Четвер, 28.03.2024, 21:58
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Кривчанська Н., ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ ДЛЯ ГЕРОДІЄТИЧНОГО... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Кривчанська Н., ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ ДЛЯ ГЕРОДІЄТИЧНОГО...
Кривчанська Н., ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ ДЛЯ ГЕРОДІЄТИЧНОГО...
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 18:46 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Кривчанська Наталія,



4 курс, спец. “Харчові технології та інженерія”, д. ф. н.
Наук. кер. – Паламарек К. В.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці



ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ ДЛЯ ГЕРОДІЄТИЧНОГО ХАРЧУВАННЯ




Стійка тенденція до «постаріння» населення нашої планети протягом останніх десятиліть вимагає особливої уваги у геронтологів усього світу. У розвинутих країнах світу тривалість життя в сучасних умовах складає для чоловіків 74…76 років, для жінок 80...82 роки, тоді як в Україні вона значно нижча: для чоловіків 62, для жінок – 73 роки. Сьогодні в Україні частка людей похилого віку у загальній структурі населення складає 20,5 %, до 2050 року, за прогнозами Інституту геронтології АМН України, вона зросте до 38,1 %. Із врахуванням демографічного прогнозу в країні необхідно приділяти більше уваги, ніж сьогодні, гігієні старості [2, 77c.].
Проблемою стану геродієтетики в Україні займалися чимало науковців, серед головних можна назвати: Григоров Ю.Г., проф., Козловская С.Г., Семесько Т.М., Синеок Л.Л. та інші.
Метою даного дослідження є розробка і впровадження нових функціональних геродієтичних продуктів харчування для людей літнього віку.
Геродієтетика – наука про харчування людей старшого віку. Розвиток і становлення геродієтетики, як галузі медичних знань, тісно пов’язані з досягненнями геронтології, з демографічними процесами в суспільстві, з його економічним потенціалом, з вимогами практичної охорони здоров’я.
Основними факторами, що обумовлюють прискорене старіння в Україні, є соціальні та екологічні фактори, неправильний спосіб життя, неповноцінне харчування, інфекції та ін. Сучасний стан геродієтетики в Україні визначається розвитком 5 основних напрямків: моніторинг стану фактичного харчування людей старших вікових груп у різних регіонах України; вивчення зв’язку між особливостями харчування і станом метаболічних і функціональних параметрів старіючого організму, можливої ролі особливостей харчування у формуванні як вікових, так і патологічних змін; вплив на стан деяких видів обміну речовин і функцій старіючого організму цілеспрямованими змінами в харчуванні; експериментальне пролонгування життя під впливом різних кількісних і якісних аліментарних впливів для можливого використання в практиці харчування людини; обґрунтування, розробка і впровадження нових функціональних геродієтичних продуктів харчування для людей літнього віку[2, 77c.].
Процес створення нової галузі харчової промисловості – виробництва геродієтичних продуктів – важливий в декількох аспектах: широке впровадження геродієтичних продуктів у фактичному харчуванні літніх і старих людей дозволить виправити недоліки харчування сучасної людини; використання геропродуктів надзвичайно важливо в плані лікувального харчування не тільки для цього контингенту населення, але й для більш молодих вікових груп з метою профілактики передчасного старіння[5,196].
Цілком виправдано виробництво продуктів харчування для людей літнього віку на основі вторинних молочних ресурсів (ВМР): маслянки, сироватки та знежиреного молока, які у значних кількостях залишаються на молокопереробних підприємствах, адже компоненти ВМР (вітаміни, мінеральні елементи, білок) певною мірою вже проявляють геропротекторні властивості, а їх невисока вартість дасть можливість суттєво знизити собівартість розроблених продуктів. Крім того, виробництво геродієтичних продуктів на основі ВМР дозволить організувати на молокопереробних підприємствах безвідходне виробництво[1, 44 c.].
Тому розробка науково обґрунтованих технологій питних молочних напоїв геродієтичного призначення (ПМНГП) на основі вторинної молочної сировини з подовженим терміном зберігання є актуальним для України на сучасному етапі завданням і потребує вирішення.
Доведено, що продукти переробки молока – маслянка та підсирна сироватка завдяки високій біологічній цінності можуть бути використані як базові складові рецептур геродієтичних продуктів; визначено оптимальну концентрацію лактулози як пребіотичної добавки в продукти геродієтичного призначення – 0,1...0,2 %; виявлено антагоністичні та синергетичні ефекти зміни біологічної активності та вмісту малонового діальдегіду у молочно-жирових сумішах при додаванні різних добавок-антиоксидантів[3, 351 c.].
Науково обґрунтовано доцільність застосування комплексу БАР (ПНЖК, лактулози, мікроелементів та вітамінів антиоксидантного ряду – вітаміну Е, вітаміну С та органічного селену) у виробництві ПМНГП.
Поглиблено теоретичні знання стосовно використання ВМР, рослинних олій, пребіотиків, рослинних екстрактів, вітамінів та мінералів–антиоксидантів при виробництві молочних геропродуктів[4, 27 c.].
Отже, встановлено, що внесені до молочної суміші добавки сприяють підвищенню харчової, біологічної цінності та перетравлюваності білків питного молочного напою геродієтичного призначення. Медикобіологічними дослідженнями питних геронапоїв встановлено їх позитивний вплив на організм піддослідних тварин.

Список використаної літератури
1. Дідух Г.В. Технологія питних молочних напоїв геродієтичного призначення / Г.В. Дідух, Н.А. Дідух // Молочное дело – 2006. – 44 с.
2. Григоров Ю.Г., Современное состояние проблемы геродиететики // Ю.Г. Григоров, С.Г.Козловская С.Г. Вестн. – АМН СССР. – 1984. – 77 с.
3. Машкін М.І. Технологія виробництва молока і молочних продуктів навчальне видання / М.І. Машкін, Н.М. Париш. – К. Вища освіта, 2006. – 351 с.
4. Чагаровський О.П. Наукові основи розробки технології питної маслянки геродієтичного призначення / О.П. Чагаровський, Г.В. Дідух // Молочна пром–сть. – № 2 (17). – 2005. – 27 с.
5. Шалыгина А.М. Общая технология молока и молочных продуктов / Шалыгина А.М., Калинина Л.В. – М. Колос, 2004. – 196 с.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Кривчанська Н., ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ ДЛЯ ГЕРОДІЄТИЧНОГО...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: