Пятниця, 29.03.2024, 16:43
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Багрін І., ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМ КЛАСИФІКАЦІЇ ОБОРОТНИХ АКТИВІ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Ефективність бізнесу та стратегії економічного розвитку підприємств » Багрін І., ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМ КЛАСИФІКАЦІЇ ОБОРОТНИХ АКТИВІ
Багрін І., ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМ КЛАСИФІКАЦІЇ ОБОРОТНИХ АКТИВІ
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 12:02 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Інна Багрін,



6 курс, спец. «Облік і аудит», з.ф.н.,
Наук.кер. - Євдощак В.І.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м.Чернівці



ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМ КЛАСИФІКАЦІЇ ОБОРОТНИХ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВА



Для визначення оптимального складу, структури та потреби в господарських засобах підприємству необхідно правильно здійснювати їх класифікацію.
На сьогоднішній день в результаті проведених досліджень, можна зробити висновок, що єдності у визначені складу «оборотних активів» так і не досягнуто. Частина науковців відносить до складу поточних активів у сфері виробництва (предмети праці, готову продукцію, незавершене виробництво), у сфері обігу (грошові кошти, товари, поточні інвестиції, дебіторську заборгованість) та вилучені із обороту (збитки підприємства) [1, с.110].
Інші економісти, у свою чергу, до оборотного капіталу включають запаси, дебіторську заборгованість, кошти в касі та на рахунках в банках, поточні фінансові інвестиції [2, с.235].
На нашу думку, важливою ознакою класифікації є поділ оборотних засобів за їх функціональними характеристиками: оборотні активи, що забезпечують виробничий процес підприємства, поточні активи, що забезпечують розрахунки підприємства (або його платоспроможність). Тому доречно включати до оборотних активів підприємства тільки ті засоби, які у процесі виробничого циклу переносять свою вартість на новостворений продукт, а саме: сировину, матеріали, паливо, запасні частини тощо.
Мають сенс автори, котрі стверджують, що грошові кошти та їх еквіваленти доцільно відносити до поточних активів, тобто тих активів, які забезпечують розрахунки підприємства [3, с. 164-166].
Отже, ми вважаємо, що структура оборотних засобів підприємства за функціональною характеристикою буде мати наступний вигляд рис. 1.


Рис. 1. Класифікація оборотних засобів підприємства за функціональною характеристикою (власна розробка)
Також вважаємо, що класифікація оборотних засобів підприємства повинна відбуватись за їх видами, за методом планування та регулювання, за рівнем ліквідності, за видами вимірників.
Список використаних джерел:
1. Бутинець Ф. Ф. Бухгалтерський фінансовий облік: підручник / Ф. Ф. Бутинець. – [3-е вид.] – Житомир : ПП «Рута», 2001. − 672 с.
2. Бухгалтерський облік в Україні: навч. посіб. / за ред. Р. Л.Хом’яка. – [2-е вид.]. − Л.: Інтелект − Захід, 2003. − 820 с.
3. Булат Г. В. Особливості методології формування оборотних активів підприємства / Г. В. Булат // Вісник Технологічного університету Поділля. – Хмельницький, 2004. − №6. − С. 164-166.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Ефективність бізнесу та стратегії економічного розвитку підприємств » Багрін І., ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМ КЛАСИФІКАЦІЇ ОБОРОТНИХ АКТИВІ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: