Пятниця, 29.03.2024, 02:06
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Щадило Л., Сучасні тенденції розвитку світової валютної... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Міжнародна конкурентоспроможність України в умовах євроінеграційних процесів » Щадило Л., Сучасні тенденції розвитку світової валютної...
Щадило Л., Сучасні тенденції розвитку світової валютної...
conf-cvДата: Понеділок, 27.05.2013, 11:49 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Щадило Лілія,





5 курс, с-ть “Міжнародна економіка”, д/ф,
Наук. Кер. – Михайловська О. В.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




Сучасні тенденції розвитку світової валютної системи





Питання внесення змін до існуючої валютної системи, або ж її вдосконалення є чи не найактуальнішим і потребує свого вирішення з метою створення умов для попередження фінансових і економічних криз, масштаби розповсюдження яких обмежуються хіба що нашою планетою. Відповідно, вкрай актуальним є дослідження перспективи розвитку міжнародної валютної системи та можливих напрямків її реформування для забезпечення розвитку глобальної економіки. Дослідженням даного питання займалися ряд вітчизняних і зарубіжних учених, серед них можна виділити такі: В. Каміна, М. Коваленко, В. Митарев, Боринець С., Л. Вороніна, О. Гальчинський, М. Швайко, О. Шнипко, та ін.
Мета даної роботи полягає у дослідженні тенденцій розвитку світової валютної системи на сучасному етапі. Світова валютна система пройшла чотири основні етапи розвитку: золотомонетний стандарт, золотодевізний, золотодолларовий та багато-валютний стандарт.
Вимоги сучасної світової економічної системи добре задовольняються гнучкістю світової валютної системи з плаваючими курсами. Таким чином, ринок бере на себе узгодження валютних курсів, і країни, виступаючи його суб’єктами в особі центральних банків та регулюючи діяльність банківської системи, отримали можливість проводити гнучку валютну політику і використовувати валютний курс як один із найважливіших інструментів економічної політики [1].
Валютна система стала гнучкою, проте нестійкою. Держави не в змозі виробити таку економічну і валютну політику, котра б змогла забезпечити їм стійкий економічний розвиток і протистояти кризовим явищам, що насуваються з інших країн та переростають у глобальні, оскільки глобальні проблеми слід вирішувати на глобальному рівні. Система діючих інститутів, що створені в минулому столітті та які досі не змінювали принципів своєї роботи, показали неспроможність вирішувати фінансові проблеми значних масштабів та проводити ефективні рішення.
Причиною цих невдач багато хто вважає невірний підхід МВФ та інших міжнародних організацій до вирішення кризових явищ, котрі намагаються вирішувати глобальні проблеми локальними методами. Очевидно, що МВФ не в змозі передбачити фінансову кризу і не має достатньо фінансових ресурсів та адекватної концепції для успішного глобального регулювання світової валютної системи, спрямовуючи свої сили на допомогу країнам, платіжний баланс та валютний курс яких вже знаходяться в скрутному становищі [2].
За даними МВФ стало відомо, що частка американської валюти в резервах збільшилася за останній рік і залишається близько 60%, в свою чергу європейська – зменшилася на 8%. Дана ситуація передбачає неабиякий збиток, нанесений борговою кризою в єврозоні положенню євро в міжнародній фінансовій системі [3].
Декілька грошових одиниць в міру зростання економік, на яких вони засновані, претендуватимуть на роль регіональних резервних. Тому прогнозується поглиблення ступеня інтеграції в регіонах світу, що призведе до появи нових регіональних резервних валют, які поряд з доларом США та євро змогли б значно підвищити стійкість світової валютної системи [2].
У перспективі такими зонами можуть стати:
- рублева зона (Росія, країни-члени Євразійського економічного співтовариства та окремі країни СНД);
- зона юаня та йєни (Китай, Японія, країни АСЕАН та інші країни АТР);
- валютна зона країн Латинської Америки на базі країн-членів МЕРКОСУР (Бразилія, Аргентина, Парагвай, Уругвай, Венесуела) і країн Андської групи (Болівія, Колумбія, Перу, Венесуела, Еквадор);
- зона «золотого динара» – арабські країни Близького і Середнього Сходу та інші мусульманські держави (близько 55 країн-членів Ісламського банку розвитку) [2].
Нинішня валютна система, що зберегла в собі домінуючу роль американської валюти, має суперечливий характер щодо вимог багатополярної світової економіки.
Тож, одним із найбільших недоліків діючої валютної системи є те, що вона не передбачає засобів запобігання та мінімізації наслідків кризових явищ, а закладені в ній принципи створюють залежність стану країн та світової економіки в цілому. Тому, важливо не дати впасти долару з метою попередження несприятливих наслідків для всієї світової економіки, або ж поступово замінювати його, для чого уже розробляються ідеї створення регіональних валют.
Список використаних джерел:
1. Барсегян А.Г. Перспективы реформирования мировой валютной системы / А. Барсегян // Экономика и управление. Том 24 (63). – №1. – 2011. — С. 20—27.
2. Новикова М.В., Воробей Д.В. Дослідження змін у світовій валютній системі та передумови створення регіональних валютних систем / М. Новикова, Д. Воробей // Економічний простір: Зб.наук.пр. – №14. Дніпропетровськ: 2010.
3. Інформаційно-аналітичний портал Українського агентства фінансового розвитку. Прогноз розвитку світової валютної системи до 2015 року [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ufin.com.ua/analit_mat/drn/097.htm



 
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Міжнародна конкурентоспроможність України в умовах євроінеграційних процесів » Щадило Л., Сучасні тенденції розвитку світової валютної...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: