Четвер, 28.03.2024, 15:30
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Редько Ірина. Банківська система України. - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Теорія та практика фінансової діяльності банківських установ в Україні. » Редько Ірина. Банківська система України.
Редько Ірина. Банківська система України.
conf-cvДата: Середа, 20.05.2009, 11:20 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline
Редько Ірина
Наук. кер. – Тодосейчук Г.С.
Донецький національний університет економіки і торгівлі
імені Михайла Туган-Барановського
м. Донецьк

Банківська система України в умовах світової глобалізації


Процеси глобалізації світової економіки не можуть обминути банківську систему України, особливо з огляду на відкритість національної економіки. Банківська система України однією з перших переживає процес прискорення інтеграції через розширення присутності у ній іноземного капіталу. Він принесе в Україну сучасні банківські технології, нові фінансові продукти, культуру банківського корпоративного управління, сприятиме підвищенню рівня конкуренції.
В Україні банківська система пройшла складний шлях свого становлення та розвитку і на сьогодні є однією з найбільш життєздатною галуззю країни і має стійку тенденцію до зростання цілого ряду показників: капітал, активи, кредитний портфель тощо.
Суттєву роль в розвитку України відіграють банківські послуги, які активно впливають на економіку держави як на макро-, так і на мікрорівні. Дедалі більшого значення банківські послуги набувають через задоволення потреб населення, підвищенні його життєвого рівня шляхом надання споживчих кредитів і впливу на розвиток малого бізнесу.
Мета даної роботи полягає у визначенні головних напрямів розвитку банківської системи України як основного чинника економічного зростання в умовах глобалізації сучасної економіки на світовому рівні, а також визначення теоретичних засад ринку банківських послуг.
Актуальність зазначених досліджень визначається тим, що процес глобалізації не залишив Україну осторонь прискорених темпів розвитку, що вимагає особливої уваги досліджень процесів фінансової глобалізації і значно розширяє рамки економічного простору завдяки появі нових напрямів економічної діяльності та інформаційно-комунікаційних технологій, де однією з таких форм розвитку економіки є банківська система.
Значне прискорення процесів концентрації у банківському секторі відбулося за рахунок впровадження нових електронних технологій, які знижують витрати учасників фінансових ринків. Основну роль на світовому ринку відіграю транснаціональні банки (ТНБ), які фактично зосередили контроль над регіональними та світовими потоками капіталу.
В умовах нестабільності на світових фінансових ринках та існування конкуренції такі банки через низку причин не можуть об’єктивно впливати на підвищення дохідності своїх операцій, тому саме за рахунок постійного розширення бізнесу та диференціації як банківських продуктів і послуг, так і регіонів їх надання – в результаті забезпечує зниження витрат і досягнення нормального рівня доходу.
Завдання, які пов’язані з відтворенням економіки, структурною перебудовою, зі створенням сприятливих умов для нормальної праці і життя населення, безпосередньо поєднані з діяльністю банків та функціонуванням всього грошово-кредитного механізму. Проведені дослідження свідчать, що лише через розв’язання існуючих в державі фінансових проблем можна створити простір для розвитку виробництва в сучасних умовах. Сам розвиток банківської системи залежить від державних заходів, які повинні:
 забезпечувати зосередження банківського капіталу держави та розглядати великі українські банки як основу економічної безпеки України;
 сприяти звільненню від оподаткування прибутку, який направляється на капіталізацію;
 передбачити системи пільгового рефінансування банків при пільговому кредитуванні інвестиційних проектів;
 запровадити звільнення від оподаткування того капіталу, який спрямовується в інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки;
 забезпечити прозорість руху грошових коштів в країні;
 повернути всі борги банкам з боку держави, а також забезпечення захисту банків через створення законодавчої бази країни.
Таким чином, можна зробити висновки, що стратегічним вектором розвитку банківської системи України має стати її спрямованість у світовий фінансовий простір на основі глобалізації фінансових ринків, інтеграція національної банківської системи повинна здійснюватися на основі концентрації українського банківського капіталу.
Список використаних джерел:
1. Васильченко З.М. Банківська діяльність в умовах глобалізації економіки // Фінанси України.- 2004.- № 5.- C.124-131
2. Гаряга Л.О. Інтернаціоналізація банківської діяльності як риса сучасного розвитку світової фінансової системи // Вісник Української академії банківської справи.- 2006.- № 1.- C.81-86
3. Кротюк В.Л. Регулювання банківської діяльності в України в умовах глобалізації: проблеми та перспективи // Економіка та держава. – 2007.- №4 – с.5-7
4. Матвієнко П.В. Динаміка розвитку Вітчизняної банківської системи // Економіка та держава. – 2007.- №6 – с.44-49
5. Савелко Т. Теоретичні аспекти ринку банківських послуг України // Економіка України. – 2007.- №8 – с.27-32
6. Сенищ І. П. Еволюція банківської системи України // Регіональна економіка. – 2007.- №2 – с. 200-215

 
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Теорія та практика фінансової діяльності банківських установ в Україні. » Редько Ірина. Банківська система України.
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: