуговування туристів.
На наш погляд, логістика туризму дає змогу краще розвиватися та функціонувати не лише підприємству , а й загалом країні. Завдяки логістиці, підвищується якість туристичних послуг, що прирівнює їх до світових стандартів, зберігаються та відновлюються рекреаційно-туристичні ресурси. Тому, логістичні системи потрібно розвивати та вдало застосовувати в туристичній галузі.

Список використаних джерел
1. “Логістика туризму: комплексний підхід” Смирнов І.Г. – Режим доступу: http://www.rusnauka.com/22_NIOBG_2007/Economics/25102.doc.htm.
2. Смирнов І.Г. Логістика туризму: Навч. посіб. / Смирнов І.Г. // Знання, 2009.- 444с.
3. Гвозденко А.А. Логистика в туризме:Учеб.пособие. / Гвозденко А.А. // Финансы и статистика, 2003. – 305 с.
4. Квартальнов В.А. Теория и практика туризма: Учебник. / Квартальнов В.А. // Финансы и статистика, 2003. – 673 с.
5. Кислий В.М. Логістика: Теорія та практика: Навч. посіб. / Кислий В.М. // Центр учбової літератури, 2010. – 360с.
6. Державна служба статистики України – Режим доступу: htth://www.ukrstat.gov.ua.



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Туризм як складова сталого розвитку економіки України » Ківін М., СУТНІСТЬ ЗМІСТ ТА ЗНАЧЕННЯ ЛОГІСТИКИ ТУРИЗМУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: