Субота, 20.04.2024, 13:09
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Горюк І., ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Горюк І., ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ
Горюк І., ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ
conf-cvДата: Понеділок, 27.05.2013, 11:31 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Ірина Горюк,





5 курс, спец. «Менеджмент організацій», д.ф.н.,
Наук. кер. – Соколюк О. В.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці





ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ





Проблема розвитку та підвищення ефективності функціонування вітчизняної промисловості до конкурентного світового рівня залишається однією з найбільш актуальних. Її вирішення здійснюється в різних напрямах, але головним є подолання несприятливого інвестиційного клімату, що склався в реальній сфері економіки України, зокрема у промисловості.
Метою дослідження даної ситуації є поліпшення інвестиційного клімату в промисловості, яке необхідне для того, щоб на етапі стабілізації промислового виробництва забезпечити підприємства необхідними ресурсами для активної їх реструктуризації і на цій основі нарощувати обсяги конкурентної продукції [1].
Для збільшення притоку інвестиційних ресурсів з усіх джерел фінансування за рахунок пожвавлення інвестиційної активності різноманітних господарюючих суб’єктів необхідно удосконалити весь організаційно-економічний механізм інвестування, у тому числі методичне обґрунтування оцінки інвестиційної привабливості промислових підприємств.
Інвестиційна привабливість підприємства – це сукупність показників фінансово-економічного стану підприємства, на основі аналізу яких потенційний інвестор може прийняти управлінське рішення щодо доцільності вкладення вільних засобів у розвиток цього підприємства без значного ризику їх втрати або неотримання очікуваного доходу на інвестований капітал.
Інвестиційна привабливість як відносна характеристика є показником, який змінюється в часі. На динаміку інвестиційної привабливості різною мірою впливають суб’єктивні й об’єктивні фактори. Перші визначаються, головним чином, класифікацією внутрішніх процесів і характеристик досліджуваного підприємства. Об’єктивні фактори відображають вплив інвестиційного клімату в державі, податкової та кредитно-фінансової політики держави, розвитку фінансових інститутів та ін [2].
За станом на 1 січня 2013 р. загальний обсяг ПІІ, внесених в економіку України, склав $54 462,4 млн. Це на 8,2% більше, ніж на початок минулого року, й становить $1 199,3 в розрахунку на одну особу. Найбільш привабливими для інвесторів у минулому році були підприємства промисловості, підприємства, що здійснюють операції з нерухомим майном, оренду і т.д. [3].
На основі вищезазначених даних можна стверджувати, що інвестиційне забезпечення діяльності визначається рівнем розвитку економіки, її ефективністю і віддачею. Тому враховуючи стан та особливості сучасної національної економіки, найголовніше місце в ресурсному забезпеченні інвестиційних процесів належить саме фінансовим коштам, і саме вони відіграють велику роль у реалізації визначеної стратегії розвитку країни.
Отже, інвестиційна привабливість відіграє вагому роль в активізації інвестиційних процесів. В умовах обмеженості ресурсів і гострої конкуренції між підприємствами за одержання більш якісних і дешевих ресурсів, у тому числі і фінансових, на перший план виходить питання про створення в інвесторів представлення про підприємство як привабливий об'єкт інвестування – формування інвестиційної привабливості. Роль визначення інвестиційної привабливості підприємств полягає в тому, що потенційних інвесторів необхідно переконати в доцільності вкладень за допомогою конкретних показників [4].
Список використаних джерел:
1. Фльорко В.А. Ризик неточної оцінки інвестиційної привабливості підприємства / В.А. Фльорко // Економіка промисловості. — 2010. — № 1. — С. 107–119.
2. Методика інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств та організацій [Електронний ресурс] / Наказ Агентства з питань запобігання банкрутству підприємств та організацій – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0214-98
3. Газета Цінні папери України : офіційний сайт [Електронний ресурс] / Залучення прямих іноземних інвестицій. - Режим доступу: tp://www.securities.org.ua/securities_paper/review.php?id=755&pub=6083
4. Бурковець О.С. Підвищення інвестиційної привабливості промислових підприємств: Автореф. дис. канд. екон. наук: / О.С. Бурковець; Східноукр. нац. ун-т ім. В. Даля. — Луганськ, 2011— 18с.



 
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Горюк І., ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: