Пятниця, 29.03.2024, 08:22
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Стоян М., Діяльність ТНК «Nestle»на території України - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Міжнародна конкурентоспроможність України » Стоян М., Діяльність ТНК «Nestle»на території України
Стоян М., Діяльність ТНК «Nestle»на території України
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 18:01 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Марія Стоян,



4 курс, спец. «Міжнародна економіка», д.ф.н.,
Наук. кер. – Короп Б. М.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




Діяльність ТНК «Nestle»на території України



Сьогодні немає жодного значного процесу в світовій економіці, що відбувався б без участі транснаціональних корпорацій (ТНК). Вони беруть як пряму, так і опосередковану участь у світових економічних процесах. Хоча ТНК здійснюють свою діяльність на міжнародному рівні, їх вплив поширюється на всі країни та всі сфери життя. Тому феномен ТНК і досі є дискусійним питанням як у науковців, що займаються дослідженням сучасних міжнародних відносин, так і у керівників держав та підприємств. Тому дане питання є актуальним, суперечливим і дискусійним.
Однією з найбільших філій ТНК на Україні є «Nestle». Компанія заснована у 60-х роках ХІХ століття швейцарським фармацевтом Генрі Нестле.
Nestle – найбільша компанія світу у сфері виробництва продуктів харчування, яка діє на принципах раціонального харчування та здорового способу життя. Більш ніж за сто років свого існування Nestle вдалося здобути світове визнання як виробника високоякісних, корисних і безпечних продуктів харчування та завоювати репутацію порядного, відповідального і надійного партнера. Сьогодні продукція Nestle користується довірою мільйонів споживачів у різних країнах світу.
Історія діяльності Nestleв Україні розпочалася у грудні 1994 року. Вже за два роки роботи компанія у Києві стала одним з найбільш рентабельних представництв Nestle у світі. По всіх регіонах країни у продажу з’явилися невідомі раніше українському споживачеві шоколадні батончики Nuts та кава NESCAFÉ. Нова якісна продукція міжнародних торгових марок швидко здобула велику популярність серед українців – і це надало Nestle стимулу для подальшого розвитку бізнесу в Україні. Компанія продовжила впевнено зміцнювати свої позиції на ринку; згодом був розширений штат співробітників, організовані нові напрями бізнесу.
У 1998 році Nestle купує контрольний пакет акцій Львівської кондитерської фабрики «Світоч» та стає власником найвідомішого однойменного «солодкого» бренду України. З цього моменту бізнес Nestle в Україні переходить на якісно новий рівень – компанія розпочинає виробничу діяльність.
У травні 2003 року Nestle здійснює внутрішню «націоналізацію»: на українському ринку з’являється новий гравець – ТОВ «Нестле Україна». Наприкінці цього ж року Nestle S.A. купує 100% акцій підприємства «Волиньхолдінг» (ТМ «Торчин»), що дозволяє компанії стати одним з лідерів у сегменті холодних соусів. У 2010 році «Нестле Україна» знову суттєво розширює своє кулінарне портфоліо, купуючи ТОВ «Техноком» – ведучого українського виробника продуктів швидкого приготування під ТМ «Мівіна».
На своєму нинішньому етапі розвитку Nestle в Україні є беззаперечним лідером у сфері виробництва продуктів харчування. Сьогодні компанія просуває на українському ринку продукцію торгових марок NESCAFÉ, Nesquik, Coffee-mate, Nuts, KitKat, Lion, Purina, Gerber, Bistrof, «Світоч», «Торчин» та «Мівіна», котрі користуються великою популярністю серед споживачів.
Найбільшими сегментами бізнесу Nestle в Україні є кулінарія (ТМ «Торчин»), кава та напої (ТМ NESCAFÉ, Coffee-mate), кондитерські вироби (ТМ Nestlé та «Світоч») та продукти швидкого приготування (ТМ «Мівіна»). Компанія успішно працює і в таких напрямках, як дитяче та спеціальне харчування, корми для домашніх тварин, готові сніданки та морозиво. Швидкими темпами розвивається підрозділ Nestlé Professional, який пропонує комплексні та інноваційні рішення у сфері харчування «поза домом».
Протягом 2011 року у Львові була налагоджена робота «Об’єднаного бізнес-сервіс-центру Nestle Європа» (NBS Nestle Europe). Львівський центр став п’ятим у світі внутрішнім сервіс-центром, який у складі міжнародного підрозділу «Бізнес Сервіс Nestle» (GNBS) забезпечує обслуговування фінансових операцій і процесів з управління персоналом для підприємств і організацій компанії. На сьогодні в львівському центрі працює більше 300 спеціалістів, які обслуговують фінансові операції Nestle в Україні, Росії, Польщі, Чехії та Словаччині. У 2012 році розпочалося обслуговування підприємств в Угорщині, Болгарії, Румунії, Греції та країнах Адріатики. Загалом центр розрахований на обслуговування понад 20 країн регіону.
Сьогодні в компанії Nestlé в Україні працює близько 4500 чоловік.
Загальний обсяг продажів Nestlé в Україні у 2010 році склав 4,016 млрд. гривень, продемонструвавши 30,5% зростання. Компанія є одним з найбільших інвесторів у харчову промисловість України, а також одним з найбільш платників податків. Протягом функціонування Nestle на українському ринку у вітчизняну економіку було інвестовано близько 2,5 млрд. гривень. У 2010 році підприємства Nestlé в Україні виплатили до державного бюджету 325 млн. гривень різних податків і зборів.
Отже, для приймаючої країни діяльність філій транснаціональних корпорацій ведуть позитивні наслідки для національних економік. Саме тому на даний час світове господарство не можна уявити без діяльності ТНК. У свою чергу ТНК проявляє ініціативу у створенні нових товарів та послуг, якими стимулюють розвиток світової економіки, та економік приймаючих країн, а також задовольняють потреби споживачів.

Список використаних джерел:
1. Молчанова Е. Взаємодія транснаціональних корпорацій з національними економіками на прикладі України [Інтернет джерело] / [Режим доступу]:http://library.fes.de/pdf-files/bueros/ukraine/09718.pdf
2. Офіційний сайт Nestle в Україні [Інтернет джерело] / [Режим доступу]: http://www.nestle.ua/aboutus/nestleinukraine

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Міжнародна конкурентоспроможність України » Стоян М., Діяльність ТНК «Nestle»на території України
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: