Вівторок, 23.04.2024, 21:19
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Зеленюк О., Проблеми залучення інвестицій та перспективи... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Міжнародна конкурентоспроможність України » Зеленюк О., Проблеми залучення інвестицій та перспективи...
Зеленюк О., Проблеми залучення інвестицій та перспективи...
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 18:06 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Ольга Зеленюк,



2 курс, спец. «Маркетинг», д.ф.н.,
Науковий керівник – Сідуняк О.В.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




Проблеми залучення інвестицій та перспективи розвитку інвестиційної діяльності у Чернівецькій області



На сучасному етапі становлення вітчизняної економіки від ефективності і масштабів залучення іноземних інвестицій залежать стан національного виробництва, рівень технологічного розвитку, структурна перебудова народного господарства. Зміни в господарському механізмі України, зумовлені переходом до ринкової економіки, потребують підвищеної уваги до вирішення питань інвестиційної діяльності.
Бутняров А. зазначає, що при різноманітті складних економічних процесів і взаємовідносин між підприємствами, фінансовими інститутами, державами на внутрішньому і зовнішньому ринках досить гострою проблемою є ефективне вкладення (інвестування) капіталу з метою його збільшення [2].
Дослідження проблем залучення іноземних інвестицій є особливо актуальним питанням на сучасному етапі розвитку економіки України, як з теоретичної, так і з практичної точки зору, тому й привернуло увагу таких науковців як: А. Бутнярова [2], В. Федоренка [3], В. Худавердієва [4], І. Бондаря [1] та інших.
Однак, окремі питання цієї проблематики потребують детального наукового дослідження і практичного вирішення. На сучасному етапі саме вплив іноземних інвестицій на економіку країни досліджується у працях В. Борщевського, Н. Вознесенської, Б. Губського, С. Захаріна, Д. Лук’яненка, Ю. Макогона, А. Омельченка, А. Пересади, О. Федоренка, А. Шакіна та багато інших.
Метою статті є оцінка сучасного стану надходження прямих іноземних інвестицій у національну економіку, зокрема у Чернівецьку область, виявлення перспектив розвитку інвестиційної діяльності та систематизація основних напрямків впливу прямих іноземних інвестицій (ПІІ) на економічний розвиток області.
Для України необхідно розглядати залучення іноземних інвестицій у контексті структурних та економічних змін. Пріоритетними завданнями, які необхідно вирішувати за участю прямих іноземних інвестицій, є: структурна перебудова економіки, технологічне оновлення виробництва, подолання залежності країни від імпорту.
Влада в Україні активно запроваджує нові механізми удосконалення регуляторної політики. Це зазначив Президент України на пленарному засіданні Ради вітчизняних та іноземних інвесторів «Інвестиції у розвиток економіки та соціальної сфери в умовах дії зони вільної торгівлі з Європейським Союзом» [5]. Економічна діяльність окремих господарюючих суб’єктів та країни в цілому значною мірою характеризується обсягом здійснюваних інвестицій.
За даними Державної служби статистики України в січні-вересні 2013 року в економіку України іноземними інвесторами вкладено 166,9 млрд. грн. прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), що становить 87,7 відсотка до відповідного періоду 2012 року [6].
Спостерігається непропорційний розподіл обсягів залучення інвестицій у регіони України. До дев’яти регіонів: Дніпропетровської, Донецької, Харківської, Київської, Львівської, Одеської, Запорізької, Полтавської областей, Автономної Республіки Крим та до м. Київ надходить найбільше всього інвестицій – 80,3 відсотка всіх залучених прямих іноземних інвестицій [5].
Аналізуючи стан залучення іноземних інвестицій в економіку Чернівецької області слід зазначити, що за минулий рік в економіку нашого регіону було залучено 5,9 млн. дол. США прямих інвестицій, у тому числі з країн ЄС – 5,6 млн.дол. США. У той же час нерезидентами зменшено акціонерний капітал на 1,1 млн. дол.США [8]. Чистий приток прямих іноземних інвестицій в економіку Буковини за січень-вересень 2013 року склав 1243,1 млн. грн, що на 2,5 % менше ніж у відповідному періоді 2012 року. Приріст іноземного капіталу на 16,4 відсотки спостерігався у відповідному періоді 2012 року [7].
Тридцять відсотків усього обсягу інвестицій області – це справжні зарубіжні інвестицій. Значна частка ПІІ надходить з Кіпру та Віргінських островів, котрі фактично є українськими офшорними інвестиціями, які працюють більше на своїх власників-українців, ніж на інтереси економіки та бюджету України у цілому. В цілому ж інвестиції надійшли з 43 країн світу, основними країнами-інвесторами є: Кіпр, Велика Британія, Туреччина, Італія, Румунія, Ізраїль, Німеччина, Франція, Віргінські острови (Британські), США, Естонія, Чехія, Сейшельські острови та Польща, на які припадало 93,7% від загального обсягу інвестицій.
Провідне місце за обсягами прямих інвестицій утримували підприємства м. Чернівців – 29,4 млн.дол.США (42,1% від загального обсягу інвестицій в область). Серед районів області найбільші обсяги іноземних інвестицій спрямовані в підприємства Кіцманського району – 16,8 млн.дол.США (24,1%) [8]. Найбільша частка ППІ припадає на промисловість (42.3%); підприємства сфери операцій з нерухомим майном, у які нерезидентами вкладено 10861,8 тис. дол. США (15,6% від загального обсягу прямих інвестицій), сільського господарства, лісового господарства та рибного господарства – 9568,9 тис. (13,7%) [7]
На позитивні тенденції у сфері іноземного інвестування вплинуло створення «єдиного інвестиційного вікна», зниження ставок оподаткування та звільнення від сплати ввізного мита іноземних інвесторів, скорочення кількості дозволів, ліцензій для ведення бізнесу, кількості видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, наближення системи технічного регулювання до європейської тощо. [8]
Позитивним сигналом для іноземних інвесторів стало покращення на 15 пунктів позиції України у рейтингу «Ведення бізнесу 2013» (Doing Business 2013) (до 137 місця із 185 країн).
На сьогодні інвестиційно-привабливою для іноземних інвесторів є агропромислова сфера. Прикладом успішного досвіду іноземного інвестування та найбільшим в області підприємством з іноземним капіталом є ТзОВ «Букофрут». Реалізація цього інвестиційного проекту, вартість якого складає більше 10 млн. дол. США, передбачає переробку надлишкової в області продукції – яблук для виробництва концентрованого яблучного соку й ароми, та має позитивний вплив на розвиток високопродуктивного агропромислового комплексу [8].
Чернівецька обласна державна адміністрація також зазначає, що у 2012 р. більше 2 млн. дол. США вкладено англійською компанією «APPLE HILS INVESTMENT LIMITED» у розвиток сільськогосподарського виробництва ТзОВ «Дністрові сади», зокрема на закладку багаторічних насаджень садів площею 52 га за інтенсивною технологією з краплинним зрошенням та спорудженням шпалер. [8]
Також в області успішно працюють такі підприємства як ПП «Компанія Болена» з американськими інвестиціями (виробництво металопластикових вікон і дверей), ПП «Бурак» з турецьким капіталом (лісопильне та стругальне виробництво; просочування деревини), ТзОВ «Буковинські будівельні матеріали» – структурний підрозділ французької компанії «Lafarge Щебінь Україна» (добування піску та гравію). У результаті отримання іноземної інвестиції у вигляді комплексу сучасного деревообробного обладнання з Італії ТзОВ «Мітаче» виробляє за новітньою технологією продукцію, аналогів якої на сьогоднішній день немає в Україні. [8]
На сьогодні вживаються заходи щодо реалізації на території області німецькою компанією «Sumitomo Electric Bordnetze» інвестиційного проекту із виробництва провідникової продукції для автомобільної індустрії на базі заводу «Кварц» у м. Чернівці. Початкова вартість проекту, який передбачає створення 1,5 тис. робочих місць, складає 3,5 млн. євро. Також у поточному році заплановано впровадження інвестиційного проекту на суму більше 1 млн. євро чеською компанією у сфері переробки відходів деревини та виробництва пелетів.
Область також активно залучає європейські інвестиції шляхом участі у реалізації Спільних операційних програм Європейського Союзу. Зокрема, у 2013 році розпочалась реалізація великомасштабних інфраструктурних проектів (Large Scale Projects) «Облаштування міжнародних автомобільних пунктів перетину кордонів Красноїльськ, Дяківці» та «Попередження і захист від паводків у верхній частині басейнів річок Прут і Сірет шляхом впровадження сучасної системи моніторингу з автоматичними станціями EAST AVERT» загальною вартістю понад 7,5 млн. євро. [8]
Додаткові фінансові ресурси (близько 8 млн. грн.) залучено також в рамках І фази соціального інвестиційного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». [8]
Проте, спостерігається тенденція не лише збільшення загального обсягу ППІ в вітчизняну економіку, але і тенденція вкладення коштів у інші країни українськими інвесторами, що в більшості випадків скоріш за все пов’язано з відхиленням від оподаткування ряду українських підприємств;
Зазначимо, що інвестиції в ринкових умовах є вирішальною умовою і важливим чинником планування розвитку виробничої, комерційної та інноваційної діяльності, але сформована в Україні економічна ситуація значно ускладнює інвестиційну діяльність: необхідна розробка нового інвестиційного механізму, що органічно поєднує форми приватного і державного інвестування, оптимізації взаємозв’язків різних суб’єктів інвестиційної діяльності, розробки відповідної законодавчо-нормативної бази та інші заходи, що регламентують інвестиційний процес, як на рівні окремої фірми, компанії або галузі, так і на рівні національної економіки в цілому [10]. Проведені дослідження експертами "Європейської бізнес асоціації" (European Business Association (EBA)) про можливі негативні зміни, які відбулися в останній час, в інвестиційному полі України довели: 17% опитаних назвали тиск на бізнес з боку влади, 13% поскаржилися на фіскальну політику та оподаткування, при чому особливо проблемними досі залишаються питання відшкодування ПДВ та перенесення збитків минулих періодів, 16% відмітили непередбачуваність регуляторної політики, інші – загальну нестабільність, конфлікт з опозицією та незрозумілий вектор зовнішньої політики України [9].
Коментуючи позитивні зміни в інвестиційному кліматі за останній період, практично три чверті опитаних (73%) зауважують відсутність таких зрушень; 10% інвесторів зазначили позитивною зміною проведення ЄВРО-2012, а саме будування інфраструктурних об’єктів, інформування міжнародної спільноти про Україну, успішне прийняття туристів; 7% вважають позитивними змінами те, що триває спрощення певних митних процедур; 6% відмічають позитивні зміни в певних галузях: нафтогазовидобувній сфері (3%) та ІТ бізнесі (3%). 3% інвесторів, як і раніше вважають позитивним утримання стабільного курсу національної валюти. На подальше спрощення податкових процедур вказують 2% експертів ринку [9].
Пріоритетними напрямками для залучення і підтримки стратегічних інвесторів можуть бути визначені ті, де Україна має традиційні виробництва, володіє необхідним ресурсним потенціалом і формує значну потребу ринку у відповідній продукції, а саме: виробництво легкових і вантажних автомобілів; тракторо- і комбайнобудуванні; авіа- і ракетобудуванні , суднобудуванні; замкнутий цикл виробництва палива для АЕС; розвиток енергогенеруючих потужностей; нафтогазовидобутоку, зокрема на Чорноморському шельфі; упровадження ресурсо- та енергозберігаючих технологій; переробки сільгосппродукції; транспортної інфраструктури. Останні три позиції особливо актуальні для нашого регіону.
Аналіз та дослідження іноземних інвестицій в економіку Чернівецької області надав можливість зробити наступні висновки:
1. Негативним впливом на інвестиційний клімат в Чернівецькій області, як і в Україні в цілому є:
- фіскальна політика та оподаткування (проблемними досі залишаються питання відшкодування ПДВ та перенесення збитків минулих періодів);
- непередбачуваність регуляторної політики та загальна нестабільність;
- незрозумілий вектор зовнішньої політики України.
2. Серед основних переваг іноземного інвестування для економіки Чернівецької області як і України в цілому можна виділити наступні:
- надходження сучасних технологій, техніки та обладнання;
- надходження додаткових фінансових ресурсів;
- створення нових робочих місць;
- посилення внутрішньої конкуренції;
- зростання податкових надходжень до бюджету;
- посилення процесів інтернаціоналізації та глобалізації.
3. Для поліпшення інвестиційного клімату за для забезпечення розвитку економіки необхідно:
- забезпечення стабільності та прозорості у правової і судової сферах;
- подолання корупції на всіх рівнях влади;
- лібералізація підприємницької діяльності шляхом суттєвого зменшення рівня бюрократії та спрощення регуляторного середовища;
- стимулювання внутрішнього попиту на українську продукцію;
- зниження фіскального тиску на бізнес і зменшення податків;
- стимулювання розвитку ринку цінних паперів;
- створення умов для розвитку інфраструктури фондового ринку, механізмів взаємодії його учасників
Реалізація даних заходів дозволить, на нашу думку, забезпечити сприятливий інвестиційний клімат для збільшення залучення іноземних інвестицій в умовах нестачі внутрішніх фінансових ресурсів та надасть змогу економічного розвитку як Чернівецької області, так і країни загалом.

Список використаних джерел:
1. Бондар І.Р. Проблеми залучення іноземних інвестицій в Україну на сучасному етапі / І.Р. Бондар // Регіональна економіка. – 2009. – № 4. – С. 62-71.
2. Бутняров А. Сприятливий інвестиційний клімат країни - запорука залучення іноземних інвестицій / А. Бутняров // Ринок цінних паперів України. – 2008. – № 3-4. – С. 28-32.
3. Федоренко В.Г. Іноземне інвестування економіки України: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2004. – С. 272.
4. Худавердієва В.А. Стратегія залучення іноземних інвестицій у економіку України / В.А. Худавердієва // Фінанси України. – 2010. – № 6 – С. 62-71.
5. Офіційний сайт Міністерства економіки України. Інвестиційний клімат в Україні [Електронний ресурс] // Режим доступу:
http://www.me.gov.ua/control/uk/publish/category/main?cat_id
6. Капітальні інвестиції в Україні за січень-вересень 2013 року. Офіційний сайт Державного комітету статистики України:
[Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/
7. Офіційний сайт Головного управління статистики у Чернівецькій
області [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.cv.ukrstat.gov.ua/
8. Офіційний сайт Чернівецької обласної державної адміністрації [Електронний ресурс] // Режим доступу:
http://oda.cv.ua/page/ukraina-pratsyue-nad-stvorennyam-prozorikh-ta-
neuperedzhenikh-umov-vedennya-biznesu-viktor-ya-0;
9. European Business Association [Електронний бізнес] // Режим доступу:
http://eba.com.ua/
10. Про інвестиційну діяльність: Закон України, 18.09.1991 р. // Відомості
Верховної Ради України. – 1991. – № 47. – С. 646.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Міжнародна конкурентоспроможність України » Зеленюк О., Проблеми залучення інвестицій та перспективи...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: