Пятниця, 29.03.2024, 12:36
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Силюк І., Проблеми охорони рекреаційних ресурсів ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Туризм як складова сталого розвитку економіки України » Силюк І., Проблеми охорони рекреаційних ресурсів ...
Силюк І., Проблеми охорони рекреаційних ресурсів ...
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 14:30 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Ірина Силюк,





1 курс, спец. «Облік і аудит»
Наук. кер. – Близнюк Н.В.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці





Проблеми охорони рекреаційних ресурсів та основні шляхи їх вирішення





Проблема охорони природи на сьогоднішній момент є досить великою. Її часто виділяють як одну з основних проблем людства. Саме вона стоїть поряд з проблемами війни та миру, голоду, соціального розвитку країн тощо. Основною метою людства постає турбота про те, щоб природа не втратила здатності самовідновлюватися, а також турбота про підтримку привабливості та продуктивності природи для прийдешніх поколінь. У сучасних умовах розвитку рекреаційної діяльності постають такі завдання охорони природи, як пізнання світу та розвиток науки, а також вивчати природу в освітніх інтересах, задовольнити духовні запити людини, забезпечити раціональне господарське використання ресурсів, а основне це виховати відчуття власної відповідальності перед наступними поколіннями. як один із засобів для забезпечення людини предметами першої життєвої необхідності виникла охорона природи. Значною мірю вона здійснюється з метою забезпечення охорони здоров’я, та задовольнити інтереси людини. Зацікавленість рекреаційної галузі у збереженні навколишнього середовища не викликає ніякого подиву, оскільки Рекреаційні вимоги до стану навколишнього середовища співпадають з екологічними потребами людини. Поруч з цим стрімкий розвиток рекреації завдає великої природному середовищу.
Людство уже замислюється про те, як подолати суперечності між необхідністю задоволення рекреаційних потреб населення та охороною природи. Тому були створенні інструменти охорони природи, що включають в себе систему обмежень, вибір оптимального варіанту з можливих варіантів багатоцільового природокористування, а також компенсацію втрат при природокористуванні. Часто рекреація приводить до суттєвихзмін видового складу і чисельності рослин та тварин. Жахливим є те, що Масове рекреаційне освоєння може призводити до повної втрати природними комплексами їх лікувальних та оздоровчих пізнавальних, естетичних чиінших властивостей. Це є процеси дигресії, тобто загроза загибелі живих організмів у певному середовищі.
При неправильному використанні рекреаційної території вона досить швидко втрачає своє значення і стає малопридатною для відпочинку. Тоді відпочиваючі направляються в інші місцевості. Звісно будь-яка територія проходить цикл дигресії, що призводить до несталого потоку людей, а отже частково занепаду економіки певного регіону.
Звичайно, вплив відпочинку і туризму на екологічну ситуацію всіх регіонів світу зростає, і завдяки стійкому зростанню обсягів прибутків і масштабу цієї діяльності, збільшенню інвестицій, залученню нових трудових ресурсів та розширенню спектра додаткових послуг, рекреаційне господарство отримує новий імпульс розвитку. Він одночасно призводить до укріплення екологічної безпеки відвідуваних регіонів. При раціональній організації, рекреаційна діяльність здатна забезпечити фінансову підтримку охороні природи та підвищити важливість тих природних об’єктів, які повинні зберегтися в первозданному вигляді. Беручи до уваги масштаби розвитку рекреаційної діяльності, функції рекреаційного природокористування та, зокрема, охорони природи, можна виділити основні напрямами природоохоронної діяльності в процесі рекреаційного використання ресурсів. Одними з них є попередження деградації природних рекреаційних комплексів та їх компонентів під впливом антропогенної діяльності, в тому числі і рекреаційної;розробка норм рекреаційних навантажень, базових нормативів плати за надання загальних та спеціальних рекреаційних послуг;збереження нормального функціонування і максимальної різноманітності екосистем природних комплексів. При цьому важливо приділяти увагу охороні не лише власне рекреаційних територій, але й навколишніх місцевостей, оскільки рекреація та екологічно шкідливе середовище несумісні;збільшення капіталовкладень в охорону природи і удосконалення моніторингу якості навколишнього природного середовища і використання ресурсів;проведення роз'яснювальної та виховної роботи, формування екологічного світогляду населення.



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Туризм як складова сталого розвитку економіки України » Силюк І., Проблеми охорони рекреаційних ресурсів ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: