Субота, 20.04.2024, 00:10
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Божовська Г., ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗРАХУНКІВ ОПЛАТИ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Розвиток теорії і методики обліку, аналізу та аудиту » Божовська Г., ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗРАХУНКІВ ОПЛАТИ
Божовська Г., ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗРАХУНКІВ ОПЛАТИ
conf-cvДата: Неділя, 25.11.2012, 20:11 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Божовська Галина,



4 курс, спец. «Облік і аудит», д.ф.н.
Наук. кер. – Труфіна Ж. С.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
М. Чернівці




ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗРАХУНКІВ ОПЛАТИ ПРАЦІ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ



Для документування розрахунків з оплати праці існує велика кількість документів, кожен з яких має певні особливості у його заповнені, тому при їх фіксації бухгалтеру потрібно бути дуже уважним. Варто наголосити, у зв'язку зі змінами в законодавстві, які час від часу змінюють свої вимоги щодо тих чи інших документів потрібно постійно слідкувати, для уникнення розбіжностей.
Згідно Наказу Державного комітету статистики «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» № 496 від 25.12.2009 для обліку заробітної плати використовують такі типові форми первинних документів [1]:
Таблиця 1.
Первинні документи зі статистики праці
Форма Затвердження
1. № П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу».
2. № П-3 «Наказ (розпорядження) про надання відпустки».
3. № П-4 «Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту)».
4. № П-5 «Табель обліку використання робочого часу».
5. № П-6 «Розрахунково-платіжна відомість працівника».
6. № П-7 «Розрахунково-платіжна відомість (зведена)» Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці Наказ Державного комітету статистики України від 25.12.2009 р. № 496
Слід відмітити, про особливості обліку розрахунків з оплати праці на сільськогосподарських підприємствах, а саме, що для обліку розрахунків з оплати праці застосовуються як типові форми первинних документів так і спеціалізовані форми обліку:
 сільгоспоблік ф. № 66 «Обліковий листок праці та виконаних робіт»;
 сільгоспоблік ф. № 66а «Обліковий листок праці та виконаних робіт»;
 сільгоспоблік ф. № 67 «Обліковий лист тракториста-машиніста»;
 сільгоспоблік ф. № 68 «Подорожній лист трактора»;
 сільгоспоблік ф. №69 «Розрахунок нарахування оплати праці працівникам»;
 сільгоспоблік ф. №70 «Накладна на відрядну роботу (для бригадира)» [4, с. 42].
Для нарахування оплати праці для кінно-ручних робіт використовують «Обліковий лист праці та виконаних робіт», який може бути у двох видах – для бригади, де записується група працівників, що виконували відповідні роботи, і індивідуальний, для трактористів – машиністів – Обліковий лист тракториста – машиніста [3].
Для нарахування оплати праці в тваринництві складають окремий розрахунок, оскільки розмір оплати залежить, головним чином, від обсягу одержаної продукції, а для інженерно-технічних працівників, службовців, молодшого обслуговуючого персоналу і працівників інших категорій сільськогосподарського підприємства, що мають тверді місячні ставки, обліковується в окремих табелях обліку робочого часу [4, с. 43].
Що стосується подорожнього листа автомобіля, то його застосовують при нарахуванні заробітної плати водіям підприємства, який може виписуватись як на один день, так і на декілька протягом одного рейсу.
Для обліку використання робочого часу призначено табель обліку відпрацьованого часу, де за кожним працівником щоденно проставляють кількість відпрацьованих годин. Від правильного ведення табелів залежить достовірність нарахування заробітної плати, стажу працівників, розмір пенсій. Даний документ відкривається щомісячно на працюючих підрозділу підприємства. Для швидкого запису кожному працівнику присвоюють табельний номер. У первинних документах зазначають обсяг виконаних робіт, а інколи і обсяг отриманої продукції. Типовою формою з обліку використання робочого часу є ТФ № 5 – Табель обліку використання робочого часу, в якому зазначається, чи дотримуються працівники режиму робочого часу та дані про відпрацьований час. Цей тип документа є важливим для працівників з погодинною оплатою праці, адже їм зарплата нараховується відповідно до відпрацьованого ними часу [3].
На основі первинних документів здійснюється нарахування оплати праці, що записується безпосередньо до первинних форм документів з виділенням окремо оплати найманих осіб та працівників господарства, та складають розрахунково-платіжні відомості, в яких відображають нараховані суми оплати, здійснюють утримання, вираховують суми до видачі працівникам [2].
На думку М.В. Мудрика для надання обліковим даним оперативності можна ввести в окремі типові форми первинних документів додаткові графи у вигляді блоку оперативної бухгалтерської інформації. Це допоможе приймати більш ефективні рішення в ході виробничого процесу та дасть змогу здійснювати відповідні розрахунки з працівниками [4, с. 45].
Отже, здійснивши дослідження документального забезпечення оплати праці на сільськогосподарських підприємствах, ми дійшли висновку, що документування оплати праці можна охарактеризувати як письмове свідчення про здійснення господарської операції, що надає юридичної сили даним бухгалтерського обліку.
Для документування розрахунків з оплати праці існує велика кількість документів, кожен з яких має певні особливості у його заповнені, тому при їх фіксації бухгалтеру потрібно бути дуже уважним. Варто наголосити, у зв’язку зі змінами в законодавстві, які час від часу змінюють свої вимоги щодо тих чи інших документів потрібно постійно слідкувати, для уникнення розбіжностей.
Також за допомогою фіксації даних в документах бухгалтер та керівник контролює та володіє певною інформацією та змінами які відбуваються на протязі звітних періодів на підприємстві в частині оплати праці.
Список використаних джерел
1. Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці : наказ Держкомстату України від 25.12.2009 N 496. - (норм. документ Держкомстату України. Наказ) / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1157.103.0.
2. Мельянкова Л.В. Удосконалення первинного обліку оплати праці / Мельянкова Л.В. // Бухгалтерія в сільському господарстві.–2011.– № 9 (282). – С. 26-32.
3. Мельянкова Л.В. Первинний облік оплати праці в аграрних підприємствах: напрямки удосконалення./ Мельянкова Л.В. // Формування ринкових відносин в Україні: збірник наукових праць . / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://elibrary.nubip.edu.ua/11 654/1/ 3 .Meliankova St_ NUBIP.pdf.
4. Мудрик М.В. Первинний та зведений облік праці та її оплати на сільськогосподарських підприємствах / М.В. Мудрик // Матеріали міжнародних наукових практичних конференцій – с. 42-45.

 
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Розвиток теорії і методики обліку, аналізу та аудиту » Божовська Г., ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗРАХУНКІВ ОПЛАТИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: