Пятниця, 19.04.2024, 12:19
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Микитюк Т., СТАН ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ КРЕДИТНОГО ПОРТФЕЛЮ БАНКУ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Микитюк Т., СТАН ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ КРЕДИТНОГО ПОРТФЕЛЮ БАНКУ
Микитюк Т., СТАН ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ КРЕДИТНОГО ПОРТФЕЛЮ БАНКУ
conf-cvДата: Понеділок, 23.12.2013, 23:55 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Тетяна Микитюк,



5 курс, спец. «Фінанси», д.ф.н.,
Наук. кер. – Галушка Є.О.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці



СТАН ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ КРЕДИТНОГО ПОРТФЕЛЮ БАНКУ



У банківському менеджменті особливе значення займає аналіз кредитного портфеля, який передбачає систематичне вивчення і нагляд за кредитною діяльністю банку, що дозволяє оцінити якість і склад банківських кредитів, їхню динаміку тощо.
Для забезпечення максимального рівня доходності кредитного портфеля банки мають здійснювати постійний контроль за ним шляхом моніторингу економічних активів та поточного показника щодо погашення відсотків та заборгованості за кредитом позичальниками у визначені строки. Незалежно від рівня організації кредитного моніторингу та ефективності методів управління кредитним портфелем усі банки так чи інакше стикаються з проблемою неповернення кредитів.
Метою даного дослідження є аналіз якості кредитних портфелів банків України та напрацювання заходів щодо його покращення.
В науковій літературі аналізу тенденцій розвитку банківського кредитування та якості кредитних портфелів приділяється достатня увага. Серед дослідників, що працювали над цією тематикою, можна виділити зокрема таких вітчизняних науковців, як В.Міщенко, А.Мороз, І.Нідзельська, М.Тимошенко, О.Вовчак, М.Могильницька, М.Хмелярчук, О.Шаповал, О.Козьменко, В.Роєнко, І.Нескородєва та інші. Проте зміна макроекономічних умов, політики НБУ та окремих банків істотно впливає на стан банківського кредитування, обсяги та якість їхнього кредитного портфеля. Саме тому будь-які дослідження у даному напрямку будуть завжди актуальними і матимуть практичну цінність.
За період з 2008 по 2013 рр. загальний обсяг активів банків України збільшився майже на 33 % і, у 2013 р. склав 1 232 433 млн. грн. Висока частка кредитів у активах банку (в 2008-2009 рр. до 85-86 wacko та значне збільшення обсягів простроченої заборгованості (на більш ніж в 2 рази) призвели до значного збільшення резервів за кредитними операціями. Загалом за 2008-2010 рр. відбулося збільшення обсягів простроченої заборгованості за кредитами на 61 277 млн. грн., але у 2013 році більш підвищення вимог до позичальників і посилення банками роботи з оцінки індивідуальних ризиків стримували зростання простроченої заборгованості за кредитами. Упродовж трьох років динаміка прострочених кредитів була різноспрямованою, але у цілому за результатами 2013 року обсяг простроченої заборгованості позичальників скоротився на 14 %, і станом на 01.10.2013 склав 74 681 млн. грн. До 2011 р. резерви за кредитними операціями збільшились на 109,5 млрд. грн. або приблизно у 3 рази, але після цього знизився у 8 разів (на 21,8 млрд. грн.) і у 2013 р. склав 136,1 млрд. грн .[2, с.4]
Таким чином, темпи приросту простроченої заборгованості за кредитами значно перевищували темпи приросту обсягів наданих кредитів та резервів за кредитними операціями. Причиною такої тенденції було, з одного боку, скорочення обсягів наданих кредитів і тим самим зниження темпу приросту загального обсягу кредитного портфелю, а з іншого боку, різке погіршення платоспроможності клієнтів банку, що вплинуло на якісний стан кредитного портфелю банків України.
Офіційні дані щодо резервів за кредитами не відображають повною мірою якість кредитних портфелів банків. Банку невигідно визнавати існування проблемної заборгованості, оскільки, згідно з вимогами НБУ, вона повинна покриватися резервами. А формування резервів у великих розмірах призводить до виникнення збитків, які акціонери банків змушені компенсувати збільшенням статутного капіталу.
Нинішній стан кредитного портфеля робить актуальним пошук нових методів управління кредитним ризиком. Мається на увазі розробка підходів до оцінки зовнішніх факторів, що впливають на портфельний кредитний ризик, що повинно сприяти підвищенню якості кредитного портфелю.
Українські банківські установи у своїх звітах поділяють кредитні операції на категорії: “стандартні”, “під контролем”, “субстандартні”, “сумнівні” та “безнадійні”. Класифікація кредитних операцій здійснюється залежно від фінансового стану позичальника, обслуговування заборгованості за основним боргом і відсотками, рівня забезпечення кредитної операції. Резерв під конкретну кредитну операцію розраховується на основі категорії цієї кредитної операції, прийнятого забезпечення по ній і коефіцієнта резервування. Оцінку обслуговування позичальником боргу банки проводять щомісяця. Коефіцієнт забезпечення резервами кредитних вкладень характеризує якість кредитного портфеля банку, а також необхідний середній розмір резервів на кожну одиницю виданих кредитів. Позитивною динамікою показника є зниження його значення.
Обсяг безнадійних кредитів банків у 2013 році зріс через введення нових правил класифікації активів. Починаючи з 1 січня 2013 року відбулося збільшення обсягу сумнівної та безнадійної заборгованості пов'язане зі зміною правил класифікації активів (Інструкція НБУ № 23 від 25 січня 2012 р.). В зв'язку з цим, за останній квартал 2012 року обсяг недіючих (сумнівних та безнадійних) кредитів зріс на 43% та склав 169,0 млрд. гривень. Частка таких кредитів у кредитному портфелі системи за квартал збільшилась з 13,8% до 19,8%. У січні 2013 року співвідношення резервів до недіючих кредитів становило 78% (проти 90% на початок жовтня 2012 року) [1, с.4].
Таким чином, значним поштовхом у нарощуванні кредитування в Україні став приплив іноземного капіталу в банківську систему, що сприяло розширенню процесів кредитування завдяки наявності в банках з іноземним капіталом більш дешевих ресурсів. У той же час через поглибленням кризових явищ у світовій економіці 2008-10 років відбулося зменшення обсягів кредитних портфелів українських банків, зокрема у зв`язку з погіршенням обслуговування кредитів фізичними і юридичними особами. Це призвело до зростання проблемних кредитів, змусило банки в більших обсягах формувати резерви на можливі втрати за кредитними операціями, що призвело до падіння ліквідності банків. Відповідно, на сьогоднішній день спостерігаються протилежні тенденції в банківській системі України: через несприятливі умови кредитування приплив іноземного капіталу уповільнився та відбувається зменшення частки іноземного капіталу в банківській системі України.
Список використаних джерел:
1. Газета «Економічна правда» : сайт – [Електронний ресурс] –– Режим доступу : http://www.epravda.com.ua/news/2013/03/5/364254/
2. Основні показники діяльності банків України // Вісник НБУ. - 2013 – №11 – С. 68.
3. Офіційний сайт інституційного депозитарію Української академії банківської справи Національного банку України – [Електронний ресурс] –– Режим доступу : http://dspace.uabs.edu.ua/jspui/
4. Тимошенко М. В. Аналіз тенденцій розвитку банківського кредитування / М. В. Тимошенко – Економічний простір. – 2010. – № 37. – С. 134–145.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Микитюк Т., СТАН ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ КРЕДИТНОГО ПОРТФЕЛЮ БАНКУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: