Пятниця, 29.03.2024, 09:38
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Долженко М., РИНОК ЛІЗИНГОВИХ ОПЕРАЦІЙ В УКРАЇНІ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Міжнародна конкурентоспроможність України » Долженко М., РИНОК ЛІЗИНГОВИХ ОПЕРАЦІЙ В УКРАЇНІ
Долженко М., РИНОК ЛІЗИНГОВИХ ОПЕРАЦІЙ В УКРАЇНІ
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 18:07 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Долженко М.О.



Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, м. Чернівці Наук. кер. – Бурдяк О.В.




РИНОК ЛІЗИНГОВИХ ОПЕРАЦІЙ В УКРАЇНІ



Міжнародна торгівля є засобом розвитку спеціалізації країни шляхом підвищення продуктивності своїх ресурсів і в такий спосіб збільшення загального обсягу виробництва. Міжнародна торгівля включає торгівлю товарами, послугами та ідеями.
При цьому найбільш динамічно в останні два десятиріччя розвивається обмін між країнами результатами науково-технічної сфери, росте торгівля традиційними (транспорт, страхування, туризм тощо) та нетрадиційними («новими») послугами (збір, збереження та передача інформації, довгострокова оренда обладнання, консультаційні послуги тощо). Усі вони утворюють сферу «невидимої», не уречевленої торгівлі.
Актуальність дослідження полягає у необхідності дослідити ринок лізингу України, як частини світового ринку послуг, тенденції та перспективи його розвитку, адже послуги входять до третинного сектора економіки, який став провідним у розвинутих країнах в епоху постіндустріалізму. Для сфери послуг характерні більш високі прибутки, ніж для переробної і, тим більше, видобувної промисловості.
До фінансових міжнародних послуг відносять: міжнародний лізинг, факторинг, форфейтинг, страхові послуги. Міжнародний лізинг – це один з видів міжнародних послугових відносин, складна операція, при якій орендодавач (спеціальна лізингова компанія), згідно з домовленістю з офіційним орендарем, купує у виробника відповідне устаткування, обладнання, машини, наймає людей і передає на визначений час за встановлену плату орендарю. За умови, що суб’єкти лізингової угоди є представниками різних країн, тобто відносини виходять на міжнаціональний рівень, лізинг є міжнародним. Міжнародний лізинг виступає у вигляді кредитування експорту і імпорту товарів, що полягає в довгостроковій оренді машин, устаткування, транспортних засобів, будівель виробничого призначення тощо [2, с. 251].
За своєю суттю лізинг є своєрідним поєднанням оренди та кредиту, за якого споживач бере в оренду необхідний йому товар не у виробника, а у спеціалізованої лізингової компанії, яка надає даний вид послуг і отримує за це значні стабільні прибутки. Виробник при цьому отримує гроші відразу після реалізації і може вкладати їх далі у свою господарську діяльність, при цьому не втрачаючи свого споживача. Споживач не змушений відразу сплатити всі кошти, а тільки здійснює порівняно невеликі виплати протягом тривалого періоду.
Ринок лізингу в Україні керується основними тенденціями міжнародного ринку лізингових операцій: розвиток за рахунок концентрації ринку чи за допомогою його розширення. В нашій країні ринок лізингових операцій є стагнаційним: у лізингових компаній немає доступу до довгострокового фінансування. Виняток становлять позики материнських структур, але нерезиденти виявляють знижений інтерес до лізингу в Україні.
Лізингодавці в Україні представлені:
1. Універсальними лізинговими компаніями - дочірніми підприємствами міжнародних фінансових груп: Райффайзен Лізинг Аваль (Райффайзен Банк Аваль - 60% та холдингова компанія Raiffeisen Leasing International - 40%); OtpLeasing (OTP Group); UniCredit Leasing (яка входить до складу міжнародної фінансової ГрупиUniCredit); ТОВ «СГ Еквіпмент Лізинг Україна» (Французька фінансовагрупа Societe Generale Equipment Finance); ТОВ «УКРАЇНСЬКИЙ ЛІЗИНГОВИЙ ФОНД (є афілійованою компанією ВАТ «ВЕБ-лізинг»); ТОВ «Сканія Кредіт Україна» (входить до групи компаній Scania Financial Services); «Кредит Європа Лізинг» (Credit Europe Group NV); ВТБ Лізинг Україна, VAB Лізинг, ТОВ «ІНГ Лізинг Україна» (дочірнє підприємство ING Lease Holding N.V).
2. Універсальними лізингова компанія українського походження: ТОВ «Універсальна лізингова компанія «Ленд-ліз», ТзОВ «Лізингова компанія «Універсальна», ТОВ «Інвестиційно-лізингова компанія «Рента».
3. Лізингова компанія автоспеціалізації: Порше Лізинг Україна - Порше Банк (австрійський Порше Холдинг), «Адванс-Лізинг», Avis Україна (підприємство з іноземними інвестиціями ВІП-Рент), ALD Automotive (ТОВ «Перша лізингова компанія»), «Ілта Лізинг».
4. Автопрокатними Компаніями: AROCARS, ТОВ «БЛС», EUROPCAR, Компанія Budget Car Rental & Services, «Перша прокатна компанія» HERTZ, Компанія «Рентека», ТОВ «Оптіма-лізинг», SIXT.
Отже, лізингодавці ринку України представлені в основному дочірніми компаніями міжнародних фінансових груп та автопрокатними компаніями. Дані компанії охоплюють близько 96% ринку лізингових операцій в Україні [3].

Рис 1. Кількість і вартість укладених договорів фінансового лізингу за 2007 - 2012 рр. [3]
За даними Українського Об’єднання Лізингодавців найбільше договорів фінансового лізингу (у вартісному вигляді) заключають щодо транспорту: на 2011 р. – це 52,65%, а на 2012 р – 58,82%. На техніку, машини та устаткування для сільського господарства це трохи більше 15%, на інше обладнання майже 25% та 21% відповідно [3].
У вартісному вираженні, обсяг укладених договорів у 2010 р. збільшився у порівнянні з попереднім роком майже вдвічі і склав 4,97 млрд. грн. У 2011 р. цей показник збільшився у 2,27 рази і склав 11,33 млрд. грн. У вартісному вираженні, обсяг договорів, укладених на 2012 рік, збільшився у порівнянні з попереднім майже на 30% і склав 14,71 млрд. грн. Отже, можемо констатувати тенденцію до поступового збільшення обсягів ринку лізингових операцій.
Тренд останніх 5 років показує збільшення ролі позичкових коштів як джерела фінансування лізингових операцій. Впродовж 1 кварталу 2013 року позичкові кошти, в тому числі банківські кредити були джерелом фінансування близько 81% операцій лізингу. При цьому питома вага залучених коштів зменшилася у порівнянні з минулим роком, а питома вага власних коштів лізингових компаній у порівнянні з минулим роком збільшилася і становить 18,57 %.
В Україні дана галузь не є конкурентоспроможною на світовому рівні саме через необхідність залучення значного капіталу. Національні лізингодавці потребують потужних фінансових ресурсів для розвитку та розширення. Ще одним фактором гальмування ринку лізингових операцій є неплатоспроможність потенційних орендарів.
Отже, у всьому світі ринок лізингових операцій є досить розвиненим, адже лізинг надає великі можливості розвитку для бізнесу і є прибутковим видом господарської діяльності. Завдяки лізингу високі технології стають доступнішими для споживачів, можливим стає швидке оновлення обладнання, більш ефективне використання зекономлених коштів і як результат – оптимальний розвиток світової економічної системи. В Україні ринок лізингових операцій ще не є достатньо розвиненим, про що свідчить обмеженість об’єктів лізингу транспортними засобами. Необхідність значних фінансових ресурсів з боку лізингових компаній та низька платоспроможність орендарів гальмують розвиток ринку лізингових операцій України.
Список використаних джерел інформації:
1. ЗУ «Про фінансовий лізинг» [Електронний ресурс]
Верховна Рада України; Закон від 16.12.1997 № 723/97-ВР / Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v_104800-98
2. Міжнародні економічні відносини [Текст]: підручник / за ред. І. М. Школи / І. М. Школа, В. М. Козменко, О. В. Бабінська – Чернівці: Книги – ХХІ, 2007 . – 544 c.
3. Статистичні дані Української Асоціації Лізингодавців [Електронний ресурс] / Режим доступу: http://www.uul.com.ua/stat/leasing_market/

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Міжнародна конкурентоспроможність України » Долженко М., РИНОК ЛІЗИНГОВИХ ОПЕРАЦІЙ В УКРАЇНІ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: