Пятниця, 29.03.2024, 12:34
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Рурак І., Страхування – за і проти - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Рурак І., Страхування – за і проти
Рурак І., Страхування – за і проти
conf-cvДата: Понеділок, 23.12.2013, 23:52 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Іванна Рурак,



5 курс, спец. «Менеджмент організацій і
адміністрування», д/ф,
Наук. кер. – Каспрук А.Ю.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




Страхування – за і проти



Страхування в наш час відіграє важливу роль в суспільному житті, адже воно гарантує захист особистих і майнових інтересів, якого всі так потребують, а також надає впевненості в майбутньому. На сьогодні цей вид діяльності є перспективним та прибутковим. Все більше людей прагне застрахувати своє життя, майно, майбутнє, і таким чином позбутися остраху щодо неочікуваного виникнення несприятливих подій або ж з метою накопичення з відсотками своїх коштів.
Світовий досвід показує, що добре налагоджена страхова справа активно сприяє розвитку бізнесу та вирішенню соціальних проблем. Так, сума страхових платежів в державах ЄС становить 8-12 % ВВП, тому ступінь розвитку страхування є індикатором зрілості ринкових відносин [3].
В Україні страхуванню ж надається менше значення, проте із кожним роком зростає кількість людей, що бажають застрахуватися. Це пов’язано із популяризацією європейського та американського стилів життя, прагненням людей забезпечити надійне майбутнє, а також необхідністю створення страхового фонду на випадок безробіття, старості, втрати працездатності та настання інших несприятливих подій. Вдосконалюється законодавство у сфері страхування, гарантується перспектива розвитку та сприяння з боку держави. Страховий бізнес проникає в усі сфери життя і мобілізує все більше коштів, створюючи потужний фінансовий ринок, що в подальшому зможе суттєво впливати на економіку держави.
Страхування є стратегічним сектором розвитку економіки, адже знімає навантаження з видаткової частини бюджету по відшкодуванню збитків, залученню інвестицій в економіку, вирішенню соціальних проблем суспільства. Виходячи із цього, можна виділити такі основні позитивні риси страхування:
- забезпечення стабілізації відтворювального процесу;
- оптимізація та централізація ресурсів;
- створення спеціального фонду для здійснення виплат по соціальних програмах та превенцій;
- створення додаткового джерела надходження коштів до державного бюджету.
Україна - держава, що знаходиться в центрі Європи. Тут перетинаються транспортні артерії, що сполучають Схід i Захід. Зростає товарообмін інших країн з нашою державою, збільшуються транзитні вантажопотоки. Страхування вантажів, туристів, транспортних засобів, інвестиційних проектів може стати потужним джерелом поповнення державного бюджету. Перспективним є якомога ширше застосування зарубіжного досвіду страхування від втрат внаслідок переривання виробництва на час, потрібний для відновлення зруйнованих або пошкоджених страховими випадками об’єктів.
Щодо функціонування страхування як виду цивільно-правових відносин, то воно має різносторонній характер. Тут можна говорити як про плюси, так і про мінуси даного виду діяльності. Найбільшою перевагою страхування для його суб’єктів є акумуляція вільних грошових коштів, які для страховика є джерелом утворення прибутку, а для застрахованого – гарантією покриття збитків від настання несприятливих подій або ж умов, що описані в договорі страхування.
Страхування життя додає впевненості в завтрашньому дні, особливо на схилі років. З кожним днем це питання стає дедалі актуальнішим, адже держава хоче зняти із себе тягар пенсійних платежів та перенести його на приватний сектор, тобто працюючих людей. У зв’язку із прийняттям Верховною Радою України у 2011 році обмежень на максимальний розмір державних пенсій у десятикратному розмірі мінімальної пенсії, все більше уваги приділяється розвитку недержавного пенсійного страхування. За 1 квартал 2013 року щодо аналогічного періоду минулого року компанії по страхуванню життя збільшили обсяги пенсійного страхування майже на 50% [2]. Це свідчить про зростання довіри у людей до страхових компаній та накопичувальних видів страхування, адже покладатися на державу в майбутньому є марним.
Разом із тим, державний механізм регулювання страхування є недосконалим, оскільки єдиний соціальний внесок не включає внески на державне медичне страхування, страхова культура є порівняно низькою: характерним є переважання обов’язкового страхування над добровільним. Ще однією важливою проблемою є те, що страхові компанії в більшості співпрацюють з державними медичними установами, сервіс яких залишає бажати кращого через недостатність бюджетного фінансування, адже їм притаманні бідність, дешеві та малоефективні ліки, відсутність уваги персоналу [1].
Отже, страхування сприяє зміцненню та підвищенню матеріального стану населення, яке страхується, а також спрямуванню значних коштів у зв’язку з накопичувальними функціями через механізм страхування (страхові резерви) на інвестиційні цілі в економіку країни. Таким чином, при зваженій політиці держави на фінансовому ринку, страхування стає впливовим інструментом забезпечення стабільності в суспільстві, тим більше за умов необхідності соціального захисту населення і бюджетного дефіциту
Список використаних джерел:
1. Захараш Т. І. Перші результати діяльності та перспективи розвитку НПФ [Електронний ресурс]/ Т. І. Захараш. – Режим доступу: http://www.google.com.ua/url
2. Офіційний сайт Ліги Страхових Організацій України [Електронний ресурс]/ – Режим доступу: http://uainsur.com/our-news/24881/
3. Страхування [Електронний ресурс]/ Статті про страхування. – Режим доступу: http://insins.net/insuran....mc.html

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Рурак І., Страхування – за і проти
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: