Пятниця, 29.03.2024, 10:44
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Березовська О., СУЧАСНІ РЕЛІГІЙНІ ПРОЦЕСИ В СВІТІ.... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Соціально-політичні перспективи суспільних трансформацій в умовах глобалізацій » Березовська О., СУЧАСНІ РЕЛІГІЙНІ ПРОЦЕСИ В СВІТІ....
Березовська О., СУЧАСНІ РЕЛІГІЙНІ ПРОЦЕСИ В СВІТІ....
conf-cvДата: Понеділок, 23.12.2013, 23:16 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Олена Березовська,



2 курс, спец. «Фінанси», д.ф.н.,
Наук. кер.–Докаш О. Ю.,
Чернівецький торговельно – економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці



СУЧАСНІ РЕЛІГІЙНІ ПРОЦЕСИ В СВІТІ ТА В УКРАЇНІ



Поняття «процес» є багатозначущим, оскільки воно характеризує зміни низки станів певних явищ різних сфер суспільного буття. Суспільство завжди постає у багатстві своїх явищ. Одні з них мають матеріальний характер, інші – духовний. Невід’ємною складовою духовного життя народу є релігія. Явища, які виражають у тому чи іншому вигляді релігійне світобачення, ми називаємо релігійними, а відповідно їх зміни – релігійними процесами.Незважаючи на прагнення деяких філософів і переважної більшості теологів різних релігійних течій довести незмінність та усталеність свого конфесійного віровчення,все ж трансформація релігійних систем залишається незаперечним явищем [1, с. 5].Здебільшого ця трансформація виявляється у відбрунькуванні та організаційних відособленнях цілих напрямів та течій.
Завдяки значній віддаленості від суспільного буття релігія є однією з найбільш консервативних форм суспільної свідомості. Вона найменше залежить від постійно змінного соціального життя, віряни сприймають її й зберігають у багаторічному усталеному вигляді. Саме тому релігійні процеси не характеризуються високою динамічністю.Через це їх досить важко прогнозувати. Суб’єктом релігієвибору нині все більше і частіше стає окрема особистість. Плюралізм, і навіть еклектизм, релігійних поглядів поширюється не тільки на рівні різних суспільств, а й на рівні індивідуальної свідомості віруючих. Будь-яка з існуючих у світі релігій знаходить своїх послідовників навіть там, де її раніше не було, і, водночас, втрачає свої позиції там, де вона раніше була домінуючою[1, с.6-7].
Релігійне життя в Україні оцінюється як стабільне, толерантне, вільне для сповідування будь-яких вчень. Саме такий стан демократичного і правового ставлення до всіх релігійних установ сприяв становленню поліконфесійностіпри збережені домінування традиційної релігії – християнства.Однак, існує низка досить серйозних проблем.Однією з найгостріших є проблема глибокого розколу в православ’ї.Хоча православні прочани складають 52% від кількості всіх віруючих в Україні, проте єдиної православної церкви в нас немає і українське православ’я чітко розмежоване на три конфесії:
- Українська Православна Церква, підпорядкована Московському патріархату (УПЦ-МП) – понад 6 тис. общин, 64 монастирі;
- Українська Православна Церква, підпорядкована Київському патріархату (УПЦ-КП) – майже 2 тис. общин,15 монастирів;
- Українська Автокефальна Православна Церква (УАПЦ) – біля 600 конфесій[3].
Тривожною тенденцію стала політизація релігійного життя. Православне християнство веде наступ на світську та політичну сфери, про що свідчить поява ряду християнських партій.
Останнім часом виникло багато релігійних організацій, що належать до нетрадиційних релігій. Зокрема, набули поширення Корейська методистська церква, науково-релігійна конфесія «Діанетика. Фонд Лафает Рона Хаббарда», релігійні громади Міжнародного Товариства Свідомості Крішни, буддистів, РУН-Віри, бахаїстів, рерихівців та ін. Значна кількість релігійних угрупувань (особливо так званого «сатанинського» спрямування) діють нелегально [3].Вищезгадана ситуація та ряд деяких інших фактів свідчать про наявність релігійної кризи,подолання якої- питання великої історичної та державної ваги, і його потрібно розв'язувати на державному рівні.
Отже, жодне явище релігійного життя не можна трактувати однозначно,але при цьому можна виділити низку основних тенденцій, які характерні для сучасних релігійних процесів:
– у світі відбуваються глибокі секуляризаційні процеси;
– активно відбувається процес релігійної плюралізації;
– відчутнішими стають прагнення до гендерної рівності, що розвиваються в контексті релігійної свободи;
– посилилась роль мас-медіа, особливо Інтернету.
На найближче майбутнє світовий релігійний процес буде характеризуватися такими тенденціями, як пошук оптимальної формули гармонійного співіснування релігій у світі, де буде потрібно віднайти розумну міру між опертям на минуле, традицію й адекватними сучасності рухами всередині церков;релігійним організаціям прийдеться визнати полірелігійність світу, існуючий геополітичний розподіл між різними релігіями; відмова від претензії на абсолютну істинність своєї релігії та вміння співіснувати з іншими [2].
Релігійні процесияк об’єктивні явища, що розвиваються за своїми внутрішніми законами, лише частково зазнають впливу глобалізації, модернізації, соціалізації, раціоналізації, менеджеризації.Іхоч належна роль у суспільно-релігійній сфері й належить державі, та все ж ніякі закони не зможуть істотно вплинути на духовно-релігійну матрицю народу. Тому напрям релігійного процесу визначають самі віруючі та релігійні організації.

Список використанихджерел:
1.Колодний А. Сучасні релігійні процеси в світі та Україні / А. Колодний, Л.Филипович//Релігія та Соціум. Міжнародний часопис. – Чернівці: Чернівецький нац. ун-т, 2012. – № 2 (8). –С.5-8.
2.Докаш О. Ю. Релігієзнавство: електронний навчальний посібник. / О. Ю. Докаш. – Чернівці: ЧТЕІ КНТЕУ, 2010. – 430 с.
3.Смітюх Г. Сучасна релігійна ситуація в Україні як дзеркало ідеологічного вакууму / Г. Смітюх, В. Стрілецький [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.myslenedrevo.com.ua/uk/Publ/SacralUkraine/Religion.html

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Соціально-політичні перспективи суспільних трансформацій в умовах глобалізацій » Березовська О., СУЧАСНІ РЕЛІГІЙНІ ПРОЦЕСИ В СВІТІ....
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: