Четвер, 28.03.2024, 10:37
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Петрюк К., ВПЛИВ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Економічна теорія та історія економічної думки » Петрюк К., ВПЛИВ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ...
Петрюк К., ВПЛИВ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ...
conf-cvДата: Понеділок, 23.12.2013, 23:33 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Петрюк Крістіна,



3 курс, спец. «Фінанси і кредит», д.ф.н.,
Наук.кер. – Руснак.Л.Р.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,м.Чернівці



ВПЛИВТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИНА ЕКОНОМІЧНУБЕЗПЕКУ УКРАЇНИ



Тіньова економіка існує майже в усіх країнах світу, відрізняється вона тільки своїми масштабами. Це досить велика проблема, яка постала перед “чистою” економікою. Загальні показники стосовно тіньового сектору щорічно зростають. В науці ще не існує чіткого визначення терміну “тіньова економіка” ні вітчизняні, ні світові науковці не можуть сформулювати чіткого визначення, і не можуть визначитиосновні причини виникнення цього явища.
На даному етапі економіка України характеризується великим рівнем тінізації, ії розмір виріс в два рази допустимої норми, наслідком цього процесу виступає реальна загроза економічній безпеці держави.
Проблеми тіньової економіки в Українівивчають такі науковці, як: О. Є. Користін, О. I. Барановський, Л. В. Герасименко,О. Білоус, О. Власюк, М. Ярмошенко,З.С. Варналія.[2,3].Тіньовий сектору економіки тягне за собою багато економічних проблем, що можуть призвести до сталого розвитку економіки.
Дослідження етапів та причин виникнення тіньової економіки, її вплив на розвиток економічної безпеки України, а також знаходження шляхів ефективної ліквідації тіньової економіки, без негативних наслідків для економіки – виступає найактуальнішим питання для економістів та науковців всього світу, зокрема і України.
Тіньова економіка - це уклад економічних відносин, що охоплює невраховані, нерегламентовані й незаконні види господарської діяльності. У кожнійкраїні є такаскладоваекономічноїдіяльності, що не укладається в сформовані й узаконенінорми. Цей сектор економіки в різнихкраїнахназиваєтьсяпо-різному: у Франції - "підземна", "неформальна" економіка; в Італії - "таємна", "підводна"; в Англії -"неофіційна", "підпільна", "схована"; у Німеччині -"тіньова".[4, с. 78].
Економічна безпека – це стан національної економіки, який дозволяє
зберігати стійкість до внутрішніх і зовнішніх загроз і здатний задовольнити потреби особи, сім’ї, суспільства, держави [1, с. 14].
За своєю суттю економічна безпека держави, це так звана узагальнююча система, вона включає в себе: всі галузі господарства також всі аспекти життя населення. Економічна безпека держави повинна цікавитись інтересами та становищем кожного громадянина.
Економічна безпека має виступати в якійсь мірі захистом для населення, Держава у свою чергу - оберігатись від економічних загроз, та різних факторів, які можуть негативно впливати на економічну безпеку держави.
Для того, щоб держава забрала в громадян те, що вони тримають у тіні на сьогоднішній день,насамперед потрібно, щоб влада, чиновники нашої держави припинила підтримувати корупцію, припинили зловживати своїм статусом, для того щоб матеріально покращити своє становище, оскільки корупція є частиною тіньового сектору, а якщо точніше виразитись, саме завдяки корупції тіньова економіка розвивається. Люди не в змозі платити так званий «корупційний податок», і саме тому тримають частину своїх доходів у тіні.
Наша країна на даний момент є економічно слабкою, саме по такій причині її економічній безпеці можуть загрожувати багато факторів та чинників. Одним з таких факторів, та в якійсь мірі найпотужнішим і найбільш рушійним виступає сектор «тіньової економіки».
Можна виділити основнічинники, які вплинули на підвищення рівня тінізації економіки:
1. Високавитратність та низька рентабельність ведення бізнесу у зв’язку зі значною обтяжливістю податкової системи.
2.Вузькість внутрішнього ринку. Підприємці починають шукати нові
шляхи реалізації свого товару, наприклад, через офшорні зони, де тінізація капіталу є найвищою.
3.Посилення дисбалансів у системі банківського валютного кредитування.
4. Нестабільна законодавча база та політичне середовище. За таких умов кримінальний сектор знаходить для себе сприятливу сферу для тінізації коштів та вивозу капіталу за кордон, де відбувається його відмивання.
5. Високий рівень корупції. За високого рівня корупції відбувається зрощення влади та бізнесу. Таким шляхом створюються цілі системи, що мають у своїх ешелонах багатьох чиновників, які отримують відцього певний прибуток, в той час як країна невпинно втрачає свої ресурси. [5, с. 76–80].
Рівеньтіньовоїекономіки в Україні за методом «витратинаселення – роздрібнийтоварообіг» в 2012 р. становив 45% до офіційного ВВП.
Тобто різниця між витратами населення на придбання товарів і послуг та обігом роздрібної торгівлі склала – 374,8 млрдгрн, що і є джерелом «тіньового» обороту товарів та послуг, з яких податки не були сплачені», – зазначають у Мінекономрозвитку. [6].
Тіньова економіка, це негативний фактор для економіки, але таке твердження не завжди є обґрунтованим. На даний момент, якщо проаналізувати економічну ситуацію внашій державі, то можна побачити:
- високий рівень безробіття, багато верств працездатного населення просто не мають робочих місць, держава не має змоги забезпечити всіх робочими місцями;
- низький рівень заробітної плати працівникам державного сектору, також низький рівень соціальних виплат (пенсій, стипендій, різних допомог);
- досить низький рівень життя населення;
- високий рівень корупції переважає в країні;
- правова незахищеність громадян;
- неефективна діяльність усіх структур влади, щодо забезпечення прийняття та дотримання законів, низька кваліфікація багатьох посадових осіб;
- нестабільність політичної влади, втрата довіри народу, нестабільність.
Виходячи з усього цього, можна зрозуміти поведінку населення, всі бажають кращого, а при сьогоднішній пропозиції: велика кількість різних товарів, послуг, все це підштовхує людей до того, щоб вони працювали в тіні, приховували свої реальні доходи.
При цьому всьому є також багато негативних наслідків тіньової економіки:
- велика частка податкових надходжень не потрапляють в бюджет держави, а це в свою чергу призведе до того, що бюджет не наповниться, а як вже відомо значна частка доходів бюджету складають податкові надходження, а отже держава не зможе виконати свої зобов’язання перед суспільством, це потягне за собою посилення податкового тиску з боку держави;
- непрозорий та невідповідний розподіл національного доходу, неефективне та нераціональне розміщення суспільних ресурсів;
- незахищеність громадян, їх інтересів, недовіра до влади.
Подальший розвиток тіньової економіки може мати страшні наслідки, як для держави, так і для самого населення. Вони будуть виражатись насамперед в криміналізації суспільства, тобто це призведе до розвитку організованої злочинності, також зросте кількість здійснених економічних злочинів, що призведе до того, що держава зовсім втратить свої вповноважені функції, в країні буде панувати економічна нестабільність
Тіньова економіка включає в себе всі види доходу, які являються нелегальними, або прихованими, суспільство не оподатковує всі свої доходи з метою привласнення собі значної частки доходу. На сьогоднішній день майже кожен відхиляється від сплати деяких податків, іноді навіть не усвідомлюючи, що це потягне за собою якісь наслідки.
На наш погляд тіньова економіка виникла з таких причин:
-нездатність держави задовольняти основні потреби суспільства;
- низкі соціальні стандарти;
- придушення малого і середнього бізнесу великими податками;
Виходячи з усього, що було зазначено вище, можна дійти висновку, що тіньова економіка – безпосередньо є частиною економіки, легалізувати іїповністю неможливо, але обмежити її частково - можна. Для цього потрібно досягти насамперед стабільності в країні, громадської злагоди, тобто, суспільство має довіряти владі, не старатись обминати її, а навпаки сприяти економічному процвітанню власної країни.

Список використаних джерел:
1. Економічна безпека України: сутність і напрямки забезпечення: монографія / В.Т. Шлемко, І.Ф. Бінько. – К.: НІСД, 1997. – 144 с.
2.Економічнабезпека: навч. посіб. / О. Є. Користін, О. I. Барановський, Л. В. Герасименко та ін.; за ред. О. М. Джужі. — К. :Алерта ; КНТ ; Центр учбовоїлітератури, 2010. — 368 с.
3. Економічна безпека / [за ред. З. С. Варналія]. – К. : Знання, 2009. – 647 с.
4.Національнаекономіка: Навчальнийпосібник/ В.І. Мельникова, О.П. Мельникова, Т.В. Сідлярук та ін. – 2-ге вид., перероб. та доп. – К.: ЦУЛ, 2012. – 247с.
5. Мазур І.І. Детінізація економіки як пріоритет економічної безпеки України / І.І. Мазур // Стратегічні пріоритети. – 2008. – № 3 (8). – С. 76–83с.
6.[Електроннийресурс]. – Режим доступу.http://news.finance.ua/.
 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Економічна теорія та історія економічної думки » Петрюк К., ВПЛИВ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: