Вівторок, 16.04.2024, 11:09
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Мінюк Г., ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ ВІД КОПІРАЙТИНГУ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Використання інформаційних технологій у вирішенні економічних проблем » Мінюк Г., ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ ВІД КОПІРАЙТИНГУ
Мінюк Г., ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ ВІД КОПІРАЙТИНГУ
conf-cvДата: Понеділок, 27.05.2013, 12:47 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline


Мінюк Галина,





5 курс, «Економічна кібернетика», д. ф. н.,
Наук. Керівник – Гімчинський О.Г.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці





ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ ВІД КОПІРАЙТИНГУ





В нормативному документі системи технічного захисту інформації «Вимоги до захисту інформації WEB-сторінки від несанкціонованого доступу» зазначено: «Під час створення WEB-сторінки та визначення операторів, вузли яких будуть використовуватися для підключення до мережі Інтернет, повинна керуватися законами України, іншими нормативно-правовими актами, що встановлюють вимоги з технічного захисту інформації»[1].
Є адміністратори, які при створенні власного сайту просто використовують зручний та актуальний текст з іншого сайту, замість розробки чогось нового. Плагіат контенту на даний час є досить актуальною проблемою. В певних фірмах існує навіть посада – «копірайтер».
В 2011 році працівниками Google було зроблено певні кроки, що дозволили частково вирішити проблему захисту тексту від копірайтингу. Даний механізм захисту створює щось на кшталт підпису автора, що буде посилатись на його профіль в Google.
Спочатку потрібно створити посилання з вашого сайту на профіль автора статті в Google +. Після цього Google зможе зв'язати викладену вами інформацію (наприклад, статтю) з вашим профілем, що був попередньо створений на сайті.
На відміну від Google, «Yandex» пропонує дещо інший спосіб - необхідно повідомляти про кожен новий текст до створення публікації.
На панелі «Yandex.Webмастер» є спеціальна форма, яку необхідно заповнити щоб підтвердити авторство. Для початку необхідно вказати сайт, на якому буде розміщено текст і далі при потребі провести верифікацію. Далі ваша інформація завантажиться у відповідне поле, потім система її перевірить.
Проте необхідно звернути увагу на те, що даний сервіс буде доступним тільки тим сайтам, тематичний індекс цитування (ТІЦ) яких дорівнює або більше десяти. Проте існує обмеження – кількість символів у тексті повинна бути від 2000 до 32 000.
Серед найпростіших способів захисту вмісту вашого контенту від копірайтингу можна виділити додавання до тегу <body> атрибуту oncopy=“return false”. Ця команда заборонить скопіювати текст в браузері. Тобто, сам текст можна виділяти, натиснувши правою клавішею миші, викликати контексне меню. Але скопіювати його не вийде, оскільки даний атрибут у тега <body> просто видаватиме порожній результат.
Є ще один атрибут тегу <body>, який можна прописати у коді HTML-документу для захисту вашого тексту на сайті – це onselectstart="return false". Ця властивість заборонить виділяти елементи і текст сторінки. Обидва атрибути oncopy і onselectstart можна використовувати, починаючи з четвертої версії HTML, проте вони не працюватимуть в web-браузері Opera.
Ще одним з варіантів захисту вашого контенту від копіювання є написання клієнтського сценарію - скрипта Javascript: захист від копіювання вмісту Ваших web-сторінок, блокування виділення текстів на web-сторінці та блокування правої кнопки миші, заборона копіювання ілюстрацій розміром менше 200 px.[2].
Існує спеціальна програма HTML Guardian [3]. Її можна знайти і завантажити в мережі інтернету, скориставшись будь-якою пошуковою системою. Ця програма кодуватиме html-сторiнки таким чином, що неможливо проглянути у браузері (в усякому разі в Internet Explorer) html-код сторінки, права клавіша миші відключена, неможливо зберегти сторінку на комп'ютері, не можна зробити скриншот екрану.
Проглянувши властивості оглядача для Internet Explorer, можна побачити, що в кеші зберігаються графічні зображення, зберегти які на жорсткому диску комп'ютера не складає труднощів. Крім того, оскільки у того сайту меню виконано за допомогою javascript, кодування сторінок призводить до їх некоректного відображення. Окрім цього, не показується контекстна реклама «Yandex.Директ».[4]
Висновки та пропозиції подальших досліджень. Захист контенту сайту описаними методами не може дати 100% гарантії від несанкціонованого копіювання оригінальних зображень і тексту з. Але можна спробувати відстояти свої авторські права і покарати порушників.
Для цього необхідно користуватись описаними інструментами при розміщенні оригінальних текстів на сайті. Це убезпечить web-ресурс від можливих проблем, а авторські тексти залишаться тільки вашими.
Загалом інформація завжди корисна доки вона оригінальна і її мало. Чим оригінальнішою буде інформація (чим менше її копій), тим легше буде знаходити в мережі щось потрібне. Можливо тоді ми навчимось знаходити щось нам необхідне з першого разу.

Література:
1. Наказ ДСТСЗІ СБ України «Вимоги до захисту інформації WEB-сторінки від несанкціонованого доступу» від 28.04.1999р. №22
2. Захист контенту від копіювання на JavaScript [Електронний ресурс]. – Режим доступу : URL: http://drsoft.com.ua/index/news/9
3. Каталог програм izone.ru [Електронний ресурс]. – Режим доступу : URL : http://www.izone.ru/internet/web/html-guardian.htm
4. «Яндекс.Директ» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : URL :http://direct.yandex.ua/



 
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Використання інформаційних технологій у вирішенні економічних проблем » Мінюк Г., ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ ВІД КОПІРАЙТИНГУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: