Субота, 20.04.2024, 06:26
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Полянська Т., Реалізація права на підприємницьку діяльність - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Соціальні, економічні та політичні перспективи розбудови державності України » Полянська Т., Реалізація права на підприємницьку діяльність
Полянська Т., Реалізація права на підприємницьку діяльність
conf-cvДата: Понеділок, 27.05.2013, 13:42 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Полянська Тетяна





423 група
Наук. керівник – Коваленко Н.Ю.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці





Реалізація права на підприємницьку діяльність у США





Щоб започаткувати пiдприємницьку дiяльнiсть, належить пройти довгий i складний шлях, а саме: виконати низку процедур i отримати пакет документiв дозвiльного характеру, без яких пiдприємницька дiяльнiсть вважатиметься протизаконною.
Особи, які здійснюють підприємницьку діяльність, у всіх зарубіжних правових системах називаються торговими діячами (комерсанти, підприємці, купці та ін.). Їхня діяльність у країнах з дуалістичною системою приватного права регулюється нормами торгового (комерційного) права: торговими кодексами, спеціальними законами; у країнах з моністичною системою — цивільними кодексами (у центрально-європейській і східно-європейській системах).
У США правове становище корпорацій регулюється законодавством окремих штатів, що ґрунтується на зразковому законі про підприємницькі корпорації, підготовленому американською асоціацією адвокатів, та на загальному законі про корпорації окремих штатів. Крім того, в США існує Єдиний торговий кодекс, а також Єдиний споживчий кредитний кодекс і різні закони, зокрема закон про єдину споживчу реалізаційну діяльність, закон про захист кредитних прав споживачів, закон про гарантії та повноваження Федеральної торгової комісії [1, c. 258].
В США бізнес розвивається на основі трьох форм власності: індивідуальне підприємництво (sole proprietorships); товариство або партнерство (partnerships); корпорації (corporations).
Спеціального дозволу влади для здійснення індивідуального підприємництва не потрібно. На індивідуальній власності заснований бізнес, в якому власником і підприємцем є одна особа, що отримує всі доходи і несе відповідальність за ведення справи.
Право США розрізняє кілька видів товариств:
1) повне товариство (general partnership) - утворюється на основі договору, укладається двома або більше особами в усній або письмовій формі. Відповідальність учасників носить солідарний характер;
2) спеціальне товариство (special partnership) - це об'єднання підприємців для спільного здійснення будь-якої певної операції або операції, за завершенню якої товариство припиняє своє існування;
3) товариство з обмеженою відповідальністю (limited partnership) - може бути утворено двома або більше особами, з яких, принаймні, одне є повним товариством, що несе повну майнову відповідальність за зобов'язаннями товариства, і одне або більше - вкладниками з відповідальністю в межах внеску. 4) акціонерно-командитне товариство (master limited partnership) - поєднує в собі риси повного товариства і корпорації [3] .
Найбільш широко поширеношою формою бізнесу в США є корпорація.
Є три основних типи корпорацій, які можна створювати за законами Сполучених Штатів:
1) закрита корпорація (Close Corporation) - підходить для фізичних осіб, які хочуть створити компанію самі по собі або в складі невеликої групи людей, більшість з яких будуть брати участь в управлінні і володіти акціями;
2) відкриті корпорації (General Corporations) - цей тип корпорацій розрахований на ділових людей, що створюють корпорацію, в якій буде більше тридцяти власників акцій, або яка пропонуватиме акції до відкритої підписці в значному масштабі;
3. S-корпорації (S Corporation) - статус корпорації надається при наявності наступних умов: корпорація повинна бути американська; вона не може мати більше 35 акціонерів; акціонерами повинні бути, як правило, приватні особи; акціонерами малих корпорацій можуть бути виключно резиденти США; допускається випуск тільки одного типу акцій.
Слід зазначити, що у США відсутня єдина державна установа, яка займається реєстрацією суб’єктів господарювання. Натомість, реєстрація компаній в кожному окремому штаті здійснюється спеціально створеним підрозділом офісу Державного секретаря штату [2, c.46].
Для початку державної реєстрації підприємства в США необхідно визначити відповідну організаційну форму: private corporations (приватні корпорації); close corporations (закриті корпорації); foreign corporations (іноземні корпорації) та ін.
Реєстрація компанії в США передбачає перевірку назви компанії (вона не повинна повторюватися із назвою вже існуючої компанії у цьому штаті). Необхідною умовою реєстрації є формування статутного капіталу. Так мінімальним порогом статутного капіталу для реєстрації товариств в США є сума в розмірі мінімум 5000 доларів США, а для реєстрації корпорацій сума від 25000 доларів США [4, c. 22].
При наданні повного пакету реєстраційних документів, процедура оформлення юридичної особи займає 6 календарних днів. Основним документом при реєстрації є Сертифікат, підписаний засновниками або учасниками знов створюваної фірми, але з недавніх пір сертифікат став грати менш значиму роль, на його зміну прийшов договір про співпрацю, укладений між учасниками фірми.
На корпоративній формі власності заснований великий бізнес. Корпорації існують, як незалежні юридичні суб’єкти, відповідальність акціонерів за зобов’язанням фірми, за правовими претензіями до неї обмежуються їх внесеними грошовими коштами.
Список використаних джерел
1. Політико-правові системи світу. Навчальний посібник. Гелей С. Д., Рутар С. М. - К.: Знання, 2006. – 668 c.
2. Правовая система США. Зайчук О. В. - К., 1992. – 100 с.
3. Громадянське й торгове право розвинених країн. Солодченко В.С., Котов Г.М. –Спб.: Вид. центрСпбМТУ, 2008.
4. Деркач І. Адміністративне право США // Український правовий часопис. — 1998. — № 3. — 50 с.



 
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Соціальні, економічні та політичні перспективи розбудови державності України » Полянська Т., Реалізація права на підприємницьку діяльність
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: