Четвер, 28.03.2024, 18:20
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Стоян М., ЗАГРОЗИ ФІНАНСОВІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Стоян М., ЗАГРОЗИ ФІНАНСОВІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ
Стоян М., ЗАГРОЗИ ФІНАНСОВІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ
conf-cvДата: Понеділок, 27.05.2013, 11:22 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Марія Стоян,





3 курс, спец. «Міжнародна економіка», д.ф.н.,
Наук. кер. – Простебі Л. І.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці





ЗАГРОЗИ ФІНАНСОВІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ





У системі економічної безпеки України важливу роль відіграє її фінансова складова, від рівня якої залежить реалізація національних інтересів та стабільний економічний розвиток. Забезпечення фінансової безпеки набуває особливої актуальності у період фінансово-економічної кризи, оскільки розлад фінансів держави призводить до втрати внутрішньої та зовнішньої платоспроможності, нестабільності національної грошової одиниці, зниженню доходів населення та активів суб’єктів господарювання
Фінансова безпека держави – це ступінь захищеності інтересів держави у фінансовій сфері, або такий стан бюджетної, податкової та грошово - кредитної систем, що гарантує спроможність держави ефективно формувати та раціонально використовувати фінансові ресурси країни для забезпечення її соціально-економічного розвитку і обслуговування фінансових зобов’язань[2].
В економічній літературі для характеристики рівня забезпечення фінансової безпеки вживаються різні категорії, в першу чергу – це загрози.
Загрози фінансової безпеки України – це сукупність реальних чи потенційно можливих явищ і чинників, що створюють небезпеку для реалізації національних інтересів в фінансовій сфері. Загрози ускладнюють саморегуляцію економіки та реалізацію фінансових інтересів. Завданнями держави є виявлення загроз, вимірювання рівня їх небезпеки, реалізація адекватних заходів щодо запобігання та усунення загроз, а також негативних наслідків їхнього впливу [2].
Поточна світова фінансово-економічна криза засвідчила вразливість вітчизняної фінансової системи, її залежність від зовнішнього впливу. За таких умов питання захисту національних інтересів держави у фінансовій сфері набирає особливої ваги.
Стан національної безпеки у фінансовій сфері залежить від явищ і чинників як внутрішньої, так і зовнішньої фінансово-кредитної політики держави, політичної ситуації, що склалася у державі, досконалості законодавчого забезпечення функціонування фінансової системи, а також міжнародних зобов’язань держави.
До зовнішніх явищ і чинників, що загрожують національній безпеці у фінансовій сфері України є: обмеженість доступу до міжнародних фінансових ринків; значна залежність від експортно-імпортної діяльності; погіршення стану зовнішньої торгівлі, зростання дефіциту платіжного балансу, зокрема рахунка поточних операцій; значна залежність від зовнішніх кредиторів; вплив світових фінансових криз на фінансову систему держави.
До явищ і чинників, що можуть призвести до створення внутрішніх загроз національній безпеці у фінансовій сфері, належать: нестабільність та недосконалість правового регулювання у фінансовій сфері; нерівномірний розподіл податкового навантаження на суб’єктів господарювання, що зумовлює
ухилення від сплати податків та відплив капіталу за кордон; відплив капіталу за кордон внаслідок погіршення інвестиційного клімату; низький рівень бюджетної дисципліни і незбалансованість бюджетної системи; збільшення обсягу державного боргу; тінізація економіки; недостатній рівень золотовалютних резервів; значний рівень доларизації економіки; істотні коливання обмінного курсу національної валюти, не обумовлені дією макроекономічних факторів; слабкий розвиток фондового ринку, зокрема в частині застосування механізмів обліку та переходу прав власності на цінні папери, а також забезпечення захисту прав інвесторів на фондовому ринку; недостатній рівень капіталізації фінансової системи [3].
У результаті прояву цих загроз фінансовій безпеці, отримаємо негативні наслідки, а саме: недовіра населення та країн-кредиторів, високий рівень інфляції, зниження промислового виробництва, збільшення зовнішніх боргів, зменшення грошових переказів, коливання у банківській сфері, зменшення приватного сектора та інші.
Отже, в Україні існують явища та процеси, які загрожують фінансовій безпеці. При вивчені особливостей кожного явища можна реально оцінити ситуацію та розпочати пошук шляхів подолання кожного із них. При ефективному подолані загроз зменшуються негативні наслідки, яки впливають на населення країни. Тому в наших інтересах, щоб у нашій країні знизився рівень загроз різних явищ і чинників, які ведуть за собою кризове становище.

Список використаних джерел:
1.Боринець С. Я. Міжнародні фінанси / Боринець С. Я. – К.: Знання – Прес, 2002. – 311 с.
2. Варналій З. С. Економічна безпека: навч. посіб. / за ред. Варналія З.С. – К.: Знання, 2009. –с.123-124.
3. Про схвалення Концепції забезпечення національної безпеки у фінансовій
сфері: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 серпня 2012 р. №
569-р // Урядовий кур’єр, 12 вересня 2012 року, № 164. – С.15-16.



 
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Стоян М., ЗАГРОЗИ ФІНАНСОВІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: