Вівторок, 23.04.2024, 15:30
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Калуш О., СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО БАНКУ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Міжнародна конкурентоспроможність України в умовах євроінеграційних процесів » Калуш О., СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО БАНКУ...
Калуш О., СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО БАНКУ...
conf-cvДата: Понеділок, 27.05.2013, 12:04 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Оксана Калуш,





3 курс, спец. “Міжнародна економіка”, д. ф. н.
Наук. кер. – Простебі Л. І.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО БАНКУ РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ





Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) є найвагомішим та найбільш диверсифікованим інвестором/кредитором проектів, пов'язаних із модернізацією економіки та розвитком приватного сектора в Україні. Процес співпраці України з ЄБРР характеризується не лише широким діапазоном галузей та напрямів діяльності, а й досить позитивною динамікою щодо кількості проектів та обсягів фінанусвання. Актуальність цього дослідження визначається необхідністю вдосконалення напрямів співробітництва України з ЄБРР.
Європейський банк реконструкції та розвитку є стратегічним партнером України в питаннях модернізації національної економіки й залишається найефективнішим інвестором для нашої країни, про що неодноразово наголошувалося на найвищому рівні. Проекти, які підгримує ЄБРР у сфері енергетики, є безпрецедентними за масштабами для вітчизняної економіки. Фінансування Банком транспортних проектів збігається в часі з критичною потребою в техніч¬ному відновленні ключових ланок національної інфраструктури [1, с. 131-133]
Аналіз стану реалізації проектів ЄБРР у державному секторі України дає змогу виокремити низку важливих тенденцій, які допомагають досить повно оці¬нювати результативність її співробітництва з Банком. Передусім йдеться про утримання високого рівня концентрації сфер реалізації проектів ЄБРР у державному секторі нашої країни. Незважаючи на значну зацікавленість Банку в роз¬ширенні портфеля проектів у цьому секторі, майже 90 % його проектів, фінан¬сованих тут у доларах США, припадає на енергетичну, транспортну та фінансову сфери, решта розподіляється між муніципальною сферою і сферою зв’язку. При цьому абсолютно всі проекти, фінансовані в євро, реалізовуються виключно в енергетичній і транспортній сферах [2].
Станом на січень 2013 року портфель ЄБРР в Україні нараховує майже 320 проектів із загальним обсягом фінансування 8,2 млрд. євро. За період співпраці з ЄБРР (1993-2012 роки) в державному секторі економіки України укладено угод на загальну суму 2,32 млрд. євро (в рамках 24 проектів), з яких станом на 01.01.2013 використано 1,1 млрд. євро [3].
Позитивною є тенденція до посилення ролі енергетики та інфраструктури у складі проектів ЄБРР у нашій країні. Ключовим елементом нової Стратегії діяльності ЄБРР в Україні є зміщення пріоритетів діяльності від фінансової компонен¬ти в напрямі інфраструктури проектів та здійснення масштабних енергетичних інвестицій. Ключовим інструментом організації співпраці між Україною та ЄБРР є Стратегія діяльності ЄБРР в Україні (на період 2011 – 2014 років), схвалена Радою директорів Банку 13 квітня 2011 р [4].
ЄБРР є Адміністратором двох міжнародних фондів, Рахунку ядерної безпеки і Чорнобильського фонду «Укриття», з яких фінансуються проекти міжнародної технічної допомоги з підготовки Чорнобильскої АЕС із зняття з експлуатації і перетворення об’єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему. У 2012 р. урядом України прийняті рішення щодо залучення позик ЄБРР для реалізації інвестиційних проектів «Завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську» та «Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій» . Крім того, у 2012 р. були схваленні остаточні звіти за результатами реалізації спільних з ЄБРР інвестиційних проектів: «Будівництво високовольтної повітряної лінії в Одеській області – будівництво лінії електропередачі 330 кВ Аджалик – Усатове» та «Реконструкція Старобешівської ТЕС» [4].
Прогрес у розвитку співробітництва України з ЄБРР засвідчує нарощення частки довго- й середньострокових проектів кредитування. Усереднена трива¬лість проектів Банку в державному секторі країни, реалізацію яких завершено, становила 8,3 року, водночас для всіх наступних проектів – уже понад 14 років. Унаслідок цього національна економіка отримує важливий імпульс розвитку, компенсуючи дефіцит довгострокових ресурсів на внутрішньому ринку.
Під час підготовки нової стратегії діяльності в Україні ЄБРР ретельніше поставився до визначення пріоритетних сфер діяльності, зокрема чітко сформулювавши думку про стратегічний потенціал вітчизняного сільськогосподарського комплексу в контексті продовольчої безпеки. При цьому Банк вкотре наголосив на важливості енергетичних проектів.
За підсумками аналізу основних тенденцій у сфері реалізації проектів у державному секторі України, які запроваджуються з використанням ресурсів ЄБРР, можна сформулювати низку пропозицій щодо підвищення результативності тако¬го співробітництва. Отже, з метою розширення співробітництва з ЄБРР наша країна має бути зорієнтована на:
1. забезпечення національних інтересів у розробці й реалізації проектів, які фінансуються за рахунок коштів ЄБРР;
2. досягнення відповідності обсягів залучення ресурсів ЄБРР критеріям стра¬тегії управління державним боргом України;
3. підвищення ролі інвестиційних проектів, для яких залучаються ресур¬си ЄБРР;
4. збільшення усереднених термінів залучення кредитних ресурсів;
5. установлення пріоритетності проектів енергоефективності й енергозаощадження.
Список використаної літератури:
1. Школа І. М. Міжнародні економічні відносини підприємств: [підручник] / І. М. Школа, В. М. Козменко, О. В. Бабінська. – К.: КНТЕУ, 2003. – 589 с.
2. Записка про підсумки співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями у 2012 році [Електронний ресурс]: Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. – Режим доступу: http://www.me.gov.ua/fffle/link/179840/file/zapiska.doc.
3. У 2013 році Україна та ЄБРР продовжать співробітництво [Електронний ресурс]: Міністерство фінансів України. – Режим доступу: http://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/427823530635841
4. Верховна Рада України [Електронний ресурс]: Офіційний сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://www.rada.gov.ua



 
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Міжнародна конкурентоспроможність України в умовах євроінеграційних процесів » Калуш О., СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО БАНКУ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: