Четвер, 18.04.2024, 14:05
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Гриджук Л., ОБ`ЄКТИВНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИЧНОГО ОБРАЗУ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Соціально-політичні перспективи суспільних трансформацій в умовах глобалізацій » Гриджук Л., ОБ`ЄКТИВНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИЧНОГО ОБРАЗУ
Гриджук Л., ОБ`ЄКТИВНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИЧНОГО ОБРАЗУ
conf-cvДата: Понеділок, 23.12.2013, 23:09 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Лідія Гриджук,



2 курс, спец. «Фінанси», д.ф.н.,
Наук. кер. - Докаш О.Ю.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ ,
м. Чернівці




ОБ`ЄКТИВНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИЧНОГО ОБРАЗУ



Політичний образ - це сукупність уявлень, оцінок, переконань про політичний суб`єкт чи об`єкт [1, с. 133]. Утворення політичного образу є складним процесом, оскільки при його формуванні головними засобами є зовнішні, раціональні ознаки та суб`єктивні уявлення людини, яка сприймає цей образ. Поняття політичного образу не застосовується лише задля змалювання долі цікавої людини, як це буває з митцями, науковими геніями, мандрівниками, філософами. Політичний образ, як правило, обмежене в часі й просторі явище, яке цікаве лише виборцям певної країни в нетривалий період часу. Рідше це явище переростає в певне наукове чи художнє творіння [5, с. 11]. Переважно політичний образ виступає в ролі відображення оцінок, уявлень, переконань, суджень.
Велику увагу дослідженню чинників політичного образу приділяють такі вчені, як Гозман Л. Я., Пищева Т. Н., Преснякова Л. А. Значна кількість цих досліджень спрямована на вивчення зовнішніх характеристик політичного образу. Важливу роль для дослідження сприйняття відіграють праці з психології. Е. Фромм і К. Юнг у своїх наукових працях охарактеризували сприйняття об`єктивної чи суб`єктивної дійсності. Зокрема, Л. Преснякова об`єктивні чинники формування описала, як чинники які можна відвести до об`єкта сприйняття, тобто влади [4, с. 135].
Одним з найважливіших чинників, які формують політичний образ є характер політичної системи, в якій здійснюється влада. Політична система та способи її функціонування мають широкий вплив на розвиток суспільства. Суть політичної системи полягає в типі політичного образу, який існує в суспільстві. Образ влади формується в залежності від типу політичного режиму: тоталітарного, авторитарного, демократичного. Основним засобом сприйняття тоталітарної влади є любов з боку населення, авторитарної - його відчуження від складних структур. Демократичне управління зумовлює більш раціональне сприйняття та вибір конкретних представників влади.
Важливим поняттям також є політичний імідж, адже він пов`язує реальні характеристики з образами влади в громадян. Політичний імідж - це складний, багатофакторний феномен, специфіка конструювання якого пов’язана з особливістю політики як виду діяльності, її місця в житті людей і характером діяльності політичного лідера чи організації. Більшість політичних і суспільних діячів переконані, що імідж пов’язаний в основному із зовнішністю. Зовнішність - це важлива складова іміджу, але аж ніяк не єдина. Є ще внутрішня і процесуальна складові. Зовнішня складова має безліч якостей: взуття, зачіска, міміка, манери, костюм, хода, голос, жести [3, c. 83]. Але для політика, перш за все, - це політичні ідеї. Основна роль ефективного політичного іміджу проявляється в його внутрішній складовій, тобто в високому рейтингу популярності його носія, в можливостях впливу на громадську думку, в можливостях активного формування політичної діяльності держави і суспільства в цілому.
Процесуальна сторона іміджу включає емоційну виразність, пристрасність, енергію, швидкість реакцій - усе те, що відносять до темпераменту [2, с. 4].
Окрім політичного іміджу та пануючого політичного режиму, на формування образу політичного лідера впливають наступні ознаки: персональні, тобто фізичні та психологічні особливості, а також суто політичні, професійні та ділові якості політика; соціальні, наприклад, статус лідера (офіційна позиція, причетність до певної соціальної групи), матеріальне становище, походження, біографія тощо; символічні, - політик виступає як уособлення певної ідеології та напрямку дій, можливого майбутнього [4, с. 136].
Об`єктивні чинники формування політичного образу відіграють важливу роль у формуванні образу політичних діячів. Мова йде про риси лідера, які хоче бачити народ. Політичному образу позитивності додають такі якості, як харизма, комунікабельність, інтелект, відповідальність, вміння демонструвати власні думки, самостійно приймати рішення. При формуванні політичного образу необхідно враховувати моральні цінності суспільства, його потреби та установки, і виділяти саме ті ознаки, які не викликатимуть невдоволення в народу.
Об`єктивні чинники формування політичного образу - це основа самого політичного образу, яка в свідомості кожного індивіда набуває суб`єктивних ознак. Імідж політичного лідера є найважливішим чинником утворення політичного образу, і в зв'язку із змінами суспільного клімату в нашій країні стає предметом вивчення науки.
Список використаних джерел:

1. Дурдин Д. М. „Образ” політичного лідера і можливості його зміни / Д. М. Дурдин // Полис. - 2000. - №2. - C.133-151.
2. Кривошеїн В. В. Політичний імідж в аксеологічній структурі політичної ментальності українського народу /В. В. Кривошеїн // Національна ідея у формуванні громадянського суспільства та правової держави в Україні (матер. конф.). - К. : АТ „Реклама”, 1999. - C.4-8.
3. Пахарев А. Д. Политическое лидерство и лидеры [Текст]: учеб.для.студ ВНЗ / А.Д. Пахарев. - К. : Знание Украины, 2001. - 150 c.
4. Преснякова Л. А. Структура личносного восприятия политической власти / Л. А. Преснякова // Полис. - 2000. - №4. - C.135-140.
5. Harris H. Practical newspaper reporting[Текст] / H. Harris, D. Spark - London, 1966. - 103 p.

1.Дурдин Д.М. „Образ” политического лідера и возможности его изменения// Полис. – 2000 - №2. – С.133.

2. Harris H., Spark D. Practical newspaper reporting / H. Harris. – London, 1966. – P. 103.
3. Преснякова Л. А. Структура личносного восприятия политической власти // Полис. – 2000. - №4. – С.135-136
4. Кривошеїн В. В. Політичний імідж в аксеологічній структурі
політичної ментальності українського народу // Національна ідея у
формуванні громадянського суспільства та правової держави в Україні
(матер. конф.). – К. АТ „Реклама”, 1999- с.5.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Соціально-політичні перспективи суспільних трансформацій в умовах глобалізацій » Гриджук Л., ОБ`ЄКТИВНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИЧНОГО ОБРАЗУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: