Четвер, 28.03.2024, 20:19
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Коханюк О., РОЛЬ ІНВЕСТИЦІЙ У ПІДВИЩЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖН - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України » Коханюк О., РОЛЬ ІНВЕСТИЦІЙ У ПІДВИЩЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖН
Коханюк О., РОЛЬ ІНВЕСТИЦІЙ У ПІДВИЩЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖН
conf-cvДата: Неділя, 25.11.2012, 19:43 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Оксана Коханюк,



5 курс, спец. «Менеджмент», д. ф.н.,
Наук. кер. – Галушка Є. О.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




РОЛЬ ІНВЕСТИЦІЙ У ПІДВИЩЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА



Готельне господарство України в сучасних умовах стає все більш динамічною і пріоритетною сферою економічної діяльності. Міжнародний досвід свідчить, що розвиток готельного господарства сприяє зростанню надходжень до бюджетів всіх рівнів, створює нові робочі місця, формує сприятливий туристичний імідж країни. Проте, в сучасних умовах економічної кризи в Україні постає питання підвищення конкурентоспроможності готельних підприємств на ринку та їх своєчасної адаптації до змін навколишнього середовища.
Проблеми розвитку готельної індустрії та посилення її конкурентоздатності за рахунок залучення інвестицій досліджуються в працях таких вчених як Бородюк Н., Федоров А., Патуша Н., Гончарук І., Гуляєв В., Шкрібляк М., Мельник І. та інших. Наразі сучасний стан готельної діяльності перебуває у не найкращому становищі і потребує реконструкції, реорганізації та поступової часткової або повної зміни, задля підвищення її конкурентоздатності на національному та міжнародному ринках. Для цього потрібно залучити не тільки державні кошти, але й зарубіжні інвестиції. Існує ряд проблем, які потрібно розв’язати, щоб реалізувати вище зазначені завдання та програми. Саме це й обумовлює актуальність дослідження.
Конкурентоспроможність готельних послуг, яка формується рівнем ціни та якістю послуг є однією з основних проблем в сучасній економіці. Активне і масове зростання внутрішніх та іноземних інвестицій у цю сферу спостерігалось тільки останніми роками, коли стало відомо, що наша країна прийматиме Євро-2012. Проте, навіть у цей період, Україна не змогла досягти тієї кількості готельних місць, яку вимагала УЄФА.
Значними виявились інвестиційні надходження у мережу готелів Premier Hotels. Компанія VS Energy (ВС Енерджі Інтернейшнл Україна), що володіє мережею готелів Premier Hotels, в 2009 році інвестувала в розвиток готельної мережі 200 млн. доларів США та 1 млн. доларів США для реконструкції. Взагалі за 2006-2008 роки компанією було вкладено трохи більше 60 млн. доларів США, що відображають значне пришвидшення темпів інвестування. Проте, не всі готелі України мали змогу розвиватись за рахунок нових інвестицій, тому розвиток готельної інфраструктури України в цілому відбувається повільно[1].
За даними Державної служби статистики України, інвестиції в основний капітал готельних комплексів у 2011 році становили 1, 624 млн. грн., що всього на 201млн. грн. більше ніж у 2010 році[2].
Причинами такого повільного зростання інвестиційних надходжень є:
1) відсутність цілісної системи державного управління готельним господарством у регіонах;
3) нечітке визначення у законодавстві належності підприємств готельного господарства до підприємств, які надають туристичні послуги;
4) недосконалість нормативно-правової бази;
5) повільні темпи зростання обсягів інвестицій у розвиток матеріальної інфраструктури туризму.
Разом з тим сучасні дослідження показують, що на підприємствах готельного господарства спостерігається значна невідповідність зростаючих потреб і запитів споживачів обсягам і якості пропонованих послуг.
Представники іноземного капіталу загалом оцінюють український ринок готельного бізнесу як складний, але перспективний для інвесторів і більше уваги приділяють можливості реалізації проектів у регіонах країни. Однак іноземні інвестори чітко аналізують інвестиційний клімат в Україні та вважають основними негативними ознаками політичну нестабільність, нестабільну законодавчу базу з питань іноземного інвестування, корупцію та бюрократизм. За даними світових рейтингових агентств Україна належить до країн із підвищеним рівнем політичних і економічних ризиків. Всі ці фактори суттєво впливають на залучення інвестицій, які могли б значно підвищити рівень України на світовому ринку і дати можливість конкурувати з високорозвиненими країнами.
Отже, Україна має значний інвестиційний потенціал, курортно-рекреаційні ресурси, історико-культурний і природний потенціал, вигідне географічне положення, ринкову економіку, спрямованість до євроінтеграції, наявність значних земельних ресурсів, які можуть використовуватися інвесторами для розбудови туристичної інфраструктури і може бути конкурентоздатною. З метою подальшого розвитку внутрішнього туризму, Державна служба туризму і курортів України підписала меморандум з українським Комітетом інвестиційного співробітництва, з метою створення інвестиційних майданчиків та сприянню залучення інвестицій у туристичну сферу України.

Список використаних джерел:
1. Федорченко В.К., Розвиток готельного господарства, туристської інфраструктури / В.К. Федорченко, Т.А. Дьорова [ електронний ресурс ]. - режим доступу tourlib.net
2. Статистичний щорічник України за 2011 рік/ Державна служба статистики України.- Чернівці. 2011.- 527с.
3. Щукін Б. М. Інвестування [Текст]; Підручник / Б. М. Щукін - К.: МАУП, 2004. - 216 с.
 
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України » Коханюк О., РОЛЬ ІНВЕСТИЦІЙ У ПІДВИЩЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖН
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: